Last news in Fakti

14 Март, 2023 22:00 6 043 63

За Холивуд, Оскарите, "джендърите" и българското невежество

  • оскари-
  • джендъри-
  • невежество-
  • холивуд-
  • пропаганда-
  • политика-
  • филми-
  • изкуство

Когато чуждите проблеми не ни засягат

За Холивуд, Оскарите, "джендърите" и българското невежество - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Коментар на Александър Детев:

"Холивуд преди 15 години беше много по-смислен, по-цветен и по-пъстър", заяви един български комедиен актьор в ефира на голяма телевизия. "В момента вижте какво се случва - трябва да има един черен, един гей задължително, един джендър. В момента като цяло в Холивуд много се лансират хомосексуалните, което аз не го разбирам", допълни той.

Всяка година чуваме безброй оплаквания за "политизирането" на наградите Оскар. В България мнозина вярват, че изкуството трябва да стои встрани от полемичните политически и обществени теми. Общо взето работата на артиста е да гледа себе си. "Политическата кампания влезе в театъра" - оплакаха се актьори от Народния театър, които подкрепят директора на институцията. Парадоксално: не им пречеше докато същата тази политика - и то в най-порочните ѝ измерения - си имаше офис вътре.

Оскари и политика

Но да се върнем на Оскарите - първо към тези през 1964 година. Тогава американският президент Линдън Джонсън решава отново да предложи Закона за гражданските права в Конгреса. Документът, който забранява дискриминацията на основата на раса, цвят на кожата, религия, сексуална ориентация или националност, е отхвърлен само година по-рано, след като е предложен от Джон Кенеди. В началото на 1964 година група сенатори от Юга отново се опитват да блокират антидискриминационното законодателство.

Докато текат дебатите по закона, Холивуд е в трескава подготовка за 36-тата церемония по връчването на наградите Оскар. Едва за втори път в историята чернокож е номиниран в категорията за най-добър актьор. Този актьор се казва Сидни Поатие. На фона на скандалите в Сената, филмовата индустрия решава да заеме страна. Пол Нюман, който също е номиниран в категорията, заявява, че подкрепя Поатие и няма да се яви на церемонията, а на 13 април 1964 година Поатие печели Оскара. На 19 юни 1964 година Законът за гражданските права е приет в Конгреса.

Оскарите винаги са носили политическа окраска въпреки опитите на Академията да ги изчисти от такава - от отказа на Марлон Брандо да приеме статуетката през 1973 година заради отношението на индустрията към коренното население на САЩ до 2019 година, когато Спайк Лий призова от сцената хората да отидат да гласуват. "Нека всички бъдем на правилната страна на историята. Направете моралния избор между любовта и омразата. Нека да постъпим правилно", каза режисьорът. Речта му бе посрещната с овации.

Борбата за повече права е пряко свързана с изкуството. Артистите априори се борят за свобода и против стереотипите. Филмите на Ингмар Бергман и Бернардо Бертолучи са емблема на сексуалната революция, антивоенните послания звучат най-силно през песните на "Кридънс Клиъруотър Ривайвал", "Ролинг Стоунс" и Марвин Гей.

Да, важните теми винаги влияят

Правата на ЛГБТИ общността и бариерите пред жените и малцинствата продължават да са важна и наболяла тема в борбата за равноправие в целия западен свят. И да - със сигурност гласовете на членовете на Академията са повлияни от темата. Но как да е иначе? В техническите категории като "Най-добър дизайн на продукцията", "Най-добра кинематография" и "Най-добър саундтрак" тази година наградите обра "На западния фронт нищо ново" по съвсем обективни, отново повтарям - технически критерии. Той между другото спечели и за "Най-добра чуждестранна продукция", въпреки че основните персонажи в него са 11 хетеросексуални бели мъже.

Но що се касае до "Най-добър филм", в чиито номинации участват всички членове на Академията - без значение дали са актьори, режисьори, монтажисти или гримьори - е логично, че гласовете им ще бъдат повлияни и от посланията, които филмът носи, както и обществените теми, които разглежда. Нима има по-обективни критерии за едно изкуство от това дали то въздейства, дали е актуално и дали чупи бариери?

