Last news in Fakti

28 Март, 2023 15:45 2 932 1

Скрита зад врата прашна картина се оказа "шедьовър" за близо 1 милион евро

  • питер брьогел младия-
  • художник-
  • картина-
  • шедьовър

"Селският застъпник" е една от най-големите известни творби на фламандския художник от 17-и век Питер Брьогел Младия

Скрита зад врата прашна картина се оказа "шедьовър" за близо 1 милион евро  - 1
Снимка: Twitter

Картина на фламандския художник от 17-и век Питер Брьогел Младия, която години наред остава скрита в семейна къща, ще бъде предложена на търг и се очаква да бъде продадена за сума между 600 000 и 800 000 евро, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Картината "Селският застъпник" (L'Avocat du village) е една от най-големите известни творби на Брьогел, с височина 112 сантиметра и широчина 184 сантиметра. Тя е непозната в света на изкуството, тъй като последното поколение на семейството, което я притежава от началото на миналия век, я смята за фалшива.

Семейството, пожелало да остане анонимно, моли Мало дьо Люсак от тръжна къща "Дагер Вал дьо Лоар" да направи оценка на къщата им, но вместо това открива шедьовър. Дьо Люсак, който попада на творбата зад вратата в една от стаите, казва, че това е една от най-големите изненади в кариерата му.

Според него произведението е било закупено като автентично, но в продължение на няколко поколения загубило напълно своята автентичност за членовете на семейството.

"Именно това е невероятното. Ние им връщаме тази автентичност, като казваме, че всъщност тяхното произведение на изкуството е истинско", казва Мало дьо Люсак.

Брьогел Младия, чийто баща, художникът Брьогел Стария умира, когато той е само на пет години, не използва една от композициите на баща си за тази картина, както прави обикновено, но се връща към популярната тема за селския застъпник.

Експертите по изкуството смятат, че творбата е нарисувана между 1615 и 1617 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 200 грама боя

    1 1 Отговор
    върху ленено платно..