Last news in Fakti

30 Ноември, 2023 10:30 1 124 3

С етно-джаз концерт отбелязаха 100 годишнината на Хейдар Алиев (ВИДЕО)

  • азербайджан-
  • култура-
  • етно-джаз-
  • концерт -
  • 100 годишнината на хейдар алиев

Посолството на Азербайджан, в сътрудничество с Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Съюза на българските писатели, издаде книга на български език за живота и творчеството на Хейдар Алиев

С етно-джаз концерт отбелязаха 100 годишнината на Хейдар Алиев (ВИДЕО) - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед

С празнична реч събитието започна посланикът на Азербайджан у нас Н.Пр. Хюсейн Хюсейнов , който изтъкна заслугите на националния герой и историческата личност Хейдар Алиев.

"Хейдар Алиеве основателят на съвременна Република Азербайджан. Националното възраждане на азербайджанския народ е неразривно свързано с името на този велик човек, посветил живота си в служба на своята нация.

Под ръководството на Хейдар Алиев Азербайджан постигна голям напредък в социално-икономическата, научно-техническата и културната област. В началото на 90-те, когато Азербайджан е на ръба да изгуби държавната си независимост поради военна агресия и окупация на неговите суверенни територии, Хейдар Алиев доказа силното си посвещение към нацията, като пое отговорността отново да застане начело на страната, за да преодолее нарастващата криза и да предотврати заплахата от унищожение.

Политиката на Хейдар Алиев превърна независим Азербайджан в модерна и мощна държава с динамично икономическо развитие.

Курсът, поет от националния лидер Хейдар Алиев, укрепва политическия, икономическия и отбранителен потенциал на Азербайджан, който печели победа след победа. Вътрешната политика създава социално-политическа стабилност, а външната печели много приятели, сред които е и България.

Хейдар Алиев високо ценеше приятелските отношения между Азербайджан и България. В своята реч в българския парламент по време на официалното си посещение в България през 1995 г. Хейдар Алиев заяви следното: „Ние дойдохме в България с голямо уважение към българския народ, българската земя и изключителните постижения на българския народ през цялата му многовековна история. Между Азербайджан и България съществуват много близки отношения. Тези отношения се оформиха през последните десетилетия. Става дума за икономически, научни, технически и културни връзки. Ние отдаваме голямо значение на тези връзки, много държим на тях. Моето посещение в България е свързано именно с това, да издигна тези отношения на още по-високо качествено ниво”, каза в словото си посланикът.

Освен с празничен концерт, посветен на Хейдар Алиев, Посолството на Азербайджан, в сътрудничество с Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Съюза на българските писатели, издаде книга на български език за живота и творчеството на Хейдар Алиев.

Доцент д-р Дария Крачунова е един от научните рецензенти на тази книга. Тя също разказа подробно за за книгата и за личността на Хейдар Алиев.

Празничното събитие продължи с етно-класически джаз в изпълнение на невероятните джаз виртуози от Азербайджан :
Раин Султанов - саксофон, Шаин Новрасли - виолончело, Алексей Милтък - пиано и Фадел Бубакер - уд.

След фантастичния етно-джаз концерт гостите бяха поканени на коктейл, където имаха възможността да опитат и от уникалното азербайджанско вино от нар.

Автор: Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кажи честно!

    2 0 Отговор
    Нещо не прочетох, че Азербейджан е агресор? Да ви се изтаковам на концерта и празника.
  • 2 Тоя не

    0 0 Отговор
    Се ли казваше Гайдар Алиев?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.