Last news in Fakti

19 Ноември, 2014 20:32 943 0

Деца с вирусни усложнения напълниха педиатриите

  • деца-
  • грип-
  • вирус-
  • педиатрия

Домашното лечение с антибиотик категорично не се препоръчва от лекари

Деца с усложнения от есенните вируси напълниха педиатриите, сигнализираха детски лекари.

Едната от причините е рязката заболеваемост през последния месец. Не малко от родителите обаче прилагат неефикасно самолечение, което води до допълнителни проблеми.

Педиатърът д-р Калин Лисички обясни пред ТВ7, че все още няма грип, но сред малките пациенти преобладават вирусни заболявания с много усложнения.

Не всяка кашлица и температура са повод за прием на антибиотик, категоричен е педиатърът. Дори в ранна възраст, децата вече са станали резистентни към тези медикаменти, затова те не бива да се прилагат непрекъснато при най-леки симптоми, заяви педиатърът.

Ваксината е много подходяща за грипния вирус, тъй като дори детето да се зарази със заболяването, то преминава много по-леко, категоричен е медикът.

Между 200 и 300 хиляди души се разболяват всяка зима от грип у нас. При 15% от тях възникват усложнения. В същото време по-малко от 3% от българите се ваксинират, което ни поставя на последно място по имунизация в Европейския съюз.

Около 40 000 души умират от грип всяка година в страните от Европейския съюз. До 90% от смъртните случаи са при хора над 65-годишна възраст, които имат придружаващи хронични заболявания.

Това съобщиха експерти на пресконференция на тема „Какво не знаем за грипа?”.

По думите им грипът е лесно разпространяващо се заразно заболяване, което бързо достига размерите на епидемия.

Пет на сто души в България се имунизират с противогрипни ваксини, информираха още експертите. Те припомнят, че има Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, която трябва да бъде одобрена и да влезе в сила.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА