Last news in Fakti

14 Април, 2023 18:12 1 270 1

Авторът на „Един кон влязъл в бар“ получи Ордена на Почетния легион (СНИМКИ)

  • давид гросман-
  • израел-
  • франция-
  • орден-
  • почит-
  • награда-
  • писател

Давид Гросман подчерта колко огромно е влиянието на френскоезичните творци върху неговото собствено творчество

Авторът на „Един кон влязъл в бар“ получи Ордена на Почетния легион (СНИМКИ) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Израелският писател и активист Давид Гросман получи Ордена на Почетния легион – степен офицер, на церемония във френското генерално консулство в Йерусалим, съобщи агенция France Presse, цитирана от БТА.

През 2011 г. Гросман спечели френската награда "Медичи" за "Жена, бягаща от обявата", а през 2017 г. бе отличен с британска международна награда "Ман Букър" за романа "Един кон влязъл в бар", чиято сценична версия в изпълнение на работещия в Германия български актьор Самуел Финци бе показана в края на миналия месец в Народния театър „Иван Вазов“.

"Силно съм повлиян от френскоезични драматурзи, музиканти, автори, които са преведени на иврит. Аз съм по-силен човек, откакто се срещнах с френската култура", каза Гросман пред АFP, след като беше удостоен с ордена. Генералният консул на Франция в Йерусалим Рение Троказ говори за кариерата на автора, „градена с решителност, убеждения и ангажираност“, които са го водили по ръба между литературата и политическата активност.

Освен романи Давид Гросман пише есета и детски книги. В творбите си той обръща внимание както на страданията на израелците, така и на палестинците в региона. Писателят подкрепи движението срещу съдебната реформата, подготвяна от правителството на Бенямин Нетаняху и заклеймена като атака срещу демокрацията от нейните противници.

В статия, публикувана в края на март в американското списание "Атлантик", Давид Гросман изразява опасенията си за възможността Израел да се превърне в "диктатура", като казва, че страната му "се намира в една от най-лошите кризи".

За Давид Гросман "националистите и екстремистите" на власт от края на декември в правителството на Нетаняху не "целят единствено да направят серия от промени в съществуващата система, но и да променят изцяло ДНК-то на страната".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо мексиканеца

    0 0 Отговор
    Един кон влязъл в бар, пил уиски и казал: - Аз съм лъв!