Необходими продукти:
За тестото:
- брашно - 500 г;
- кисело мляко - 1/2 кофичка;
- яйца - 1 бр.;
- суха мая - 1 пакетче;
- захар - 1 щипка;
- сол - 1 щипка;
- хладка вода - 100 мл;
- олио - 2 с.л.
За плънката:
- лук средно големи - 2 глави;
- кайма - 300 г;
- доматено пюре - 2 с.л.;
- чубрица на вкус;
- сол на вкус.
Начин на приготвяне:
За тестото:
Смесете всички продукти за тестото, като от яйцето се ползва само белтъкът. Жълтъкът се оставя за накрая, за намазване на питките.
Омесете меко тесто и го оставете да втаса на топло. През това време пригответе плънката.
За плънката:
Нарежете лука на ситно и го запържете докато стане златист. Добавете каймата и бъркайте докато и тя се запържи и раздроби.
Подправете с чубрицата, солта и доматеното пюре. Разбъркайте всичко и оставете да се охлади.
От тестото откъснете топки колкото юмрук. Разточете ги и в средата сложете от плънката. Оформете топки и ги наредете в тава.
Намажете питките с разбит жълтък и съвсем малко олио. Печете ги на 200 градуса около 20 минути, пише matekitchen.com.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Колко да са врачански
Коментиран от #2, #3
10:13 09.01.2025
2 Има
До коментар #1 от "Колко да са врачански":
ги в турската , арабската и много други кухни ! В много от бившите руски републики са традиционни !10:27 09.01.2025
3 Механик
До коментар #1 от "Колко да са врачански":
По същата или почти същата рецепта, по света си у нас се приготвят много такива закуски. Разбира се, имената са все различни в зависмост от страната или месността. РАзбира се всички претендират това да е национално ястие.Например, в това ако не се слагат домати и чубрица и се изпържи, става чебурек. Ако пък се добавят и ситно нарязани картофи и тестото се оформи във форма на триъгълник се поучава татарски ЕЧПОЧМАК.
В ловешкия край на тая рецепта и викат "месенка" и някога бе много популярна закуска по ловешкия център и по пазара. Същата се продаваше и в Бургас, но вече не помня местното име.
10:30 09.01.2025
4 на баничарницата
10:36 09.01.2025
5 Посетител
11:56 09.01.2025