Last news in Fakti

9 Юни, 2015 13:33 2 110 2

Започна работа по реставрацията на Голямата базилика

  • работа-
  • започна-
  • реставрацията-
  • голямата базилика

Днес започна процеса на възстановяване на Голямата базилика в Плиска – Майката на всички български църкви, съобщи директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Тя е построена от цар Борис І веднага след покръстването в 865 г. по западноевропейски план, донесен в българската столица от архиепископа на българската църква Формоза, назначен от папата. Предполага се, че е уголемен вариант на папската катедрала „Сан Пиетро”.

Храмът в Плиска наистина е най-голямата християнска църква в Европа – с 20 м. по дълга от истанбулската „Св.София”. Дълга е 102.50 м. и широка 30 м. Разположените в чертите на нейната ограда Архиепископска резиденция и Манастир – скрипторий (фабрика за книги) е снабдявал с богослужебна литература българските мисионери, покръстили населението в териториите на днешните държави Русия, Украйна, Беларус, Молдова, Румъния, Сърбия и Черна гора. Български мисии, начело с епископи е имало и в папската столица Краков и в чешката Прага до края на Х век. Но там делото на православието пропаднало в ХІ век.

Първият етап на възстановяването на базиликата ще бъде завършване на археологическите разкопки в нея. Те са започнати днес от проф. Павел Георгиев от НАИМ към БАН – дългогодишен разкопвач на храма. Касае се само за няколкодесетки квадратни метра площ – мястото на малък храм мартирий, в който са се пазили мощите на един от първите български светци-мъченици. Това е бил свети Боян Енравота, син на кан Омуртаг, убит от брат си кан Маламир в 831 г. заради християнската си вяра. В центъра на мартириума има голям масивно изграден от каменни четвъртити блокове Свещен кладенец. Разкопките в него са започнали още в края на ХІХ век от руския академик Успенски. Той е стигнал до 7-мия метър, но се е уплашил, тъй като не е разполагал с укрепителна техника и материали и е затрупал изкопа и кладенеца, за да ги запази. Сега разполагаме със всичко необходимо за пълното проучване на Свещения кладенец. Надеждите са на дъното да се открият църковните скъпоценности и мощите на Св. Боян. известна е практиката при вражи нападения в тези кладенци да се крият съкровищата на църквата – златна и сребърна църковна утвар, мощехранителници и т.н.

Археологическите разкопки и възстановяването започва с 500 000 лв., отпуснати неотдавна от правителството. Общо те ще струват около 8-10 милиона. Божидар Димитров е започнал кампания за набиране на дарителски средства. Отзовали са се много българи от страната и чужбина, както и руснаци, постоянно живеещи в България, знаещи за фундаменталната роля на тази църква в покръстването на Русия.

Очаква се археологическите разкопки да завършат за около месец и веднага след това с обществена поръчка да се определи фирмата, която ще извърши частичната реставрация на храма. Разчета на Божидар Димитров е, ако се осигурят пари, възстановяването на сградата да стане за около година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 асб

    0 0 Отговор
    браво
  • 2 Никс

    0 0 Отговор
    Бог да пази Голямата Базилика от смешни театрални псевдовъзстановки като цялата Плиска!