Last news in Fakti

9 Април, 2022 10:00 1 475 0

„Ариадна на Наксос" – завладяващата опера от Рихард Щраус

  • софийска опера и балет-
  • рихард щраус-
  • ариадна на наксос-
  • спектакъл-
  • премиера

Спектакълът се посвещава на 80-годишния юбилей на Анна Томова-Синтов

„Ариадна на Наксос" – завладяващата опера от Рихард Щраус - 1
Снимка: Софийска опера и балет

"Ариадна на Наксос" от Рихард Щраус е най-новата премиера на Софийската опера. Тази завладяваще история очаква своите зрители на 29 и 30 април от 19 часа, на 14 май от 19 часа и на 15 май от 16 часа в Софийската опера.

Спектакълът се посвещава на 80-годишния юбилей на една от най-големите примадони в света - българката Анна Томова-Синтова, която през цялото лято на 2021 година подготвя певците за предстоящата премиера. Синтова твърди, че в живота винаги трябва да слушаме сърцето си и да преодоляваме трудностите по пътя си, защото само така човек може да израсте нагоре. Според нея епохата ни е страшно материална, но изкуството не може да съществува без капка идеализъм.

В едно от действията настъпва вълнуваща метаморфоза – между живота и смъртта. Тук либретистът Хуго фон Хофманстал и композиторът Щраус третират темата

за втория шанс в живота: дава ли се той, кога и защо?

Режисьорът Вера Немирова споделя, че в операта „Ариадна на Наксос“ се събират два свята. Светът на т.н. „сериозна опера“ и „опера серия“, дело на един млад композитор, който пише първото си произведение върху мита за Ариадна на Наксос и нейната среща не с бога на смъртта, а с този, който дарява любов и живот - Бакхус.

https://cdn4.focus.bg/fakti/photos/original/994/ariadna-na-naksos-zavladavashtata-opera-ot-rihard-shtraus-2.jpg

От друга страна са комедиантите от комедия дел арте, в който оживява уличният театър. Той идва със средствата на импровизацията и се вмъква в трагедията, оживява я и става комедия по либретото на Хуго фон Хофманстал.

Този букет от сюжети ще ни бъде представен в един пъстър оперен спектакъл от режисьора Вера Немирова, под неуморната палка на диригента Евън-Алексис Крист, с помощта на вокално-стиловата подготовка от оперната дива камерзенгерин Анна Томова-Синтова. Всичко изброено до тук ще бъде облечено в костюмите на Павлина Ойстерхус, ще се появи в ритъма на хореографията на Александър Александров и ще блесне в декора и сценографията на Йенс Килиан. Какво по ярко описание за предстоящия шедьовър на сцената на Софийската опера и балет.

https://cdn4.focus.bg/fakti/photos/original/796/ariadna-na-naksos-zavladavashtata-opera-ot-rihard-shtraus-3.jpg


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА