Last news in Fakti

18 Ноември, 2022 10:33 1 173 5

Продадоха картина на Анди Уорхол за 85 млн. долара

  • анди уорхол-
  • продажба-
  • аукцион-
  • търг

Първоначалната цена за картината беше 74 млн. щатски долара

Продадоха картина на Анди Уорхол за 85 млн. долара  - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Картина на Анди Уорхол беше продадена за 85 млн. щатски долара на търг в Ню Йорк, съобщи АФП. Емблематичното платно „Бял ужас“ е рисувано през 60-те години.

Продажбата беше осъществена за две минути чрез истински дуел на двама представители на кандидат-купувачите, които получаваха нареждания по телефона. Първоначалната цена за картината, датираща от 1963 г., беше 74 млн. щатски долара, предаде БТА.

Майсторът на попарта Анди Уорхол, починал през 1987 г., се превърна в звезда на аукционите. За последен път пред 2013 г. негово монументално платно от серията „Смърт и ужас“ беше продадено на търг, като достигна цена от 105 млн. щатски долара.

Портрет на Мерилин Монро от 1964 г. пък беше продаден за 195 млн. щатски долара през май т.г. Това е най-скъпата творба на художник от XX век.

Платното „Бял ужас“ представлява сериен графит на тежка автомобилна катастрофа. Сцената се повтаря 19 пъти. Светлината в картината постига ефект на светкавица от фотоапарат. Височината на картината е 3,6 м.

В края на 1962 г. Уорхол рисува Мерилин Монро и това е началото на неговата обсесия от образа на славата. Смъртта на актрисата през същата година го води до темата за смъртта. Така се стига до картините, изобразяващи смърт и ужас от началото на 1963 г., каза пред АФП Дейвид Галперин, завеждащ секцията за съвременно изкуство на „Сотбис“ за Северна и Южна Америка.

Само три от картините от поредицата „Смърт и ужас“ са в подобен монументален формат. Едно от тях се намира в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк (МОМА).

Продадената в сряда картина ще бъде част от частна колекция и както обикновено аукционната къща „Сотбис“ не дава никаква информация за купувача, отбелязва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Потрес

    4 0 Отговор
    Най-надценения "творец" за всички времена!!!
  • 2 Предраг Джукич

    4 1 Отговор
    Не съм го чувАл тоя не е от наще

    Коментиран от #4

  • 3 това ако е картина аз съм трамвай

    5 0 Отговор
    За това нещо и 2 лева не давам
  • 4 Шляхтиц

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Предраг Джукич":

    Андржей Верхола е словашки емигрант. Започва кариерата си с реклами на Кока Кола, Пепси Кола и консервирани храни. Характерно за него е почти фотографическото размножаване на картината в различни цветове и нюанси. Неговият стил бе използван в български сериал с Татяна Лолова, Мая Бежанска и Филип Аврамов.
  • 5 До 2, за вас въпросният художник

    0 0 Отговор
    може да се стори прекалено скучен. Ако съдя по ника ви, Рой Лихтенщайн е вашият творец.