Last news in Fakti

29 Май, 2024 08:15 3 468 44

Оплюха и Майстора по История БГ

  • история-
  • андрей киряков-
  • строителство

Не знам докога родните историци ще изпитват удоволствие да остават затворени в тези 1300 години България

Преди да видим кой е Майстора с главно М, да кажа няколко общи думи. Следя предаванията на История БГ по БНТ, понеже все пак това е специалността ми от университета - история и археология. Колкото ги следя тези предавания, толкова и обикновено не успявам да ги догледам.

Не знам докога БГ историците ще изпитват удоволствие да остават затворени в тези 1300 години България. Добре, нека да са 1400 години – все същото.

Историята на нашите земи е много, много хилядолетна. Както и историята на нашия народ. Повечето професионални историци подскачат при тези думи. Ама как – българският народ не е на повече от 1300 – 1500 години. Освен това сме били и варвари, езичници, чак до 9 век, когато приемаме християнството. Освен това всичко добро и цивилизовано е дошло при нас отвън, от големите империи, които са ни заобикаляли или от които сме били част в определен исторически период и т.н. в този ред на мисли.

Това говори за нивото на нашите историци, като професионални такива, а също и за нивото на техния интелект. Защо? Защото сега има огромно количество литература в интернет, има свободен достъп до непредставима като обем литература на всякакви езици. А ние си пеем старата песен от времената на Студената война, че и отпреди това. Понеже скоро се говори и за азбуката и тук се наслушахме на клишета, за това как азбуката е създадена от Кирил и Методий, а преди това от св. Климент Охридски, който създал глаголицата.

Още Мавро Орбини в Царството на славяните, книга издадена в 1601 година, казва че славяните имат две азбуки. Кирилица, създадена от Кирил Философ и глаголица създадена от св. Йероним. Свети Йероним е „пламенен далматин“, т.е. хърватин, живял обаче още в 4 век. През 4 век по нашите земи, в Добруджа създава своята азбука и Етикус Истер, човек от благороден скитски произход. Знаци от глаголицата откриваме още в линеарната писменост А и Б, също както и от кирилицата, в края на второ хилядолетие преди новата ера. Писмени знаци по нашите земи има и още много по-стари от линеарната писменост и внимание, много от тях са същите като днешните „кирилски“ букви. Обаче ние си пеем старата песен за това как нашата азбука била създадена през девети век.

И сега за Майстора с главно М. Още в най- ранните пластове на селищните могили по нашите земи археолозите откриват следи от двукатови къщи. Това означава, че още във времето от 5-6 хиляди години преди новата ера в селищата от онова време е имало двуетажни къщи. От това време са същите тези планирано изградени селища, с едноетажни и двуетажни къщи, с прави улици, понякога целите села оградени и укрепени, т.е. може да ги наречем същински градски центрове, понеже говорим за онези далечни времена. Много по-късните градежи, от времето на траките, крепости, царски резиденции, куполни гробници и други култови постройки са по-добре известни, а и умението на тогавашните майстори и строители е доказано и признато.

Същите тези тракийски майстори и строители изграждат и огромната част от така наречените римски градежи по нашите земи от времето преди около две хиляди години. Това са римските укрепени лагери и крепости, храмовете от онова време, мостове и калдъръмени пътища, обществени и частни сгради и градски площади, резиденции, крайградски вили и много други. Тракийските земи, разделени тогава на провинции, от Черно море, чак Адриатическо, са средище на многоброен и умел народ.

От нашите земи и римляни и по-късно и византийци взимат майстори строители, каменоделци, тухлари, варджии и керемидчии, за нуждите на строежите както на самите Балкани, така и за земите на цялата империя. Същото е и по турско време, от което време са легендите за майстор Манол, за майстор Георги и т.н. Но тези легенди възможно също са от много по-старо време. Самата дума майстор се среща в римските надписи, в земите на Мизия, Тракия и Македония като „мастриан“, което е нещо като звание, титла. Думата „майстор“ идва от глагола „да сторя“ или „строя“, т.е. тя е нашенска.