Да, филмът "Всичко навсякъде наведнъж“ - освен добрата му режисура, сценарий, игра и всеобхватни мотиви като смисъла на живота и свободата - включва и темата за децата с различна сексуална ориентация и техните отношения с родителите им. Той освен това се върти около историята на азиатски имигранти в САЩ. Вероятно в следващите години ще гледаме на големия екран и на червения (или златен) килим на Оскарите още подобни истории - най-малкото, защото те не се разказвани. Филмът е добър и това е безспорно. Това, че дава трибуна на хора, които не са я имали преди, е един от многото му плюсове. Очевидно за близо 10-те хиляди членове на Академията този плюс е важен.

Когато чуждите проблеми не ни засягат

Масово разпространено в България е убеждението, че чуждите проблеми не те засягат. Но когато подобни изказвания за Оскарите, демонстриращи основно невежество, излизат от устата на "творци", е много тъжно - защото тези убеждения не могат да родят друго освен монотонни естрадни песни. А от тях си имаме достатъчно. Има доста път да извървим, докато стигнем тези, които са възпитани чуждите проблеми да ги засягат, и които номинират филмите, които будят такова възмущение у нас.

Иначе на мен фаворит ми беше "Баншите на Инишерин". Той получи цели 9 номинации - въпреки че в него нямаше нито един чернокож или ЛГБТИ персонаж. Но имаше "Полегнала е Тодора". Какво ли ни пропагандират с нея?


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 98 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    51 0 Отговор
    Мара липсваше само с нейния танц с Борат за плодородието.

  • 2 Сандо

    91 4 Отговор
    Хубаво ги защитава ДВ-то,но защо в самите Щати все по-малко хора се интересуват от Оскарите?
  • 3 Последния Софиянец

    117 8 Отговор
    След като гледах новият филм с 7 Оскара се убедих че Путин трябва спешно да прати един Сармат към Холивуд за да спаси света.

    Коментиран от #13, #40

  • 4 Предпочитам

    70 2 Отговор
    Полегнала е Тодора.
  • 5 Госあ

    82 9 Отговор
    холивудското кино е за плебса. Все още е останало западноевропейско кино (да си го кажем френско, италианско и понякога испанско), за разлика от пълния крах на източноевропейското такова, което беше залято от помията на краварника и се удави. Иначе, ако искам ефекти, китайското кино счупи краварника. И освен ефектите има и нишка на грация и смисъл.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мда

    104 5 Отговор
    Това е доста обидна статия към българите. Какво общо имат Оскарите и новата ерзац филмова продукция на сащ, от които в България не се интересува вече почти никой?
  • 8 Трак🇩🇪🇮🇹🇺🇦🇯🇵🇦🇹🇮🇷🇧🇬

    59 6 Отговор
    ЦИОНИСТ ЧИ-ФУ-Т КОМУНИСТ ЗООФИЛ ВЕЛЕ отново из-ср-а поредната чи-фут-ска семитска фе-калия от поредния БЕЗРОДНИК хаджи Генчо продажник ционист от БКП някъв си Детев!! Пак не-гърска пропаганда и плюене срещу бялата раса Пак плюене срещу САМОСЪХРАНЕНИЕТО СРЕЩУ НАЦИОНАЛИЗМА СРЕЩУ СТРЕМЕЖА ДА БЪДЕШ НОРМАЛЕН И ДА ИМАШ ПРАВОТО ДА ИЗБИРАШ С КОЙ ДА ЖИВЕЕШ ДА СЕ СЪВОКУПЛЯВАШ ДА ДЕЛИШ ВЪЗДУХА СИ И Т Н . Отново еврейска отрова с подправка ХОЛИВУД. Отново политизиране на ИЗКУСТВОТО и неговото превръщане в по-върна.Отдавна всеки нормален човек спря да гледа кино и то филми от Холивуд . Аз като човек който през 90 те всеки ден взимаше от видеотеката по 4 касети ,сега гледам макс един филм в месеца защото 99% от филмите на Холивуд са еврейска ционистко не-гърска ДИ-АРИЯ
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Кой ли ги гледа?

    59 4 Отговор
    ЦРУ спечели пореден Оскар! Пак е време на НАСА, за някой въображаем космически полет!
  • 11 Пучо Капучо

    81 5 Отговор
    Нищо против нямам чернокожите артисти или с какъвто и да е друг цвят на кожата, освен белия, разбира се. Морган Фрийман, Дани Глоувър, Самюъл Джаксън, Уил Смит преди скандала и др. , радват много.
    Обаче, джендърушките и петлюховците ми идват в повече. И ако Холивуд продължи усилено в тази насока...не, мерси...викам да закриват индустрията и готоу. Ще си гледаме старите филми и толкоз...

