14 Април, 2014 17:05 2 284 0

Уникално златно съкровище от 15 000 златни детайла

  • уникално-
  • златно-
  • съкровище-
  • златни детайла-
  • стоянович-
  • писанчев-
  • димитров

То се състои от 3 огърлици. При представянето присъстваха министърът на културата Петър Стоянович, председателя на ДАНС Владимир Писанчев и директорът на НИМ Божидар Димитров

Уникално златно съкровище от 15 хиляди златни детайла, съставлявали 3 огърлици, което бе спасено при операция на ДАНС, беше представено на официална церемония днес в Националния исторически музей /НИМ/ в присъствието на министъра на културата д-р Петър Стоянович и председателя на Държавна агенция „Национална сигурност” Владимир Писанчев .

Представените в НИМ днес пред журналисти културни ценности от национално и световно значение, датирани от III хил. пр. Хр., са спасени и предадени на държавата в резултат на успешна операция за пресичане на канал за незаконното им изнасяне извън България.

 "Находката е от началото или средата на третото хилядолетие пр.Хр., тя датира близо 1500 години преди Троянската война и е с около 2500 г. по-стара от всички познати ни досега тракийски съкровища, намерени по нашите земи", съобщи директорът на НИМ проф. Божидар Димитров. "Най-старо си остава Варненското съкровище, а новата находка запълва част от една голямата празнота между него и Вълчетрънското съкровище, те са разделени от голям период, през който не са намирани златни предмети», допълни проф. Димитров. По негови думи съкровището е с изключително голямата научна стойност, но находката, безспорно, има и висока художествена стойност – тя свидетелства за присъствието на високотехнологична цивилизация по днешните български земи. В отговор на журналистически въпрос той допълни, че спасените съкровища нямат цена. Ако бяха представени на търг, цената им можеше да достигне 5 или 10 милиона, посочи проф. Димитров.

Представените в НИМ културни ценности от национално и световно значение са спасени и предадени на държавата в резултат на операция за пресичане на канал за незаконното им изнасяне извън България.
При операцията на ДАНС са задържани две лица, като на единия е повдигнато обвинение. По случая е образувано досъдебно производство.

При извършеното претърсване на няколко адреса са открити и иззети множество накити и предмети, част от единен ансамбъл, датирани в периода на ранната бронзова епоха (втората половина на ІІІ хил. пр. Хр.), съотносими със златната находка от с. Дъбене (община Карлово). Иззети са още 1 брой мраморна оброчна плоча с изображение на Тракийския конник, запазена в абсолютна цялост (с датировка ІІ-ІІІ в.сл. Хр.), 1 брой сребърна римска монета – денар на Фаустина, над 100 броя други монети и предмети – пръстени, гривни, апликации и др. (от античността и Средновековието), както и 2 броя старинни пушки.

Златните предмети, предадени в НИМ, са уникални и според предварителни експертни оценки са част от накитите от с. Дъбене, които, от своя страна, заедно със златни предмети от древния град Троя, се явяват второто най-ранно злато, известно на света, обработено от човешка ръка. Към момента не може да бъде дадена точна материална оценка на съкровището, но цената на подобна находка на международни аукциони достига милиони. По значимост в научен и културно-исторически аспект златните предмети притежават изключително висока стойност.

 "Спасяването на съкровището е и своеобразен апогей в дейността на охранителните органи в тази сфера, то показва резултатите от доброто сътрудничество на различни институции - Министерството на културата , ДАНС, НИМ, МВР, и така гради образа на България като законова държава, която брани и съхранява своето
културно-историческо наследство", каза министърът на културата д-р Петър Стоянович. Той отново подчерта, че опазването на културно-историческото наследство от незаконен трафик е един от приоритетите на Министерството на културата.

 "Радвам се, че много хора могат ще могат да видят съкровището, което има национално и световно значение. Спасяването му ни прави горди, че сме българи и ни представя добре пред света", заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев. Той благодари на колегите си за професионализма и отдадеността на работата, както и на всички звена и институции, съдействали за успешната операция по спасяването на артефактите.

На церемонията в НИМ, на която бяха представени уникални културни ценности, спасени при операция на ДАНС, присъстваха и заместник-министърът на културата Велислава Кръстева, народният представител проф. Станислав Станилов, както и експерти и специалисти в сферата на опазването на културното наследство.

Проф. Божидар Димитров награди на церемонията председателя на Държавна агенция „Национална сигурност” Владимир Писанчев с почетна грамота, която НИМ по традиция връчва на личности и институции, които допринасят за обогатяването на колекциите му.

 

  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА