Last news in Fakti

13 Май, 2023 18:14 1 985 5

Откриха скрита картина в ранен шедьовър на Пикасо (ВИДЕО)

  • картина-
  • шедьовър-
  • скрито изображение-
  • скрита картина-
  • пабло пикасо-
  • пикасо-
  • гугенхайм

Изображение на куче се подавало от ъглите на известна картина на испанския художник

Откриха скрита картина в ранен шедьовър на Пикасо (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Откриха скрито изображение на куче в един от ранните шедьоври на Пабло Пикасо. Това е станало възможно благодарение на съвременни рентгенови технологии, позволяващи да се проникне под пластовете боя, предава Ройтерс.

Картината "Le Moulin de la Galette" е рисувана от испанския художник по време на кратък престой в Париж, когато е едва 19-годишен. Експертът от музея „Гугенхайм” в Ню Йорк Жули Бартен, прекарала години в проучване на творбата.

Публикация, споделена от Guggenheim Museum (@guggenheim)

„Имаше нещо странно в няколкото напластени слоя боя в долния край на картината. Това някакси не кореспондираше с цялостната композиция на картината. Затова насочих вниманието си именно там”, посочва тя, цитирана от NOVA.

Така с помощта на микроскоп и рентген било разкрито изображението на куче. За по-обстоятелствено проучване трябва да бъдат премахнати слоевете боя, но това би увредило картината и не е възможно. Бартен предполага, че кучето е кавалер кинг Чарлз шпаньол – популярна порода в Париж по време на престоя на Пикасо. Сега експертите трябва да отговорят на въпроса – защо художникът е променил замисъла на първоначалната композиция и е премахнал животното.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Недоумяващ

    13 0 Отговор
    Повечето картини са платно с около 200 гр.наслагани върху платното маслени бои.Някои от тях са обявявани за "шедьоври" от "някакви хора" и струват десетки милиони $ или €. Правя селска сметка колко милиона хляба могат да се купят с тях.А "естетическата" наслада от съзерцанието им е най-обикновена суета и самогъделичкане на егото на притежателят им,така виждам нещата..
  • 2 Наблюдател

    7 0 Отговор
    Чудесно! Сега да проучат и останалите около 13500 картини, които е изрисувал през живота си и към 100 000те печатни и гравирани копия, може да изскочи някое и друго куче, заек или каквото изскочи. Голямо откритие направила тази инвестигаторка/проучвателка. Той колкото ги е изрисувал, вий не можете да ги боядисате. Всяка негова цапаница се продава за милиони. А наскоро продадоха една от картините му за 195 милиона. Само джокондата е оценена за повече, но не се продава.

    Коментиран от #3

  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Наблюдател":

    Вярно
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Брех!

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ром Бакарди":

    Ти и фалшификатор ще се окажеш накрая.