Last news in Fakti

11 Март, 2024 13:58 3 400 22

Откриха останки от членове на семейството на Александър Велики (СНИМКИ)

  • александър велики-
  • останки-
  • история-
  • археология-
  • археологически разкопки

Установени са и предмети, принадлежали на самия Александър Велики

Откриха останки от членове на семейството на Александър Велики (СНИМКИ) - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

След години на спекулации и спорове археолозите най-накрая идентифицираха на кого принадлежат три гробници, за които се смята, че са на семейството на Александър Велики. Намиращи се в Голямата гробница на Вергина в Северна Гърция, погребалните места съдържат останките на бащата, мащехата, полубратята и сина на Александър, както и доспехи и други предмети, принадлежали на самия него.

Открити през 1977 г., гробниците са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и според авторите на новото проучване "съдържат изумително богат набор от погребални вещи". Въпреки това, макар никога да не е имало съмнение, че погребаните кости са принадлежали на близки роднини на Александър, учените са прекарали почти половин век в препирни за това кой точно е положен във всеки гроб, пише IFL Science.

За да разберат кой кой е, авторите на изследването комбинират остеологични анализи, макрофотография, рентгенови снимки и анатомични дисекции на древните останки с исторически източници от древното минало. По този начин те откриват, че Гроб I съдържа костите на мъж с наранено коляно, както и на жена и бебе, което е било само на няколко дни или седмици по време на смъртта.

Поради това те стигат до заключението, че мъжката фигура е цар Филип II Македонски - бащата на Александър Велики, за когото е известно, че е куцал. Изключително младата възраст на бебето се вписва напълно и в историята за убийството на Филип през 336 г. пр., пише Блиц.

Според повечето източници Филип II е убит от телохранителя си само няколко дни след раждането на съпругата му Клеопатра. Смята се, че убийството е поръчано от предишната съпруга на Филип - Олимпиада, майката на бъдещия Александър Велики.

Почти веднага след убийството Олимпиада убива Клеопатра и бебето ѝ - вероятно като ги изгаря живи - и така разчиства пътя на Александър да наследи трона. Според изследователите "скелетните доказателства от новороденото са категорични, че гроб I принадлежи на Клеопатра и нейното новородено дете и следователно на Филип II, тъй като детето на Клеопатра е единственото убито новородено, известно от някоя царска македонска двойка".

Преди това някои учени твърдяха, че Филип II е погребан в гробница II, която също съдържа останки на мъж и жена. Липсата на бебе обаче, съчетана с липсата на видими признаци на физическа травма върху мъжкия скелет, окончателно изключва тази възможност.

Вместо това, въз основа на скелетните доказателства за прекомерна езда, авторите на изследването заключават, че гроб II принадлежи на "жената-воин" Адея Евридика, съпруга на полубрата на Александър - цар Аридей.

"Поради древни изображения и описания някои учени предполагат, че някои от предметите в гробница II, като например доспехите, са принадлежали на Александър Велики, което е възможно само ако това е гробницата на Архидея, а не на Филип II", пишат авторите. Така тези останки са определени като останки на "много по-малко впечатляващия брат на Александър" и неговата доста впечатляваща съпруга-воин.

И накрая, авторите на изследването не намират причина да поставят под съмнение отдавнашното предположение, че Гробница III съдържа останките на Александър IV, малолетния син на Александър Велики.

Така че, казано накратко, изследователите пишат, че "представените доказателства подкрепят заключението, че гробница I принадлежи на крал Филип II, неговата съпруга Клеопатра и тяхното новородено дете. Гробница II принадлежи на цар Аридей и съпругата му Адея Евридика. Гробница III е на Александър IV."

"Тези заключения опровергават традиционните предположения, че гробница II принадлежи на Филип II", казват те.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 какво означава

    17 0 Отговор
    "останки от членове" ???