Дори самото влияние, разпространението на тази дума по чужди далечни земи, показва къде е гнездото, къде е балканското гнездо на това понятие, къде са се раждали, учили и творили майстори с главно М. Дори днес в английския език думата „мастер“ означава не толкова майстор, а господар. Колкото и да е странно и „турската“ дума „уста“, например уста Генчо или уста Кольо Фичето, която означава „майстор“ е със същия корен. Уста е всъщност (м)уста(р) – майстор.

Но това не е никак странно, ако познаваме истината за историята на нашите земи. Турската дума дюлгер, също е с нашенски произход и идва от глагола „дялкам“. Т.е. „дюлгер“ означава „дялкар“, човекът който дялка камъните, понеже това е основно умение на древния майстор, а камъкът тогава е основно средство за строеж и изграждане. Думите мистрия (майстория) и мастар са производни от думата майстор, а тя както казахме е чисто нашенска.

Даже и страховитата и пълна с мистика дума „масон“ е свързана с майсторлъка. Думата „масон“ ( мазон) идва от „мазач“. Затова и масоните се наричат зидари или „свободните зидари“ или направо казано в един по-профанен вид зидаро-мазачи. Понеже в древността всички занаятчийски групи са били строго организирани, включително и тази на майсторите строители. Строго са се пазили и много професионални тайни. Оттам организацията на майсторите строители – мазачи е копирана от така наречените масони.

И изведнъж по История БГ чуваме как нашите едновремешни майстори и строители гледали от тук или от там, я от Европа я от Азия образци на архитектурата и как ги копирали тук по нашите земи. Отишъл някой и видял две села в централна Турция, които приличат на българските стари градове, със старите къщи, или отишъл в Албания и видял градовете Жирокастро (Жирокастро) и Берат и решил, че и българските градове навремето били строени по чужд образец. Мога само да възкликна като поета – „ О, клето самопрезрение и неразбиране на българския гений!“

Българският майстор, винаги усмихнат, с чук в ръката и закичил китка зад ухото, често самоук гений или да го кажем майстор по рождение е един от най-яките образи по нашите земи и то пак да повторя от хилядолетия. Неговата слава се е разнесла наблизо и далеч, наред със славата на царе и смели войни, на мислители и създатели на писменост, на жрици-прорицателки, на буйни вакханки и приказни принцеси. И всички те родени по нашите земи. Хора, на които ние сме преки наследници и дано по-скоро да го осъзнаем и запишем в учебниците по история.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    31 38 Отговор
    Много патриотарско и много невярно

    Коментиран от #32

  • 2 Бай Ставри

    36 23 Отговор
    За първи път чета нещо смислено във факти. Браво на Андрей Киряков.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Aлфа Bълкът

    14 15 Отговор
    Предпоследния абзац е по темата, другито е лакърдии.

    Коментиран от #33

  • 5 звезди

    17 1 Отговор
    Их, ако имаше и някой да ни изчисти входа...
  • 6 мдаа

    13 19 Отговор
    Това, че сме "епигони", е съветска опорка, която сме чували многократно и по различни поводи.
    По БНТ само съветските майстори може да бъдат хвалени!

    Коментиран от #9

  • 7 Перо

    36 11 Отговор
    Това предаване с анти-българска насоченост и про-джендърска идеология, която се пропагандира трябва да се закрие! И водещия и канените соросистки историци от СУ, БАН, национален архив, комисията по досиетата и т.н., както и водещия, никога не са били обективни и свързани с историческата истина! Първият водещ беше уволнен, поради анти-православните си убеждения и очевадната избирателна манипулация, сега и втория е от същото котило, който не пропуска да спомене, че е бил “репресиран”, но никога не е арестуван или санкциониран! Този регулаторен орган СЕМ е политизиран, корумпиран и не работещ и трябва да се мисли за друг контрол на кичозни и разлагащи обществото програми!

    Коментиран от #11, #35

  • 8 Както казваше учителят по история:

    20 2 Отговор
    Историята е най-измислената наука. Непълни факти и тълкуване според пишещите.

    Коментиран от #14

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Браво

    9 9 Отговор
    Този човек на какви наркотици е?