    Коментиран от #16

  • 12 Щом даже и Дойчу Зелето

    62 5 Отговор
    се пробва да пише за ДЖЕНДЪРИТЕ, явно проблемът е сериозен.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ОСКАР БЕНТОН

    6 48 Отговор
    ФИЛМИ
    ОТ МОСКОВИЯ
    ПРОЖЕКТИРАХА ЛИ....🤔
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Сандо

    60 1 Отговор

    До коментар #11 от "Пучо Капучо":

    Нямам нищо всякакви артисти,а и творци изобщо,но само когато става дума за изкуство.Когато обаче нещата излязат извън тази сфера и доста нечистоплътно се използват за политкоректни цели,то тогава всичко хубаво отива по дяволите.

    Коментиран от #19, #46

  • 17 Културтрегер

    8 49 Отговор
    Само човек, който си няма понятие от изкуство, може да твърди, че изкуството може да се "политизира" и това да е КРИТИКА, защото ПОНАЧАЛО "политизирането" означава просто ГЛЕДНА ТОЧКА по определен важен за обществото проблем, а изненада изненада, това е една от НАЙ-СИЛНИТЕ страни на изкуството - да представя такива гледни точки. Нещо от сорта на 90% от найзначимото изкуство е създадено ТОЧНО с такива методи. Останалите 10% се занимават с чиста естетика.

    Коментиран от #47

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Културтрегер

    9 26 Отговор

    До коментар #16 от "Сандо":

    "Великия дикататор" с Чарли Чаплин "нечистоплътен" ли ти е?

    Коментиран от #20, #42

  • 20 Томания

    15 17 Отговор

    До коментар #19 от "Културтрегер":

    Чаплин е голям джендър във филма,освен това е и евреин и на всичко отгоре жалък берберин.

    Коментиран от #21, #28

  • 21 Културтрегер

    8 18 Отговор

    До коментар #20 от "Томания":

    Нали? УжасТна работа, ти казвам. Не знам тоя филм изобщо кой го е гледал.

    Коментиран от #24, #27, #30

  • 22 Холувуд умря като Евровизия

    46 3 Отговор
    Ама пак няма да гледаме полит-бозите на холивуд. Даже в САЩ не щат да ги гледат. Има си къде по смислени международни филми.

    Коментиран от #23

  • 23 Културтрегер

    6 40 Отговор

    До коментар #22 от "Холувуд умря като Евровизия":

    КАжи някой "смислен" руски филм от последните 20 години. :)

    Коментиран от #25

  • 24 Томания

    17 5 Отговор

    До коментар #21 от "Културтрегер":

    Децата на Израиля го гледат,кой друг? Може би Путин?!
  • 25 Ленин

    7 12 Отговор

    До коментар #23 от "Културтрегер":

    Сибирският цирулник,а???

    Коментиран от #26

  • 26 Културтрегер

    7 31 Отговор

    До коментар #25 от "Ленин":

    Знаех си, че до него ще опре някой, затова казах "от последните 20 години". Все пак дайте да видим какво е произвел руския "мир" откакто начело е светия цар бог Путлер.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Трак🇩🇪🇮🇹🇺🇦🇯🇵🇦🇹🇮🇷🇧🇬

    15 1 Отговор

    До коментар #20 от "Томания":

    Точно
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Томания

    17 2 Отговор

    До коментар #21 от "Културтрегер":

    Самият Чаплин винаги е казвал,че Треска за злато е най добрият му филм.Освен това,Джорджия Хейл е в пъти по красива от Полет Годар.!

    Коментиран от #31

  • 31 Културтрегер

    3 29 Отговор

    До коментар #30 от "Томания":

    Е, тук си говорехме за това дали изкуството, което носи политически послания е нещо положително. Като съдим по огромноо разнообразие световни образци, то е. Според говорителя на диктаторския режим в Кремъл, това е нещо много лошо, но това не е никаква изненада. По време на сталинизма също изкуството е било мачкано, за да не може да работи за хуманизма и правата на хората.

    Коментиран от #33, #48

  • 32 Протестиращ

    30 1 Отговор
    Ама разбира се - стига с тези стереотипи, че жените не стават за миньорки! Трябва да се борим за правото на жените да бъдат миньорки!

    Коментиран от #36

  • 33 Томания

    23 0 Отговор

    До коментар #31 от "Културтрегер":

    Тези политически послания на изкуството могат да бъдат умело прикрити в зависимост от конюнктурата и тогава зрителят трябва много да мисли! Според вас филмите по сценарий на Стивън Кинг имат ли политпослания?

