Last news in Fakti

9 Юли, 2015 00:02 1 010 0

Две изложби, посветени на Втората китайско-японска война, отварят врати в Тайван

  • тайван-
  • изложба-
  • втора китайско-японска война-
  • тайванска културна асоциация-
  • пионер-
  • ма инцзю

Първата приключва на 30 юли, а втората - на 23 август тази година

Две изложби, документиращи живота на тайванските граждани в Континентален Китай и Тайван по време на Втората китайско-японска война (1937-1945) отвори врати в Националната мемориална зала д-р Сун Ят-сен в столицата Тайпе.

Изложбата, озаглавена „Записки на открит огън: предишни животи във време на война”, разполага с редки фотографии, направени от служители на Централната информационна агенция. Последните подробно описват изпитанията и трудностите на обикновените хора по време на размириците в Китай. Посетителите могат да се запознаят и с автентични исторически клипове и записи на радиопредавания от този период.

Втората изложба е под името „По близо до дома: Чан Уей-шуй Мемориална изложба”. Тя се фокусира върху основаването на Тайванската културна асоциация през 1921г., имаща за цел да осигури по-добро отношение към тайванските граждани и защита на правата им по време на японското колониално управление (1895-1945).

Тя се състои от маслени картини за живота на Чан Уей-шуй и специални новинарски репортажи и снимки, посветени на социалните движения от този период. Тази изложба е задължителна за всички, които се интересуват от живота на пионера, успял да  възроди местните традиции и обичаи, доказващи съществуването на силно гражданско общество в Републиката.

По време на церемонията по откриване на изложбите президентът на страната Ма Инцзю заяви, че 2015г. е специална, защото през нея се навършват 70г. от победата на Република Китай във Втората китайско-японска война. „Тази важна глава в историята ни като народ показва, че грешките могат да бъдат опростени, но истината за събитията не бива да се забравя”, каза той. „По време на осемгодишния конфликт милиони китайци, в това число войници, жени и деца, се разделиха с живота си”, допълни президентът. В подкрепа на това министърът на културата на Тайван заяви, че проявената смелост от страна на жертвите на войната ги е превърнала в невъзпяти герои и тяхната памет ще остане вечна.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА