Last news in Fakti

3 Ноември, 2022 11:57 717 6

В музеите в Берлин вече не пускат с чанти заради екоактивистите (ВИДЕО)

  • музей-
  • галерия-
  • картини-
  • произведения на изкуството-
  • активисти-
  • екоактивисти

Зачестилите акции на екоактивисти, целящи да съсипят ценни произведения на изкуството, предизвикаха въвеждане на нови мерки за сигурност

В музеите в Берлин вече не пускат с чанти заради екоактивистите (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Държавните музеи в Берлин ще затегнат мерките за сигурност след зачестилите акции на климатични активисти, заяви представител на Фондацията за пруско културно наследство, цитиран от ТАСС.

Преди да влязат в изложбените зали, посетителите ще трябва да оставят на гардероб връхните дрехи и чантите си, пояснява БТА.

"Досега бяха разрешени чанти, чиито размери не надвишават формат А4. Новите правила с оглед на високите рискове ще влязат в сила от 4 ноември", заяви представителят на фондацията.

На 23 октомври екоактивисти от протестното движение "Последно поколение" (Letzte Generation) заляха с картофено пюре картина от серията "Купи сено" на френския художник Клод Моне в музея "Барберини" в Потсдам. Самата група публикува в Туитър видеозапис на нападението над платното.

От "Последно поколение" поискаха политиците в Германия да предприемат по-ефективни мерки за борба с климатичните промени.

Според в. "Билд" картината на Моне е оценена на 111 милиона евро.

По-рано на прицел бяха "Слънчогледите" на Ван Гог, върху които бяха изсипани консерви супа от активисти от групата "Just Stop Oil". Восъчната фигура на крал Чарлз III също пострада, след като активисти размазаха торта в главата ѝ в музея на Мадам Тюсо.

Преди дни белгийски активист от същата група "Just stop oil" залепи главата си със секундно лепило за шедьовъра "Момичето с перлната обица".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зеленски

    11 0 Отговор
    Зелени простаци!
  • 2 От Дания

    13 0 Отговор
    на тези все още неопределили какви са и други подобни, трябва да им се чупят ръчичките.
  • 3 Факт

    3 0 Отговор
    Аз си спомням в Мюнхен не ме пуснаха с чадър в Старинната Галерията (Алте Пинакотек)!!! Оставих си чадъра на входа, кудето беше пълно с чадъри, пнеже валеше и аз се чудих дали ще си намеря чадъра като изляза, защото го бях взел назаем. Там беше като излязох, никой не беше ми го откраднал, хах ;-)))
  • 4 истината

    4 0 Отговор
    Картините имат защитни стъкла, всичко е цирк, за да им обърнат внимание на протестите.
  • 5 Дрън дрън та пляс

    5 0 Отговор
    Като в бг , заради шепа психари, страдат хиляди
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.