Last news in Fakti

9 Февруари, 2023 10:31 1 481 6

Швейцария връща на Перу важна културна ценност на 2500 години

  • находка-
  • културна ценност-
  • перу-
  • швейцария-
  • история-
  • археология

Митническите служби задържат каменната глава, подозирайки че е недекларирана културна ценност

Швейцария връща на Перу важна културна ценност на 2500 години - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Каменна глава с тегло 200 килограма, изсечена преди 2500 години години в Перу, ще намери пътя обратно към родината си, след като преди няколко години е конфискувана от швейцарските митници, предаде Франс прес.

Швейцария предаде на перуанския посланик тази "важна културна ценност" от предколумбовата култура Чавин, която се е развивала приблизително от 1200 до 550 г. преди Христа във висока долина в перуанските Анди, се посочва в изявление на швейцарската Федерална служба за култура, пише БТА.

Скулптурата е открита през 2016 г. от митнически служители, когато частно лице се опита да я внесе в Швейцария като "собственост без културна стойност". След като преглеждат документите и предмета, служителите на митницата стигат до заключението, че той може да е недекларирана културна ценност.

Направено впоследствие разследване показва, че това е една от големите каменни скулптури, известни като "заковани глави", от предколумбовата култура Чавин, която предхожда с около две хилядолетия по-известната империя на инките.

Перу е сред силно засегнатите от разграбването и унищожаването на археологическите им обекти страни.
Предколумбовите артефакти, към които спада върнатата скулптура, са сред перуански културни ценности, изложени на най-голям риск според Федералната служба за култура.

Швейцария и Перу са участници в Конвенцията на ЮНЕСКО от 1970 г. за мерките за забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ и прехвърляне на собственост върху културни ценности.

За да насърчат сътрудничеството си в тази област, двете страни сключиха двустранно споразумение за внос и връщане на културни ценности, което влезе в сила през 2016 г.

Връщането на каменната глава подчертава съвместния ангажимент на Швейцария и Перу в борбата срещу незаконното прехвърляне на културни ценности. През 2007 г., за да подпомогне борбата с унищожаването и незаконната им търговия, Международният съвет на музеите публикува "Червен списък на перуански антики, изложени на риск".

Предколумбовите каменни скулптури като "закованите глави" фигурират в списъка като силно застрашени перуански културни ценности.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лошо лошо

    13 0 Отговор
    Ако Австрия,Германия ,Швейцария и САЩ върнат изнесеното от българските трафиканти на антики ще се напълнят поне десет музея ,като НИМ !

    Коментиран от #2

  • 2 Мафия ни управлява

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Лошо лошо":

    Трафика на антики от България се извършва от хора свързани със службите ,които отговарят за опазването им !
  • 3 Лошо Седларов

    7 1 Отговор
    Колекцията на Божков е процент от изнесените от България !

    Коментиран от #6

  • 4 Просто е

    5 0 Отговор
    Антиките - най печеливш след наркотиците бизнес ,а често вървят заедно при трафикантите,по полицейските канали !
  • 5 виждам рептилска глава

    0 3 Отговор
    взели са я, за да и се кланят
  • 6 Лошо Седларов

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Лошо Седларов":

    Антики,антики ! Мангизи,мангизи ! Полицаи,полицаи !