Last news in Fakti

11 Февруари, 2024 15:19 1 252 0

Художник ще получи за пръв път Наградата на София

  • георги тодоров-жози-
  • художник-
  • сценограф-
  • театър-
  • кино-
  • телевизия-
  • сцена

Георги Тодоров-Жози ще получи наградата при откриването на "София филм фест"

Георги Тодоров-Жози - доайен на сценографията в българското кино, празнува вчера своя 80-годишен юбилей. Месец по-късно и в деня на откриването на 28-ия "София филм фест" на именития художник ще бъде връчена Наградата на София, с която през годините са удостоявани редица наши и международни кинодейци. Жози е първият художник, носител на престижното отличие - признание за неговия принос към създаването на български филми в продължение на почти половин век, информира Сега.

Георги Тодоров е роден в Бургас. През 1975 година завършва Националната художествена академия, специалност сценография, а междувременно се снима в ролята на политзатворник във филма на своя връстник и съгражданин Георги Дюлгеров "...И дойде денят". Двамата работят заедно по телевизионния филм на Дюлгеров "Гардеробът" (1974) и три години по-късно Жози е поканен да бъде художник в "Авантаж". Творческото им партньорство продължава с "Трампа" (1978), "Мера според мера" (1981, както и телевизионната версия на творбата), документалния "За Нешка Робева и нейните момичета" (1985), чак до "Записки по едно предателство" (2023).

Жози успяха умело да пресъздава атмосферата на различни исторически периоди, да гради среда, в която да се развиват драматични сюжети, да усеща специфичните особености на подхода на различните режисьори към работата с актьорите. Това го прави незаменим съавтор, с когото обичат да работят няколко поколения български режисьори. Жози е художник на филмите на незабравимия Рангел Вълчанов - "Лачените обувки на незнайния воин" (1979), "За къде пътувате" (1986), "А сега накъде?" (1988), "Немирната птица любов" (1990); работи заедно с Едуард Захариев по "Елегия" (1982) и "Резерват" (1991); създава сценографията и на "Време разделно" (1988) на Людмил Стайков, "Аз, графинята" (1989) на Петър Попзлатев, "Граница" (1994) на Илиян Симеонов и Христиан Ночев.

На майсторството на Георги Тодоров-Жози разчитат през годините и режисьори като Иван Черкелов ("Парчета любов", "Търкалящи се камъни", "Стъклени топчета", "Семейни реликви"), Людмил Тодоров ("Любовното лято на един льохман", "Приятелите на Емилия", "Шивачки"), Радослав Спасов ("Сирна неделя", "Откраднати очи"), Костадин Бонев ("Подгряване на вчерашния обед", "Военен кореспондент", "Потъването на Созопол", "Далече от брега"), Светослав Овчаров ("Зад кадър", "Врагове").

Общо заглавията във филмографията на Жози са над 50, а творбата, с която той ще се представи в програмата на 28-ия "София филм фест" и с която ще бъде почетен талантът на тазгодишните носители на Наградата на София – Георги Тодоров-Жози и Цветана Манева, е класиката "Мера според мера".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА