Last news in Fakti

11 Септември, 2022 09:10 1 443 0

Ясен Гюзелев показва "Другият живот на илюстрацията" в Рим

  • ясен гюзелев -
  • другият живот-
  • илюстрация-
  • рим-
  • изложба

"Другият живот на илюстрацията" (L’altra vita dell’illustrazione) е наречена изложбата на Ясен Гюзелев, която се открива на 13 септември в Рим, в галерия "България" на Българския културен институт

Ясен Гюзелев показва "Другият живот на илюстрацията" в Рим - 1
Снимка: Ясен Гюзелев / личен архив

"Другият живот на илюстрацията" (L’altra vita dell’illustrazione) е наречена изложбата на Ясен Гюзелев, която се открива на 13 септември в Рим, в галерия "България" на Българския културен институт, съобщават от института.

В италианската столица ще бъдат представени графики и цветни принтове на илюстрации от някои от емблематичните заглавия, върху които художникът работи през годините. Те са номерирани и подписани от автора, признат за един от най-добрите илюстратори в света. Гюзелев сътрудничи с издателства като германските J. F. Schreiber и Aufbau-Verlag, канадското Simply read books, британското Walker books, тайванското Grimm Press.

Ясен Гюзелев е роден през 1964 година в София. След завършването на Националната художествена академия в София, Гюзелев заминава за Италия и работи там в продължение на няколко години. В периода 1990-1993 г. илюстрира книги, карти Таро и работи за списания в Милано, Торино и Флоренция.

Големият му пробив идва с "Алиса в Страната на чудесата" от Луис Карол. Канадското издание печели сребърен медал от Американското общество на илюстраторите и гран при за оформление на корица от Американския институт за графично изкуство. Сред по-важните му отличията са диплом от "Златния молив на Белград" през 2001 г. и Independent publisher book award в САЩ през 2002 г.

Ясен Гюзелев работи най-вече по класически творби като "Дон Кихот" от Сервантес, "Пинокио" от Карло Колоди, "Оливър Туист" от Дикенс, "Баскервилското куче" от Артър Конан Дойл, "Декамерон" от Бокачо, "Пътешествие до центъра на Земята" от Жул Верн и др. Участвал е в много изложби, включително заедно с брат си - художникът Чавдар Гюзелев (например, в Българския културен институт, Прага, 2010). Имал е самостоятелни изложби в галерии в София, Париж, Виена, Москва, Лос Анджелис, Рюселхайм, Белград.

През 2019 Ясен Гюзелев е отличен на Международния панаир на книгата в Москва. Той е сред победителите в конкурса "Образ книги" - за илюстрациите на "Пътешествие до центъра на Земята" от Жул Верн по поръчка на испанско издателство. Той е сред лауреатите в категория "Най-добри илюстрации към произведения на художествена литература".

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА