Last news in Fakti

27 Май, 2013 12:56 1 270 0

Почетен знак "Самарски кръст" за Националния исторически музей

  • почетен знак-
  • "самарски кръст"-
  • ним-
  • москва

Националният исторически музей /НИМ/ бе отличен с почетния знак „Самарски кръст“ в чест на 135-ата годишнина от Освобождението на  България от османско иго.

Това стана ясно по време на посещението на наша културна делегация в Москва от 19 до 22 май, водена от зам.-министъра на културата Мила Сантова, в която бе и директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Приятната изненада за наградата дейците на културата научиха от посланика на България в Русия Бойко Коцев.

Със „Самарски кръст“ досега са удостоявани само Владимир Путин и Бойко Борисов.

Почетен знак „Самарски кръст" се учредява от Обществен съвет в чест на 135-та годишнина от Освобождението на българския народ и България от османско иго.

„Самарският кръст" е обществена награда, която Общественият съвет предоставя за връчване от Национален инициативен комитет за честване на годишнина от Освобождението на българския народ и България от османско иго, от инициативен комитет за честване на друг важен момент или принос в развитието на българо-руските отношения, от посланика или друг официален представител на Република България в Руската федерация, както и от всяка от организациите в състава на Координационния съвет „България-Русия" при съществен повод в нейната дейност.

Със „Самарски кръст" се удостояват граждани, обществени организации, органи, институции и юридически лица, които с дейността си имат значим принос за опазването и развитието на българо-руските отношения.

„Самарският кръст" се връчва с удостоверение (грамота). Всеки знак има индивидуален идентификационен код. В удостоверението се вписват индивидуалният номер на знака; поводът и датата на награждаване; името, длъжността и други данни за лицето, удостоено с отличието.

Удостоверение, която се връчва на руски граждани, обществени организации, органи, институции и юридически лица, се подписва от Извънредния и пълномощен посланик на Република България в Руската федерация, и се подпечатва с печата на Посолството.

Във всички останали други случаи удостоверението се подписва от председателя на Обществения съвет, председател на инициативен комитет или обществена организация, предлагаща награждаването и се подпечатва.

Промени в състава на Обществения съвет се извършват по предложение на някоя от организациите - учредителки или на Координационен съвет „България - Русия".

Средствата за изработване на първия тираж на знака в чест на 135 - та годишнина от Освобождението на България от османско иго се осигуряват от Национално Движение Русофили.

Средствата за изработване на всеки следващ тираж на знака се осигуряват от Координационен съвет „България - Русия" или от организацията, която предлага връчването по конкретен повод.

Общественият съвет включва по един представител на организациите от Координационен съвет „България - Русия": Фондация „Устойчиво развитие за България", Национално Движение Русофили, Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Българо-Руска Търговско-Промишлена Палата, Софийско сдружение за приятелство с Русия „Ал.Невски", „Форум България-Русия", Дружество на русистите в България, Дружество „Найден Геров"; на Извънредния и пълномощен посланик на Република България в Руската Федерация и на „Союз друзей Болгарии".

Председателят на Обществения съвет се определя с консенсус.

Статутът се съпровожда от Правилник за награждаване с Почетен знак „Самарски кръст".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА