Last news in Fakti

12 Октомври, 2022 07:00 1 106 0

Софийската опера и балет в културно партньорство с Националния театър в Белград

  • софийска опера и балет-
  • пламен карталов -
  • никола мияйлович-
  • националния театър-
  • белград

Директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов, генералният мениджър на Националния театър в Белград г-н Светислав Гонцич и артистичният директор на Операта към Националния театър в Белград Никола Мияйлович подписаха договор за дългосрочно сътрудничество

Софийската опера и балет в културно партньорство с Националния театър в Белград - 1
Снимка: Софийска опера и балет

Директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов, генералният мениджър на Националния театър в Белград г-н Светислав Гонцич и артистичният директор на Операта към Националния театър в Белград Никола Мияйлович подписаха договор за дългосрочно сътрудничество.

Той включва организиране на съвместни проекти, творчески обмен на оперни и балетни продукции, гостувания на разменни начала на певци, диригенти и режисьори.
Договорът е естествено продължение на традиционно добрите културни отношения между България и Сърбия, между Белградската и Софийската опера.

Помнят се гостуванията на българските певци Стоян Попов, Румен Дойков и редица други на белградска сцена, както и изпълненията на техните сръбски колеги в София.


Пламен Карталов поставя операта „Любовен еликсир“ от Доницети, за която получава наградата за най-добра режисура за сезон 2003/04 на Белградската опера, а също и оперетата „Прилепът“ от Йохан Щраус. Постановките са посрещнати с възторг и се харесват изключително много на белградската публика.

Никола Мияйлович е един от предпочитаните гости на сцената на Софийската опера. Публиката го аплодира в премиерите на „Симон Боканегра“ и „Трубадур“, участвал е в постановките на „Травиата“ и „Бал с маски“, както и в традиционните Новогодишни концерти.

Творческото сътрудничество между двата театъра ще започне с два Гала-концерта в София и Белград с участието на артисти от двете страни.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА