Last news in Fakti

13 Февруари, 2023 16:18 3 637 24

БСП изключи 14 противници на Нинова. Какво научихме.

  • бсп-
  • корнелия нинова-
  • петя михалевска-
  • социалисти-
  • конгрес-
  • джендъри-
  • референдум-
  • корупция

Българите са подложени на невиждан ценови натиск и обедняване, а най-важната тема на този конгрес беше как ще се борим с джендъри

БСП изключи 14 противници на Нинова. Какво научихме.    - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

50-ият конгрес на БСП изключи 14 социалисти, позовавайки се за мотивите си на устава - отказ да изпълнят решенията на партийните органи, да работят за единството на БСП и да пазят доброто име на партията. Заради изключването им социалистката Румяна Сидерова нарече конгреса "позорище" и посочи, че това освобождаване на членове на БСП противоречи на устава на партията. Една от изключените е Петя Михалевска, която от 2012 година е член на БСП и беше депутат в 46-ия парламент. С нея разговаря Емилия Милчева:

ДВ: Изключиха Ви от БСП заедно с други съпартийци, намирайки мотиви в устава. В действителност обаче Вие сте сред хората, които искат оставката на лидерката Корнелия Нинова. Така ли работите за единството на партията преди избори?

Петя Михалевска: Не виждам как може да имаме нещо общо с едно компрометирано ръководство, което води партията към пореден изборен провал. Не е възможно да работим с хора, за които има тежки съмнения за корупция. Излязохме на трибуната на конгреса в знак на протест - поради отказа да се даде думата на делегати (eвродепутатът Петър Витанов е искал да обяви, че са събрани над 200 подписа за оставката на лидера, б.а.). Не сме извършили нищо нередно, освен че поискахме възможност за нормална легитимна работа на конгреса. Отговорът на ръководството беше грубо премазване на несъгласните.

ДВ: Мнозинството на конгреса обаче подкрепя лидера и това пролича в гласуването. Какво показва този факт?

Петя Михалевска: Две са причините за това. Има огромни притеснения за валидността на резултатите от преброяването. В деня преди заседанието на конгреса бяха подменени почти всички преброители и удобно попълнен съставът на най-важния орган - мандатната комисия. От друга страна в БСП съществува зле разбрана дисциплина - да се следва волята на председателя. Поне до момента на пречупване, който вече настъпи.

ДВ: Защо искате оставката на Нинова?

Петя Михалевска: Бих казала - заради цялостно творчество, но най-вече защото доведе до електорален срив в подкрепата за партията. От основна политическа сила БСП се срина до петото място. Докато се залага на националпопулизъм, използват се диктаторски методи и се употребява лявата кауза, за да се намира работа на хора, които не биха могли да оцелеят, ако не са на партийна хранилка, не съм оптимист. Корнелия Нинова използва политиката на страха доста умело.

ДВ: Какво загуби БСП при този председател?

Петя Михалевска: Ако трябва да броим избирателите, става въпрос за над 700 хиляди души, които вече не припознават БСП като своята партия. Изгубихме левите избиратели, защото ръководството на БСП загуби разбирането за лявото - или по-точно не успя да го намери, загуби идейната си самоличност, всичко онова, което прави лявата идея модерна и прогресивна. Например данъците. Независимо от гръмките обещания, нямаше действия за реална данъчна реформа, която да е по-справедлива за обикновените хора в държава като България, където заплатите са от най-ниските в ЕС. БСП е в дълбока международна изолация, с която обаче Нинова се закичва като брошка и се обявява за борец с торбалани, които не съществуват. Българите са подложени на невиждан ценови натиск и обедняване, а най-важната тема на изминалия конгрес е как ще се борим с джендъри! (Прието е решение да се организира национален референдум "за" или "против" джендър идеологията в училищата, б.а.) Но за мен най-големият провал е, че под ръководството на Нинова БСП не успя да убеди хората, че социалистите сме носителят на промяната.

ДВ: Какво ще предприемете сега?

Петя Михалевска: Животът продължава, не драматизирам излишно ситуацията. Но тъй като противоуставно и противозаконно бяха нарушени мои права, ще търся справедливост по установения от закона ред. Вероятно ще потърся и лична отговорност от конкретни лица, които използваха обидни квалификации и ограничиха правата ми - чрез фалшифициране на резултатите по време на гласуванията.

