Last news in Fakti

27 Февруари, 2015 15:43 1 430 1

Вежди Рашидов защити паметника пред НДК

  • вежди рашидов-
  • "1300 години българия"-
  • ндк-
  • паметника-
  • монумента-
  • плочи-
  • войнишкия мемориал-
  • велизар енчев-
  • валентин старчев

Възстановяването на монумента 1300 години България и на войнишкия мемориал не бива да се противопоставят, категоричен е министърът на културата

Министърът на културата Вежди Рашидов се обяви по време на днешния парламентарен контрол против местенето на паметника „1300 години България“ на проф. Валентин Старчев от градинката пред НДК в Музея на София.

Паметникът „1300 години България“ е изграден в чест на годишнина от създаването на българската държава, в духа на съхраняване на националните паметни истории. За това мисля, че е необходимо той да остане на мястото си и да бъде възстановен във вида, в който е издигнат или с евентуални промени по преценка на автора, подчерта министър  Рашидов при отговора си на въпрос, отправен от депутата Велизар Енчев, свързан със съдбата на монумента и възстановяването на мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк.

„Относно художествените качества на паметника - той представлява авангардно решение със силна пластика. Тук е необходимо да се отбележи, че паметникът е компонент от цялостна композиция в града и посегателство върху него ще компрометира градското пространство“, категоричен бе Вежди Рашидов, който е скулптор по образование. Министърът се обяви и за възстановяването на войнишкия мемориал, но на оригиналното му място, откъдето бе премахнат през 1977 г. при строежа на НДК. Според него, запазването на паметника на Старчев и възстановяването на плочите с имената на загиналите не бива да се противопоставят.

По думите му, от Столична община до този момент в Министерството на културата не е внесен инвестиционен проект за реставрация, преместване или премахване на монумента. Рашидов припомни, че в периода 2012-2014 г. в министерството са получавани тревожни писма от различни творчески съюзи, предизвикани от информация за инициативи, свързани със съдбата на това произведение на съвременното българско изкуство и архитектурата, и Специализираният експертен съвет по изобразителни изкуства към МК е обсъждал многократно този проблем. Решението на Съвета, утвърдено от четирима министри, е било паметникът "1300 години България" да остане и да бъде възстановен или да бъде променен, но само със съгласието на автора проф. Валентин Старчев. Промени и реконструкции на паметника са възможни само със съгласието на автора - това е становището и на дирекцията "Авторско право" в МК, посочи Рашидов.

Самият Велизар Енчев каза, че с евентуалното преместване на паметника „1300 години България“ се нарушава авторското право, и местенето ми било вандализъм, какъвто талибаните проявяват към статуите на Буда. Той сравни с талибани общинските съветници от ГЕРБ и Реформаторския блок в Столичния общински съвет, които подхождали към казуса идеологически.
 
В края на миналата година СОС гласува монументът "1300 години България" да бъде демонтиран и фигурите от композицията да бъдат временно преместени в Музея на София.

Пред журналисти в НС министър Вежди Рашидов увери още, че всички национални паметници ще се охраняват от МВР. „Щом директорът на парк-музей „Шипка-Бузлуджа" Данчо Данчев е подал оставка и не му се работи, вече се е уморил. Охраната я осигурихме. Всички национални паметници ще се охраняват от МВР", каза той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 рр

    0 0 Отговор
    Поздравления за смелата позиция на министър Рашидови, позор за софийските талибани.