    Коментиран от #34

  • 34 Културтрегер

    4 29 Отговор

    До коментар #33 от "Томания":

    За втори път се опитваш да отклониш вниманието от основния коментар във връзка със статията. И двата пъти нямаше връзка с основната "критика", която е - има ли място "политизирането" в изкуството. Самата природа на изкуството казва, че да. Примерите от изкуството казват, че политизирането е основен мотив движещ изкуството. Дикататурите НЕНАВИЖДАТ изкуството, защото то позволява да се показват гледни точки, които достигат на различни нива с посланията си до много хора, а това за една дикататура е много опасно и нежелано. Затова и на другаря Песков така "политизирането" му се вижда като нещо негативно.

    Коментиран от #35, #49, #51

  • 35 Само ТРЕГЕР

    26 0 Отговор

    До коментар #34 от "Културтрегер":

    Прав си, днешните холивудски бози политкоректни постоянно достигат до различни нива с "посланията си до много хора" - днес: по ниЗко от вчера, утре - от днес!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 плюс минус

    19 0 Отговор
    Когато "правиш" кино, има два основни варианта.
    Или полу-явно вътрешният ти глас ти диктува да се съобразяваш с политкоректността,
    или твоето творческо АЗ иска да бъде само себе си.
    Кое ще избереш, ти си знаеш, но после всичко излиза наяве.
  • 38 ..леле , КАКО !

    33 0 Отговор
    Опитах да изгледам филма "Всичко Навсякъде.....". Опитах , ама едва го докарах до 20-30 минути. За повече - не можах , макар че ми се искаше ! Защо ли така ?
  • 39 Йеронимус БОШ

    41 0 Отговор
    Докато гледах префърцунената церемония за тез Оскари , се замислих как ли биха стояли там филми като Топло , Опасен чар , Двойникът , С деца на море , Време разделно ! И усетих , че американетата НИКОГА няма да ги оценят и разберат и всъщност те са с КЛАСИ НАД Модерните им буламачи !

    Коментиран от #50, #60

  • 40 тиквенсониада

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    1 не е ли малко ? Поне 3-4 , за да затвърдят казаното !
  • 41 баба ЯГА

    17 1 Отговор
    На този форум , чудесно би стоял с награда за ГЛАВНА РОЛЯ и наший юначага Бойко ! Той е многолик , разнообразен , хамелеонски и дори с психопатски измерения герой ! Минал през толкова много метаморфози , че Де НИРО , Пачино , Хофман и Никълсън ряпа да ядат ! А простащината му щеше да пасне идеално на цялата безумица , наречена НАГРАДИ Оскар !
  • 42 Сандо

    12 0 Отговор

    До коментар #19 от "Културтрегер":

    Ти осмисли ли написаното от мен?Или по инерция си плямпаш ?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 нормален

    19 1 Отговор
    Вижте драги санародници къде ни водят българските партийци така наречени евроатлантици а реално евро джендъри и лгбтбн
  • 45 Гост

    21 0 Отговор
    Абе, платени тр0л0ве! Вие наистина ли си мислите, че може да приравните борбите за равноправие отпреди 70 г с днешните си политически манипулации, за извращаване на населението и най-вече на младото, податливо на пропаганда поколение? Сериозно ли си мислите, че не мЕришЕте?
  • 46 Гост

    27 1 Отговор

    До коментар #16 от "Сандо":

    Едно време творците загърбваха сексуалната си ориентация за да представят на света творбите си. Днешните творци използват творбите си за да наложат сексуалната си ориентация на света.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Гост

    13 0 Отговор

    До коментар #31 от "Културтрегер":

    До сталинизма ли се приравнихте? Браво!
  • 49 Гост

    20 0 Отговор

    До коментар #34 от "Културтрегер":

    И още ли се чудиш, защо никой не ви харесва политизираното джендотворчесто?
  • 50 Гост

    19 1 Отговор

    До коментар #39 от "Йеронимус БОШ":

    Поздравления за точният коментар. Тази мисъл се споделя от все повече българи.
  • 51 Гост

    15 0 Отговор

    До коментар #34 от "Културтрегер":

