Last news in Fakti

14 Декември, 2022 10:32 6 853 2

Златно съкровище от бижута бе открито в древноегипетската столица Амарна

  • египет-
  • древен египет-
  • амарна-
  • злато-
  • бижута-
  • съкровище

Златните бижута са били открити с мумията на млада жена

Златно съкровище от бижута бе открито в древноегипетската столица Амарна - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Археологическа експедиция на Кеймбриджкия университет откри малко съкровище от златни бижута в древноегипетската столица Амарна в Горен (южен) Египет, съобщи Министерството на туризма и на паметниците на културата.

Изработените от злато и стеатит (сапунен камък) огърлица и три пръстена са принадлежали на млада жена, която е била погребана с украшенията. Тя е била увита в текстил и материал от растителни влакна и положена в неголяма гробница заедно с още няколко души. На един от пръстените е изобразен богът на домашното огнище, плодовитостта и късмета Бес, а на друг с древноегипетски йероглифи пише "Жена на земята", допълва БТА.

Британо-египетският екип проучва Амарна, наричана още Ахетатон, от 2010 година. Градът е столица на Древен Египет по времето на фараона Аменхотеп Четвърти (Ехнатон) от Осемнадесетата династия, останал в историята като първият монотеистичен владетел. Той извършва религиозна реформа, като обявява Атон за единствен бог.

Проучванията на удивителната Амарна, където Ехнатон живее със съпругата си Нефертити и сина си Тутанкамон, продължават да променят разбирания за развитието на човешкото общество. Останките от древния град са един от най-значимите археологически обекти от предкласическия свят.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 историкъ

    2 0 Отговор
    тази е била любовница на фараона и от там е малкото съкровище.
  • 2 Знаят да лажат, знаят да мажат!

    0 0 Отговор
    Е те така те!