11 Септември, 2024 13:39 1 780 5

"Опаковат" с картини стария мост на река Марица в Свиленград

  • свиленград-
  • мост-
  • картини-
  • арт инсталация

Откриването на пространствената арт инсталация ще се състои на 14 септември от 17.30 часа

Старият мост на река Марица в Свиленград ще бъде „опакован” с картини на 47 художници. Арт проектът е наречен „Мост към бъдещето” и е създаден в чест на 495 години от построяването на каменния мост – един от символите на Свиленград. Откриването на пространствената арт инсталация ще се състои на 14 септември от 17.30 часа с участието на музикални и танцови местни състави. С това събитие стартира празничната програма за Деня на Свиленград – 5 октомври, пише svilengrad.bg.

На 54 винилови платна с размери 3Х10 метра са отпечатани картини на 36 местни младежи и деца художници и 11 зрели творци. Те ще бъдат обединени в едно художествено платно, монтирано по каменните перила от двете страни на моста. Така Старият мост ще бъде покрит с произведение на изкуството с дължина от 1 км и 620 м. „Събитието няма еквивалент в България и чужбина”, казват създателите на арт инсталацията художниците Ивалина Кръстева-Недева, Петър Джигов, Росица Хаджистефанова, Венета Станкова и Таня Арнаудова от "Сдружение на творците - Свиленград" и Ирина Колева от Стара Загора. Автор на проекта е художникът Иван Арабаджиев от Стара Загора.

 

„Каним публиката да преминем заедно по моста, всеки прегърнал своята собствена мечта за бъдещето”, каза организаторката Ивалина Кръстева – Недева.

Събитието "Мост към бъдещето" се осъществява под патронажа на кмета на общината арх.Анастас Карчев, с подкрепата на община Свиленград и хотел "MERIT GRAND MOSTA”. Пространствената художествена инсталация ще може да се види от публиката до 26 септември. Оригиналите на картините ще бъдат изложени в Арт галерия - Свиленград.

 


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реално погледнато

    6 0 Отговор
    На мен ми се струва че не бива, да правят моста да изглежда като панаир.
  • 2 Роден в НРБ

    5 1 Отговор
    Явно бъдещето ще е обратно към Османската империя щом е точно на този мост.
  • 3 стих

    3 0 Отговор
    Не е арт проект,а проект на изкуството. Арт е чужда дума.
  • 4 империалист

    3 0 Отговор
    КОлтура,КОлтура,да си се врътне главата! Все трябва да копираме някакви западни небивалици.
  • 5 ВТОЗИ ГРАД ИМА И ДРУГ СТАР

    0 1 Отговор
    ГРОЗЕН МОСТ СТРОЕН ОТ БАЙ ХИТЛЮ. НЕГО ДА ОПАКОВАТ. ТОЯ КАНЕННИЯ Е КРАСИВ БГ МОСТ КО ШИМИ ГО ЗАКРИВАТ С ТИЯ КАРТИНКИ...