Last news in Fakti

21 Август, 2023 12:32 5 450 6

Нови археологически открития край София хвърлят нова светлина върху историята на България (СНИМКИ)

  • кокаляне-
  • кокалянски урвич-
  • софия-
  • история-
  • археология-
  • разкопки

Археолозите откриват множество останки от стенописи, датиращи от средновековието и изобразяващи най-малкия брат на цар Иван Шишман - Иван Асен V

Нови археологически открития край София хвърлят нова светлина върху историята на България (СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС

Графити върху стенописи от църква, които историците свързват с най-малкия брат на цар Иван Шишман - Иван Асен V, откриха археолозите на кокалянски Урвич, съобщават от Столичната община.

Това лято продължиха археологическите проучвания на крепостта кокалянски Урвич, финансирани по общинската програма „Култура“. През месеците юни и юли екип от археолози с ръководител Виолина Кирякова от Националния исторически музей задълбочиха археологически проучвания на Урвич и направиха интересни открития, свързани с историята на София и България.

"Създадохме специален приоритет културно наследство в програма „Култура“ на Столична община, защото за мен това е грижа за опазване на културно-историческото наследство", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Инвестициите, които ежегодно правим, в проучването и социализирането на културно-историческото наследство от античния и средновековен период от историята на София, сред които е „Цитаделата на Кокалянски Урвич“ са важни за привличането на туристи, както и за образованието", посочи също кметът Фандъкова.

Археологическите проучвания на Урвич се възобновяват и разширяват през последните десетина години с подкрепата на Столична община - програма „Култура“.

Първата църква, разположена в ниската част на укреплението, е открита още през 1969 г. от проф. Димитър Овчаров. Втората църква е едноабсидна, еднокорабна сграда от края на ХІV век. Втората християнска църква бе открита от екипа в работата им през 2022 г., а нейното проучване е провокирано от издирването на крепостните съоръжения в Цитаделата, пише "Стандарт".

Изградена е от гранитните късове на по-ранна постройка, а пода и е застлан с антични тухли. На места каменните редове са подравнявани с по-дебели тухли, а прозорците и проходът от запад са били с дъговидни сводове.

За всичко това свидетелстват десетките тухли и стъкла, събрани от църквата. Именно от свода, при входа на църквата, археолозите откриват множество стенописни останки. Сред тях един се откроява - фрагмент от стенопис, върху който е запечатано послание от средновековието. Той е с малки размери, около 10 на 5 см, но върху изгладената му повърхност са врязани български букви в три реда.

Засега е разчетено името „Ясен“, което е добър индикатор на фона на запазените песни и предания от този район на София за митичният цар Ясен. Историците разпознават в легендарния образ най-малкия брат на цар Иван Шишман - Иван Асен V, чиято съдба е обвързана със защитата на София и Софийско поле от лятото и есента на 1371 година, посочиха археолозите.

На този етап е трудно да бъдат възстановени липсващите полета от текста. Целта на специалистите е максимално подробно да се извлече информация за написаното.

На обекта работят археолози от Националния исторически музей и Секцията за средновековна археология на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Настоящето

    3 17 Отговор
    зер оправили , у историята се ровят ?!
  • 2 ББ от Банкя

    5 5 Отговор
    Ай не се вживяйте толкоз, до година две ше се строи кооперация там, инвеститорите си платиха, нема връщане назад
  • 3 Изгонете частника!

    10 4 Отговор
    Изгонете частника от така наречената "Вила Урвич"! Отнемете му собствеността в полза на дължавата, и го обезщетете справедливо, но го махнете завинаги оттам! Не е редно точно там да има частен имот!
  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 1 Отговор
    Цар Ясен не е митичен, той е последният от династията Шишмановци...Битката за Средец е била жестока, водила се е на мястото на сегашното Орландовци, местността Кървището . Труповете на убитите са стигали до стремената на конете.
  • 5 бях там и видях

    3 2 Отговор
    А не бе там имаше жив македонец.........от преди мезозойската ера
  • 6 Голям праз

    0 1 Отговор
    Големите откриватели , винаги слуги! Защо не пишете ,кога са създадени манастирите край София?