Last news in Fakti

30 Декември, 2022 05:14 2 819 3

На 81 почина модната дизайнерка Вивиан Уестууд

  • вивиан уестууд-
  • моден дизайнер-
  • починала

Тя е определяна като една от смелите и влиятелни личности на XX и XXI век

На 81-годишна възраст почина легендарната модна дизайнерка Вивиан Уестууд. Новината беше оповестена на официалния ѝ профил в Instagram, предаде NOVA.

Уестууд е починала в дома си в Клапман, Южен Лондон, заобиколена от най-близките си.

Британската модна дизайнерка е определяна като една от смелите и влиятелни личности на XX и XXI век. Тя произлиза от работническата класа. Първоначално учи за бижутерка в Лондон, а после за учителка, тъй като разбира, че хора от работническата класа нямат шанс в изкуството. През 70-те години заедно с тогавашния си съпруг Малкъм МакЛарън -мениджър на пънк групата Секс Пистълс, отваря бутик „Sex“ в Челси, където продават създадени от тях дрехи за пънкари. В модата тя вижда възможност за протест срещу статуквото.

След развода си с МакЛарън, Уестууд живее в общинско жилище като социално слаба. По това време започва дейността ѝ като активистка – първоначално се включва в кампанията за разоръжаване, а после като еколожка.

Нейните дрехи имат винаги история и акцентират върху различната идентичност. Уестууд е независим дизайнер и зад гърба ѝ не стоят корпорации. Тя се радва на свободата и не желае да произвежда дрехи, които не ѝ харесват. Неин принцип е да купува по-малко неща, но по-качествени.

Модните ревюта на Вивиан Уестууд са винаги с обществени послания. Тя има две рицарски звания (Commander of British Empire и Dame Commander of the Most Excellent Order of the British Empire). Тя носи титлата Dame (Дама). Освен това два пъти е обявявана за най-добър британски моден дизайнер.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 5 Отговор
    ПОКЛОН
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 4 Отговор
    БОГ да я прости
    МИР на ДУШАТА и
  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 3 Отговор
    СЪБОЛЕЗОВАНИЯ на СЕМЕЙСТВОТО БЛИЗКИТ и