    Едно е да политизираш с чисти намерения за безкористни цели. Днес се политизира така, че изкуството бива използвано брутално, грозно, безнравствено за да се прокарат насила противни идеологии, въпреки негативното отношение на зрителя. И в двата случая имаш политизиране, но сегашното е в негативна посока и въпреки това старанията продължават упорито, почти сатанистично упорито.
  • 52 Ккл

    17 0 Отговор
    Нормално дойче зеле да напише такава хвалебствена помия за другата филмова помия. Идете се гръмнете, света освободете.
  • 53 Путинче

    7 0 Отговор
    Фен съм на фантастиката и фентъзито но тоя филм е странно че изобщо има номинации за Оскар камо ли че спечели толкова много. Освен това тая тема с мултивселените вече се изтърка до скъсване. За 1 година това е вече 4 или 5-и филм с мултивселените. Аман от тоя мулти свят. То не бяха Спайдърмени от мултивселените, Доктор Стрейндж и мултивселените, Осата и Ант мен и Мултивселената..Сега поредната боза с Мултивселената ама тъй като играят китайци е велик шедьовър с камара Оскар и. Това е конюктурен филм обслужващ временни интереси. След 10-15 г ще се чудят как на това недоразумение са дадени толкова Оскар и. На западния фронт нищо ново е 3 класи над този филм. Гледайте го! Спокойно може да пропуснете китайската Мултивселенна боза.
  • 54 Петър Стоев

    12 0 Отговор
    Не сме и очаквали от ДВ да направи различен коментар. Зависима медия, от зависима, окупирана все още държава иде да ни каже, че откаченото и перверзното е нещо много хубаво и ако не го разбираме и приемаме, то е защото сме диви балкански субекти. При това, с поучителен тон. Мили хора, наслаждавайте се на перверзии колкото искате у вас у дома и не ги натрапвайте на другите. Ние нали не ви учим как да живеете?!
  • 55 Марио

    12 0 Отговор
    Панаир на суетата и джендърията. Оскарите вече не са това което бяха. Самите американци вече ги отричат а тука сте тръгнали да ме убеждавате че не е така. То бива пропаганда ама ние не падаме от Марс!!

    Коментиран от #59

  • 56 бай Иван

    9 0 Отговор
    Надуха ни главите с очакването за връчването на Оскарите. Е, видяхме ги! Благодаря на медиите не за обективното им мнение,а за това че мога да си изградят моето. А то е че това е пълна инфантилщина. Тъпи жени облечени инфантилно,тъпа публика изпадаща в екстаз от кино глупости. И да страаашна гордост за българското участие на един чужд агент от МИ-6 с претенции за документалност. Водят ни с бързи крачки към западаща Америка. Само от нас зависи бързо бързо да се разграничим от тях и да си вървим по нашия си път.

    Коментиран от #57, #58

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Дали знаеш...

    0 8 Отговор

    До коментар #39 от "Йеронимус БОШ":

    ...коя опера е написал Йеронимус Бош? Недей да се хвърляш да търсиш в гугъла! Йеронимос Бош е художник. Не знам защо си избрал този ник? Да, звучи добре и нестандартно, но ватенките тук едва ли ще го оценят!
    Не съм гледал въпросния филм, прочетох статията за да погледна предварително какви са настроенията и се зачетох и в коментарите. Естествено, просташките преобладават. За теб имам едно предложение: не противопоставяй легендарните български филми на Холивуд. Освен боза, те произвеждат и продукция която върхът на сладоледа в тази индустрия. Българското и холивудското кино са колеги, а не врагове. Само няколко : Влакът беглец, Кръстникът, Полет над кукувиче гнездо, Коса, Списъкът на Шиндлер, Мостовете на Медисън, Извънземното, Изборът на Софи, Троя, Гладиатор, Терминатор, Матрицата, Непростимо, Имало едно време на Запад, Имало едно време в Америка, Изкуствен интелект, Междузвездни войни....оставям ако си киноман и имаш желание да допълниш списъка. И забрави един от най-хубавите български филми - Всичко е любов. Вярно, малко е холивудски, но въпреки това е топ!

    Коментиран от #61

  • 61 Дали знае...

    4 0 Отговор

    До коментар #60 от "Дали знаеш...":

    "коя опера е написал Йеронимус Бош? " Кой (от коментиралите) е твърдял, че Й. Б. е композитор? Изобщо - нещо различно от художник?
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Разбира се, "бай"

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Май не започна от там, ...":

    далеч НЕ е синоним на това, което се привижда на някои "културтрегери" в различните им превъплъщения ;-)...