    Коментиран от #34

  • 11 Да, може

    25 8 Отговор

    До коментар #7 от "Перо":

    Абсолютно съм съгласен с Вас.
    Самият факт, че това пошло предаване се казва "История.бг" е подигравка със зрителя.
    Да не говорим за това, какви гости се канят там.
    Всеки който каже - обичам Америка , е добре дошъл.
    По всякакъв начин се показва, колко сме лоши ние Българите - как нищо не можем сами, как само чакаме на готово, някой да ни "оправи"
    Е, тази линия върви не само по телевизиите, вижте какво става в образованието !
    Учебниците се пишат от организации, спонсорирани от НПО-та и "Америка за България".
    Един Емил Ждасим, преподавател по история, съвсем спокойно казва , че Апостола на свободата е престъпник и убиец!
    И представете си , никой още не му е сменил фасадата на този!
    Познайте какво ще се случи с такъв субект, в не-завладяна държава!
    какво

    Коментиран от #15, #36

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Време е за Възраждане

    11 2 Отговор
    Време е да чуем хора като доц. Веселина Вачкова, Павел Серафимов , доцент Трендафил Кръстанов....
  • 14 Бльона

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Както казваше учителят по история:":

    Точно!
    На мен винаги ми е било интересно, как съвременни "експерти" ,интерпретират историята, от съвременна гледна точка.
    Не можем да я променим- защото тя е ИСТОРИЯ - нещо отминало и безвъзвратно потънало в миналото.
    Но иначе е готина дъвка , за оскотели псевдо - историци , които са на хранилка !
  • 15 Язе

    7 10 Отговор

    До коментар #11 от "Да, може":

    Викаш,не поддържа ли Путинската линия значи лъже?!!

    Коментиран от #17

  • 16 Гост

    8 4 Отговор
    На Балканите е имало много народи, през вековете. Траките са били хилядолетен народ, който обаче е бил превзет и асимилиран от римляните. Нашият народ пристига тук около пети век, при великото преселение на народите, когато западната римска империя се разпада и варварските племена превземат земите й.

    Коментиран от #37

  • 17 Гост

    9 4 Отговор

    До коментар #15 от "Язе":

    Неграм0тн0стта е основен признак, издаващ непр0светеният евр0атлантик.

    Коментиран от #24

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ко Ме Фачо

    11 0 Отговор
    Макетата има много да се учат от нашите фантасти.
  • 22 Охо!

    3 1 Отговор
    Какво стана бе, другари, като споменах рогатия ви началник и коментарът ми изчезна?
  • 23 Абсолютно верно

    9 5 Отговор
    История БГ е редко гадно предаване с крайно тенденциозни псевдодемократични водещи.
  • 24 Язе

    3 4 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Когато нямаш аргументи отклоняваш темата,нали?Толкова сте елементарни, та чак дрънка

    Коментиран от #39

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Учител по история

    8 6 Отговор
    Веднъж на вечеря се загледах за "Османският период" по История БГ на БНТ и останах потресен. За да не си счупя телевизора го изключих. От тогава до днес отбягвам това жалко предаване.

    Коментиран от #30

  • 27 Коко Н

    7 2 Отговор
    Политически обвързаните "историци" не могат да влияят така,както в миналото,когато единици имаха достъп,ако са ченгета,до историческите архиви.Свободното движение,а и информационните технологии, даде на хората възможността да се убедят с очите си как са се развивали другите народи.
    Къде сме ние?Гледайки началото на строежите в древността, Римската империя и Западна Европа може убедително да се направи сравнение къде е Уста Кольо и други неизвестни строители.Оказа се ,че и доматите сме ги припознали в 40-те год. на миналия век,като отначало сме ги яли зелени,а ни преподаваха,че сме учели други на градинарство.Крайно време е да си погледнем нашите неща от верния ъгъл.

    Коментиран от #41

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Асен Милев

    8 3 Отговор
    Почти всяка азбука е създадена на основата на друга, вече съществуваща. Латинската - на основата на гръцката, гръцката - на основата на финикийската...и така до безкрай. Това не пречи например, гърците да нарекат финикийската гръцка. Защо и ние да не наричаме Кирилицата българска?

    Глаголицата бе правена с цел, а Българицата (т.н. кирилица) е реформирана (или по-скоро реформирана от старите ни букви), усъвършенствана на съществуващата вече писменост, за удобство и богослужение на български език. Цар Борис не е утвърдил никакъв нов език, а е наложил първия български ЛИТЕРАТУРЕН и църковен език в историята ни.