Ще продължим да бъдем социалисти - както аз, така и всички изключени. Идеите не могат да ми отнемат. Четвърто поколение социалист съм. Могат да отстраняват хора, не могат да изключват поколения леви хора. Корнелия Нинова не може да ме изключи от партията на баща ми (Димчо Михалевски, депутат от БСП в 41-ия и 42-ия парламент, б.а.). Могат единствено да изключат тока на "Позитано" 20 - докато са още там.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    5 1 Отговор
    Ами че са ги изключили
  • 2 Ром Бакарди

    4 14 Отговор
    Ахааааааааа ......сига разбрах: следващиа прайм министар на балгариата ша е: Курнела!!! Саму тя ша упрай даржавата, кат я скивам сига как сас жилязна ръка маха сичку и сичку утпреде си! Таз са е зела мноооооогу насириозну!
  • 3 Браво на Нинова

    14 15 Отговор
    Запътила е БСП точно там където им е мястото, само когато изчезнат от българската политика тези комуняги ще се оправим!
  • 4 Красимир Петров

    18 12 Отговор
    Кеф ми е,че БСП отича в канализацията
  • 5 гост

    15 3 Отговор
    малко са изключените и отдавна трябваше да ги махнат имаоще поне 20 души
  • 6 Краси Марков

    14 1 Отговор
    ОТ ТОВА ИНТЕРВЮ НЕ РАЗБРАХ какво именно искат от Нинова нейните опоненти и с какво се отличават от нея?
    Нещо КОНКРЕТНО!
  • 7 Тая петя

    16 1 Отговор
    Кога стана калайджия, кога и лъсна задника!Пред кърджалийските вестници една своя дума не обели- всичко по сценарий,, Аз ще те питам това - ти ще ми кажеш така...,,! И сега е използвана като параван, ама е толкова приста , че не може да се усети. А и нека да не се прави на толкова чиста и неопетнена. Ние от Кърджали знаем какви са Михалевски .
  • 8 Безсрамници!

    10 0 Отговор
    Заслугата за електоралния срив е на тези, които изритаха, твърде късно, от бесепето! За цялостно творчество - от откровен грабеж и дебели лъжи до физическо унищожение чрез политики срещу хората - ниски доходи, несправедливи данъци, лоши условия на труд, увеличаване на възрастта за пенсиониране, здравеопазване, образование - за всичко това е виновно развратното станишево бесепе! Което смачка надеждите на хората, че нещо могат да променят към добро. Убиха гадовете всяко усещане за възможна справедливост...И сега квичат по медиите и продължават да рушат, и да унищожават!
  • 9 Гласувам

    9 5 Отговор
    Тази кака от снимката не я знам коя е, но ако тя застане на чело на БСП ще гласувам за тях. И тя като Нинова нищо няма да направи за България и Народа, но поне е готина и ще краси телевизора и плакатите на БСП.
  • 10 Никой

    3 5 Отговор
    Я ,виж ти колко руски диверсанти на едно място !
  • 11 12340

    9 1 Отговор
    Колко трогателно! :)
    Да бяхте сложили снимката на шшарренкова! :))
  • 12 Ха ха

    12 0 Отговор
    Разбрах.Партията е била на баща и.Бащинията какво общо има с левите идеи,които тази защитава?
  • 13 Боко Биби

    11 1 Отговор
    Заповядай Петя в ГЕРБ.Спалнята ми е голяма,има място за двама.
  • 14 Архангел

    6 5 Отговор
    Скоро само Нинова ще е в тази партия.
  • 15 Ооой Петьоо..

    7 0 Отговор
    Тука има игра!
  • 16 Ами да

    7 5 Отговор
    Хубаво момиче, но политически ограничено! Цялата история на БСП е пълен провал и вреди за България! Там няма здрава политическа основа в полза на обществения интерес, а само вождизъм и демагогия! Личните интереси на партийните ръкодства винаги са над интересите на обществото! За това БСП е обречена, както и Герб и ДПС!

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Бабалюго

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ами да":

    А за Кирчовците да кажеш нещо?
  • 18 Бабалюго

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ами да":

    А за Кирчовците да кажеш нещо?

    Коментиран от #19

  • 19 Газо

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Бабалюго":

    За умрелите или добро или нищо.
  • 20 БоБо

    2 3 Отговор
    Лява идея да, БСП - не!!!
  • 21 САЩ са заплаха за света

    1 0 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа.

    Наркоманът Петков=Война за американските интереси!

    Всяка война на Американския бандит е съпроводена с тонове лъжи и лъжепропаганда. Без Сащ ще има мир!
  • 22 Ти да видиш

    1 1 Отговор
    Бе що не изключихте и санкционираните по Магнитски дрогари? Да живее дрогарката Нинова! Само тя ше закопае тая партия!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мая Манолова

    0 0 Отговор
    И мен и Ангел изключиха и сега не можем да се върнем в парламента , пък си бяхме вътре и двамата .