Last news in Fakti

24 Май, 2014 07:13 1 681 0

Празнуваме Деня на българската просвета и култура

  • 24 май-
  • ден-
  • култура

Днес празнуваме Денят на българската просвета и култура - един от най-съкровените и според мнозина "най-български" празник, посветен и на създателите на азбуката ни - Светите братя равноапостоли Кирил и Методий, известни още и като "Солунските братя", съпокровители на Европа.

Кирил и Методий са признати за светци още в края на IX век, а сведения за отбелязване на празника им на 11 май има още през XII век.

Това е най-дълго честваният български ден, празнуван вече над 150 години и тачещ събитие, с което родовата памет се гордее повече от 11 века.

Ежегодно на 24 май българска държавно-църковна делегация се покланя пред гроба в църквата "Св. Климент" (San Clemente) в Рим, където български духовници извършват литургия, и е приемана от папата. През 2010 г. тази литургия е извършена за пръв път съвместно от български и руски духовници.

В съвременната историография се смята, че за първи път в българските земи на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии.


От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът е организиран от учителя Сава Филаретов.

След въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът се чества на 24 май по официалния държавен календар, а по църковния литургичен календар този ден е на дата 11 май.

През 1968 г. Българската православна църква, вече със статут на патриаршия, въвежда като литургичен календар т.нар. Новоюлиански календар, чрез който се премахва грешката на стария Юлиански календар. Така денят на Кирил и Методий се почита от църквата на 11 май по църковния календар. Но поради вече установената гражданска традиция светското, гражданското и държавно честване остава на (24 май).


За официален празник на Народна Република България 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 г., а от 15 ноември 1990 г. е официален празник на Република България (когато Народна република България е преименувана на Република България).


 

В цялата страна ще се проведат ученически шествия, концерти и множество прояви, свързани с празника на буквите.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъде отслужен благодарствен молебен за 24 май. Той ще бъде оглавен от Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на храма. Начало на молебена е от 10.00 часа. След това ще бъде направено литийно шествие до Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” от духовници, семинаристи и гражданство, начело с иконата на Светите братя Кирил и Методий. Там честването ще продължи с гражданско тържество. Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на светите братя.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков ще се включи на 24 май 2014 г. в традиционното празнично шествие в София по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Той ще присъства на официалното честване от 11.00 часа пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Тържествен водосвет ще бъде отслужен от свещеници на Българската православна църква. На паметника на Св. Св. Кирил и Методий ще бъдат поднесени венци и цветя.

Президентът Росен Плевнелиев ще се включи в празничното шествие, което ще започне от 10.30 часа пред сградата на Националния археологически музей (ул. „Съборна“ 2) и ще завърши пред Паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Пред Националната библиотека президентът ще присъства на тържествен водосвет и ще поднесе венец пред Паметника на славянските първоучители. В Софийската градска художествена галерия президентът Росен Плевнелиев ще открие фотоизложбата „По следите на Св. Св. Кирил и Методий“, организирана от Посолството на Словашката република в България. Вечерта държавният глава ще бъде домакин на традиционния прием по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, който ще се състои в сградата на Националния исторически музей.

24 май като празник на братята Кирил и Методий днес се отбелязва и в Русия (светски и църковно), Чехия, Република Македония (светски и църковно) и други славянски страни. В Русия се чества за първи път през 1986 г. (в тогавашния Съветски съюз) по инициатива на мурманския писател Виталий Маслов - в Мурманск е най-северната точка, където има паметник на братята Кирил и Методий. Хора от различни раси и държави честват този празник.

Като църковен празник Денят на Кирил и Методий

се празнува в Русия от 1863 г.,

а за ежегоден празник на славянската писменост и култура е приет от 1991 г. Както първото честване в СССР, така и следващите имат "столица на празника" - град, в който са концентрирани тържествата по отбелязването му, това през различни години са градовете Мурманск, Киев, Минск и други, а от 2010 г. за постоянна столица на празника е избрана Москва.

24 май като празник на славянската писменост и на светите братя Кирил и Методий e официален празник и в република Македония, където се отбелязва подобно на празнуването му в България - с много цветя, песни и тържества на учeници и студенти. В центъра на Скопие има новопостроени монументални паметници на св. Кирил и Методий, както и на техните ученици - свети Климент Охридски и свети Наум. Такива монументални паметници има и в Охрид, където се пазят до днес мощите на учениците на Кирил и Методий - свети Климент Охридски - създателя на Охридската книжовна школа, и свети Наум.


В Чехия денят на Кирил и Методий е официален празник на 5 юли, когато недалеч от Бърно, на мястото на столицата на Великоморавия, от която е останал само манастир, се събират хиляди хора да отбележат деня на братята. Паметник на Кирил и Методий има на Карловия мост в Прага, а в катедралата Свети Вит на Пражкия град на витраж е пресъздадено делото на светите братя равноапостоли.

В италианската столица Рим също отбелязват 24 май. Българска делегация, водена от вицепремиера  Зинаида Златанова, ще се поклони на гроба на  Свети Кирил Философ в базиликата "Сан Клементе".

На днешната дата всяка година българска правителствена делегация, заедно с представители на Българската православна църква, се покланят и отправят молитва на гроба на Св. Кирил Философ.

24 май е празник за силата на духа и вярата в българския народ, казва митрополитът на Западно- и Средноевропейската епархия Антоний:

Всички ние на този ден отиваме, за да покажем съпричастността и значимостта на делото на Светите братя Кирил и Методий, защото това е знаменателно велико събития в историята на българския народ.

В базиликата "Сан Клементе" митрополит Антоний ще отслужи молебен за здравето на българския народ.

Днешният ден ще отбележи и пробив в дипломатическите отношения между България и Македония, като двамата посланика на държавите ще бъдат и на двете поклонения, съобщи за "Хоризонт" външният министър Кристиан Вигенин:

Двамата посланика ще бъдат и на двете церемонии, т.е. българският посланик в Рим ще присъства на церемонията на Македонската страна, съответно македонският посланик в Рим ще присъства на нашата церемония. Това, смятам, че макар и малка, но е важна стъпка в нашите отношения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА