Last news in Fakti

18 Юли, 2022 13:06 3 108 4

Нови находки от Цитаделата на Кокалянски Урвич

  • кокалянски урвич-
  • цитадела-
  • ним-
  • находки

Предварителната датировка на накитите е ХV-ХVІІ век, а местонамирането им е върху деструктиралите колони от тухли и хоросан, преграждали олтарната ниша

Нови находки от Цитаделата на Кокалянски Урвич - 1
Снимка: НИМ

В началото на месец юли, археолози от Национален исторически музей и Секция за средновековна археология на НАИМ при Българска академия на науките започнаха проучвания в цитаделата на средновековната твърдина. В проучванията участват студенти от Софийски университет "Св. Климент Охридски", Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий", Шуменски университет "Епископ Константин Преславски" и Нов български университет.

Още в първите дни на проучването са локализирани останки от християнски храм. Неговото функциониране се отнася към ХV-ХVІІ век. В руините на храма, наред със стотиците стенописни фрагменти се откриха и интересни находки. До момента са открити три тройни, ажурни наушника, изработени от сребро с псевдо филигран и припоени топчета. Предварителната датировка на накитите е ХV-ХVІІ век, а местонамирането им е върху деструктиралите колони от тухли и хоросан, преграждали олтарната ниша. Друг важен акцент сред находките е откритото ритуално погребение на църковна утвар, почти централно пред апсидата, от изток.

То е поставено в малка яма, частично оградена с дребни камъни, където са били погребани кръст и кандило. И двата предмета са изработени от желязо, а трезорирането им трябва да бъде отнесено към времето, след края на функциониране на християнската постройка. Това най-вероятно се е случило в самия край на ХVІІ век или по-късно през ХVІІІ-ХІХ век, като трябва да отбележим, че погребението попада във височина над съвременния на сградата терен.

Проучванията и дейностите на обект „Цитаделата на Кокалянски Урвич“ ще продължат до края на месец юли, припомнят от Национален исторически музей, а финансирането е осигурено от Дирекция „Култура“ на Столична Община.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чеп

    4 6 Отговор
    Све е македонско не разбрахте ли вече.Боко,Кирчо,Нинова и Радефф така казаха.Не виждам причина да разкопавате вече, пък и да ни информирате за това.

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Чеп":

    Това, че све било македонско, българската историческа общност и него ли ще го признае постепенно? Стана модерно да четем подобни психологически постели.
  • 3 редник

    2 0 Отговор
    Ах, авторката - поради что ли се срами от своя език?

    "цитадела, локализирани, фрагменти, трезорирането, функциониране на християнската постройка"...

    Боже, помогни!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.