    Заслугата на българската ДЪРЖАВА е, че Кирилицата е станала официална държавна писменост, българският е официално признат за 4-ти език заедно с латински, гръцки и иврит в религиозните служби и е била създадена книжнина, която е послужила на сума ти народи, включително и Русия да станат книжни народи. Държавата, по чиято воля и заслуга е станало всичко това, е БЪЛГАРИЯ.

    Коментиран от #31, #42

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 уйко калеко

    7 1 Отговор

    До коментар #29 от "Асен Милев":

    Напълно СТЕ прав във вашия коментар.КОЙ И КАК СЪЗДАЛ ,КАКВИ БУКВИ ИЗПОЛЗВАЛ И Т.Н.СА ВАЖНИ ПОДРОБНОСТИ ,НО НЕ ТОЛКОВА.НАЙ ВАЖНОТО СПОРЕД МЕН Е ФАКТА,ЧЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ И НЕЙНИЯ ВЛАДЕТЕЛ БОРИС ПЪРВИ ТАЗИ ПИСМЕНОСТ ОЦЕЛЯВА .ТОВА Е СПОРЕД МЕН ТРЯБВА ДА НИ ПРАВИ ГОРДИ БЪЛГАРИ И НЕ Е КЛИШЕ ,А САМАТА ИСТИНА,ЧЕ И НИЕ СМЕ ДАЛИ НЕЩО НА СВЕТА.КИРИЛИЦАТА СЕ ИЗПОЛЗВА В ПОЧТИ 23 ДЪРЖАВИ С НАСЕЛЕНИЕ НАД 180 МЛН ДУШИ.И НА
    МНОГО ГОЛЯМА ТЕРИТОРИЯ ИМАЙКИ ПРЕДВИД РУСИЯ.
  • 32 Наглата ви неграмотност

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    е типична за русофилите пишман историци!
  • 33 Кажи му русофил

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "Aлфа Bълкът":

    и не го обиждай повече!

    Коментиран от #38

  • 34 А ти на какви се бе,

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Браво":

    дриш...льо?
  • 35 Т.нар. днешни историци още са

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Перо":

    в комунизма направен по съветски маниер. Техните и съветските книги пълни с българомразтво са само за изгаряне!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Aлфа Bълкът

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Кажи му русофил":

    Какъв русофил бе, разтягането на локуми от псевдо интелектуалци. Тъкмо се бях събудил и щях да заспя от тая тъпня.
    Майсторът "с китка зад ухото"!? Да не е седнал на чука, че е бил така щастлив?
  • 39 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Язе":

    Както подчертах: коментарите ви, пълни с правописни грешки, са аргументът. Ако и това не сте разбрали.....
  • 40 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Анджо":

    Неграмотен е човек, който не знае да чете и пише. Сигурно имахте предвид невеж. Това пък е човек, който не знае разни неща, като например, каква е разликата между неграмотен и невеж.
  • 41 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Коко Н":

    Грешиш. Точно новото време и технологиите за масова комуникация, дадоха възможност на всеки сам03ван историк да си изгради платформа и да си крещи неговите истини от нея. Сега, напишеш нещо в нета и го прочетат 2000 души. А преди, за да пише на широката публика се искаше да посочиш източници и да докажеш твърденията си.
  • 42 Гост

    0 4 Отговор

    До коментар #29 от "Асен Милев":

    Борис е наложил славянският език, като единен за народа му. Допреди това в България се е говорело на два езика - славянски и старобългарски, който няма нищо общо с днешният ни език, а е от групата на тюркските езици. Естествено, няма как да наложи него, защото славяните в България са били много повече от прабългарите. Доказателството е невъобразимото сходство на днешният български език с другите славянски диалекти: сръбски, руски, полски, чешки, хърватски, словенски, беларуски, украински..... Освен, ако не смятате да ме убеждавате, че и тези народи говорят езикът на прабългарите. Нема нужда.

    Коментиран от #44

  • 43 ънгей киртакофф

    0 1 Отговор
    руззия е родина на слоновете!
  • 44 Асен Милев

    5 1 Отговор

    До коментар #42 от "Гост":

    Тюркските езици са в Азия. На Балканския полуостров при тракийските племена тюркски езици няма.