24 Октомври, 2020 13:43 4 474 2

Откриха таен изход в Свищовската крепост

  • изход-
  • тайна-
  • находка-
  • открития-
  • свищовска крепост

Предстои да бъде проучен новооткрития изход

Откриха таен изход в Свищовската крепост - 1
Снимка: Проф. Николай Овчаров

Археолози откриха таен изход в Свищовската крепост, а догодина предстои проучването му, съобщи ръководителят на експедицията проф. Николай Овчаров.

За втора поредна година в местността "Калето" продължават проучванията. През тази година са разкрити четири пласта, които доказват, че съоръжението на брега на Дунав е функционирало в късно тракийската епоха, през Античността, през Средновековието и в Османския период, посочи заместник-ръководителят на разкопките Марин Маринов от Историческия музей в Свищов, пише Дарик.

Най-ранната находка е монета от времето на римския император Октавиан Август, който е управлявал тази провинция съвместно с един от последните тракийски царе Реметалк.

Части от тухли с печати на Първи Италийски легион доказват, че крепостта се е ползвала като защита срещу варварите във времето, когато легионерите са създавали лагера "Нове" , намиращ се на четири километра от днешния Свищов. От същия период е открито шишенце за парфюм, една твърде интересна находка, защото обикновено стъклен флакон се открива при разкопки в некропол, а не в крепостно съоръжение, защото античното стъкло е твърде крехко, подчерта Маринов.

Античните артефакти се определят към трети - четвърти век. Разкопките показват, че върху този пласт много добре са показани още две епохи - Средновековието и времето на Османското владичество. Стомна от края на 14 век и едно гърне от същото време, са част от битовата керамика, но археолозите са открили и образци на луксозната сграфито керамика, което доказва, че тук е имало хора от високите етажи на аристокрацията, посочи Маринов.

От Средновековието е и монета на цар Иван Шишман. Над 200 са монетите, най-много са от 13-14 век, което е доказателство, че средновековната цитадела е изградена през 30-те години на 13 век. По монетите и керамиката, историците разграничават епохите от българския и от османския период, когато е бил последният етап от функционирането на крепостта, преди да бъде взривена от по време на Руско-турската война.

От община Свищов са готови с проект за превръщането на местността в парк с частична реконструкция на крепостта.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    35 2 Отговор
    Османски период?.?.?. Така ли се нарича вече 5века робство? Свободна медия... Страхотни сте!
  • 2 Турско робство

    14 0 Отговор
    Извиняваме се от факти ...