    Коментиран от #4, #9, #10

  • 2 гарганел

    11 7 Отговор
    тинтири минтири финтифлюшки и маждрамуняци са открили

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 хахото

    9 2 Отговор
    а члена кога ще открият
  • 6 глупусти

    9 8 Отговор

    До коментар #2 от "гарганел":

    Пълни измишльотини и съчинения, като на нашия Овчаров .

    Коментиран от #18

  • 7 !!!?

    11 16 Отговор
    Останките на семейство главорези от което произлиза и така наречения Александър Македонски, който е оставил зад гърба си камари от човешки кости, опожарени градове, както и изтрил една високо развита човешка цивилизация. Същият е служил и продължава да служи за пример на много главорези и сатрапи, както например сега във варварската война на Кремъл в Украйна !!!?
  • 8 Мдаммм

    9 1 Отговор
    Ся едните комшии ще обвинят другите комшии,че са им откраднали доказателства за единтичността,нищо че земите около Скопие никогаш не са било под владение на баща и син Македонски навремето!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 да знаеш

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "какво означава":

    Означава, това което остава, след като си ГО избършеш в пердето.
  • 11 шкембе войвода

    2 1 Отговор
    Гоуема работа сме това макетата!
  • 12 Пешо

    4 0 Отговор
    Как са ги открили, те са на центъра на Скопие.....................Не може зда са в Гърция
  • 13 Така се създава нов туристически обект

    9 4 Отговор
    А като платиш и влезеш в него - две табели, един камък и поляна чак до оградата. Това представлява вилата на Филип Втори в същата тази Вергина. Нема им стъпа повече!
  • 14 Вла

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "СереНада":

    За бисексуалност чувал ли си?
  • 15 Орце

    5 0 Отговор
    Грците ни го краднат идентитетот!
  • 16 зевзек

    6 1 Отговор
    колко от днешните македонки от Северна Македония се казват Олимпия и Клеопатра, казват се Васка, Пенка, Мариана, Лиле, все български имена
  • 17 Хасковски каунь

    4 1 Отговор
    Eeeех,
    Ако беше жив Божидар Димитров щеше да открие гроба на ЗЕВС в Созопол и да удари в земята сите византийци и македонци
  • 18 УСА боклук

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "глупусти":

    Това да не е оня Овчаров дето доказа, че Ал.Македонски е посетил Перпериконя ?
  • 19 Хаберий

    3 3 Отговор
    Филип ΙΙ е с прякор Балдиу - "Лошият българин, Злият дух на българите" на трьок-български език, което подсказва че македонците са производен народ от древните българи пеласги. От прякора му Балдиу идва името на днешен Пловдив, с преходното име Пълдин. А че македонците са древни българи, сочи самият етноним Макидан (Вълча долина).
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "СереНада":

    Рожденното име на т. н. "Александър Македонски" е Искандар=Искан дар, защото от древните източници се знае, че майка му се е молила в светилището на Зевс в Олимпия да я дари с мъжка рожба. Когато се възцарява, добавя към името си прадставката Бал=Ал – голям,велик, при което се е получило Алискандар. Маляките са го погърчили на Александар, което име, с много условности, го извеждат от гръцката дума за мъж. В арабските документи и до ден днешен е Ал-Исканда(е)р...Интересни са тези монети с надписа ALEXANDROY до изображението на Зевс от към гърба, а от лицевата страна с образа на Херакъл наметнат с кожата на Немейския лъв или Атина с боен шлем..., но никога с образа на ""Александър Македонски".

    Коментиран от #21

  • 21 Соваж бейби

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Искан дар друг път, по точно шейтан .В уфологичните гниги/за извънземни/има писано за този било е битка между расите извънземни на земята .Има писано как войската му е била спирана от брозови съдове в небето и слоновете и войните му не са могли да мръднат,в други битки пак светещи тела са му помагали да убива и превзема земи.Заради този и другите римски императори после се случват дълги векове войни в Европа,и България е потърпевша пет века.
  • 22 Васко111

    1 0 Отговор
    Ох че неграмотно!