Last news in Fakti

18 Юли, 2023 10:37 6 467 4

Писателят Кольо Николов е починал в Холивуд

  • писател-
  • кольо николов-
  • почина

Той бе личен приятел с Рей Бредбъри, на него кръсти и последната си книга

На 82-годишна възраст в болница в Холивуд е починал писателят Кольо Николов. Новината съобщи българката в Чикаго Ваня Креймър, която до последно поддържаше телефонна връзка с него.

"Ако трябва да обобщим приноса на Кольо Николов в българската проза от 60-те и 70-те години, можем да започнем с това, че той бе един от първите, които отвориха път на всекидневната (специално младежката) реч, с нейните жаргони и идиоми, със словесните ѝ конструкции и иманентна опозиционност на официалността" – това пише за неговото творчество проф. Симеон Янев в своя литературноисторическа статия, пише segabg.com.

Кольо Николов е роден на 25 май 1941 г. в пловдивското село Крумово. Работи във вестниците „Народна младеж“ и „Студентска трибуна“, Българското радио и Българската телевизия. Дебютира през 1966 г. със сборника „Облаци от бяла светлина“, в който разчита на пародийния поглед към особено сериозни теми. Сред издадените му в България книги са „Влог в швейцарската банка“ (1969), „Слънчеви квадрати по зимния плаж“ (1970), „Страшно красиви, страхотно добри“ (1987), а сред писаните в Америка – „Хотел „Парадайс“ (1982), „Кой какъв е в Ню Йорк“ (1982), „Кадифе в разбити улици“ (1984), „Вън от Бродуей“ (1986) и „Кейбъл рум“ (1986).

През 1976 г. заедно със съпругата си, актриса, Николов заминава на екскурзия в Италия с ясното намерение да не се връща. Успяват да стигнат до Ню Йорк, където живеят до 1979 г. Кольо Николов не спира да пише. Изпраща и на издателства, но не получава отговори. Пише писма на най-известните американски писатели от онова време – Джеръм Селинджър, Рей Бредбъри, Кърт Вонегът, Джон Чийвър. Получава отговор от Бредбъри, който го съветва да си намери литературен агент и го уверява, че може да разчита на препоръките му. А Кърт Вонегът му пише подробно писмо рецензия и дори прилага чек от сто долара.

По време на гостуване на българска писателска делегация в Ню Йорк Кольо Николов се запознава с Любомир Левчев и уговаря с него завръщането си в родината без последствия. В България през 80-те години работи в столичния Куклен театър и издава петте книги, написани в САЩ. След промените в България се връща отвъд океана. От 1993 г. живее във Вирджиния, а в началото на века се прехвърля в Холивуд, Лос Анджелис. Работи като продавач в дрогерии, пощальон, бензинджия. През 2004 г. се принуждава да продаде писмото от Вонегът, за да оцелее. Взима 3000 долара за него. Но е личен приятел с Рей Бредбъри.

Преди две години "Жанет 45" издаде книгата на Кольо Николов "Котаракът на Рей Бредбъри. 100 разказа за Лос Анджелис", оказала се и негова последна.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Орел

    7 1 Отговор
    Книги, който стават за четене! Карат те да се замислиш.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 пенко

    1 6 Отговор
    ... " КОЙ НЕ ЗНАЙ КОЛЬО ... КОЙ НЕ Е ЧУВАЛ ЗА НЕГО ... КОЛЬО НИКОЛОВ --- СПИСАТЕЛ КАТО ПИШУРКАТА ....... " !?!?!?!?!?
  • 4 Наркос

    5 0 Отговор
    Срамота е да се копира 1 към 1 от уикипедия, като пропуснахте бестселъра Любов до полуда и да не публикувате поне един отказ, но и не съм очаквал друго от аматьори, които сигурно нямат нито една българска книга в колекцията си…нищо чудно и да нямат библиотека вкъщи ! За съжаление доживя “смъртта на книгите”, което като се замисля е идеално заглавие за една такава. Да почива в мир