Last news in Fakti

28 Февруари, 2023 15:18 1 121 23

Магията на Родопа планина в новата книга с разкази „Трева за ангели“ от Мюмюн Тахир

  • мюмюн тахир-
  • книга-
  • трева за ангели

Има произведения, които ни грабват още със заглавието

Лалка ПАВЛОВА

Има книги, които ни „грабват“ още с прочитането на заглавията им, защото акцентуват важна и силна за нас емоция, географски район, тема или нова гледна точка за интерпретация на някоя сфера от човешкото ни битие. И новият сборник с разкази на философа-белетрист Мюмюн Тахир събужда интереса на читателската аудитория с необичайния си паратекст, подсказвайки, че ни предстои среща с писател-мислител, който чрез словесните си картини и вписаните в тях герои и сюжети ще ни накара да се опитаме да преодолеем границата между земно-човешкото и небесното, за да ни приобщи към своята гледна точка за вселенския смисъл на нашето съществуване.

Казват, че всяка книга е част от биографията на автора си. В този сборник с разкази читателят ще открие един нов Мюмюн Тахир – философски помъдрял, значително по-лиричен в интерпретациите на отделните сюжети и образи, с по-изострен усет за красотата в естетически и етичен смисъл, дори когато говори с тъга за отлитащото житейско време или за нечия раняваща човешка болка. Те демонстрират умението на твореца „да извади“ нещо ново от човека, нещо, за съществуването на което не сме подозирали, дори и самият той сякаш до сега не е знаел, че носи у себе си като възможност. Разказите в сборника имат свой „характер“, свой собствен аромат и мелодия, която не може да бъде сбъркана с ничия друга – те са разпознаваеми по стилистиката си, по начина на композиране и поднасяне на сюжета, по спецификата на образите и художествените детайли, в които са вписани. В тях е кодирано нещо от величието на Твореца, който е белязал света със знака на безсмъртието.

Героите на Мюмюн Тахир носят в себе си корени, семена и плодове от легендите за Родопа планина – затова всичко е извисено и красиво, завладяващо и покоряващо както с човешките си драми, така и със силата на духа и волята, с които ги надмогват. Книгата интерпретира широк кръг от теми – за труда и себеотдаването му, за любовта и човешките взаимоотношения, за „дефицитите“ на миналото и сегашността, за границите между хората, държавите и ценностите им, за хуманните „липси“ в българската политика. Писателят умело е съчетал в текстовете си различни белетристични техники, поставил ги е под знака на един ярък и интригуващ повествователен глас, който вербализира пренесените през времето нравствени ценности и превръща героите му в неделима частица от величието и романтиката на тази планина. Роден и израснал в суровата ѝ прегръдка, той познава до болка нейните жители и всекидневието им, което иска с безличната си повторяемост да отнеме „лицето“ на човека, да го лиши от неговата индивидуална идентичност, да го затвори в тясната рамка на бита, дома, семейството, борбата за хляба… Но не успява! Всеки от героите му мълчаливо и упорито гради своя житейски подвиг като част от общността на съселяните си, без да загуби своето лично „Аз“, своята лична чест и човешко достойнство.

В начина на вербализиране на отделните сюжети Мюмюн Тахир преплита техниките на различен тип разказване – най-често повествованието се води от първо лице, превръщащо и него в своеобразен герой-очевидец, който поставя акцент върху психологическите аспекти на изживяванията на героите си, на възприятията и оценките на другите за случващото се, на техните възгледи за света и човешките взаимоотношения; макар и по-рядко – от трето лице като всезнаещ разказвач, познаващ не само живота на своите селски персонажи, но и градското битие, и за разлика от тях притежаващ широкия поглед на образован човек, който може да сравнява събития, случки, герои както от света на литературата, така и от историята и политиката. Тези своеобразни „преливания“ на подходи и повествователни гласове обогатяват художествената реализация на избрания сюжет и събуждат у ерудирания читател подходящи асоциации – такива са позоваванията, свързани с творчеството на Йордан Йовков, Николай Лилиев, Виктор Пелевин, Щилер на Макс Фриш, Медният конник на Ал С. Пушкин, Ейбрахам Линкълн, Ибн Фалдан и мнозина други.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    8 3 Отговор
    Тоя път керванът от Хатай ще носят семената, корени и плодове към Родопите. Само Румбата да вдигне оградата.

    Коментиран от #13

  • 2 Жани

    2 2 Отговор
    иВтората част да се казва - Чай за дяволи
  • 3 Бацо прецедател

    13 2 Отговор
    Форгинал ли че четеме или на нашенски?
  • 4 Отвлечен

    15 3 Отговор
    Пък мене книгата ме "грабна" още с "българското" име на автора, с "българската" (незавършваща на -ов, -ски, - ин ...) му фамилия и с "българските" байраци, които се веят на обложката на списанието, дето въпросният е разгърнал на снимката;-)...
    ПП. Философ🤔? На един такъв (и хидроинженери за капак😏) още му сърбаме попарата ...
  • 5 Максим Загориченски

    6 14 Отговор
    Защо нервничете? В първобитно общество ли живееМ? Авторът владее до съвършенство българския език, за разлика от нервичещите, които в една дума допускат три грешки. Няма се излизаме от пещарата на Платон, ако продължава с допотопното си мислене. Познавате ли автора? Чели ли сте нещо от него? А дали въобще сте чели.
    Поздрави и умната!

    Коментиран от #11, #16, #21, #23

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Семейни войни

    0 0 Отговор
    Първосигнално!!! Без коментар!
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    БЛАГОДАРЯ
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Калпазанин

    2 15 Отговор

    До коментар #5 от "Максим Загориченски":

    Е то ганьо нали трябва да си покаже магарията и простотията бря, той все най умен най надарен най чел най прост, па и не е важно дали е чел

    Коментиран от #12, #18, #19

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор
    33 ГОДИНИнямаме КУЛТУРА малко ХОРА четът КНИГИ това е МНОГО жалко ЗАЩОТО КНИГИТЕ СА ИЗВОР на ЗНАНИЕ МЪДРОСТ
  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Максим Загориченски":

    НАРОД без ЗНАНИЯ ОБРАЗОВАНИЯ КУЛТУРА е ОБРЕЧЕН на ЗАБРАВА
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Калпазанин":

    ИМАМЕ ли КУЛТУРА
    ник Калпазанин
  • 19 Гост

    12 2 Отговор

    До коментар #11 от "Калпазанин":

    При степенуване, "по-" и "най-" се свързват с основната дума посредством тире. Научи правописа, пък после прави забалежки на Ганьо. Имаш да му догонваш нивото.
  • 20 Гост

    12 1 Отговор
    Специално увеличих снимката от статията, за да потърся Т-то на думата "сигурнос", изписана на корицата, на това списание.
  • 21 Загорчо Максимов

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "Максим Загориченски":

    "... допотопното мислене ... " = "злопаметният" Ганьо не иска да забрави петвековните лекции по приложен ислям, преподавани му с усърдие и вдъхновение (и с надежда за бол девици в рая😏) от Мюмюновци и Тахировци.
    ПП. Който забравя историята е осъден да я повтори.
  • 22 я сиии

    8 1 Отговор
    Е баш па Мюмюн нема да чета, вие си пишете оди. Като стане Иван Вазов, да ми се обади.
  • 23 Познавач

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Максим Загориченски":

    "Познавате ли автора?"
    Според два сайта " Проф. Мюмюн Тахир е 12-я носител на наградата „Мултикултурният човек” " - това през 2021. Сигурно заради това, че защитава БЪЛГАРСКАТА идентичност на България е получил въпросната награда, Ъ🤔???