Last news in Fakti

24 Януари, 2016 12:28 1 484 0

Бразилия срещу Зика преди Олимпиадата

  • зика-
  • вирус-
  • бразилия-
  • олимпиада

Властите в Рио имат план как да спрат вируса

Властите в Рио де Жанейро обявиха своите планове за предотвратяване на разпространението на страховития вирус Зика по време на Олимпийските игри по-късно тази година, съобщава Би Би Си.

Бразилия е сред страните, в които пренасяната от комари болест, причиняваща тежки малформации при новородените, се разпространява изключително бързо. Това причини нарастващо безпокойство в страната и в чужбина.

Властите в страната ще започнат инспекции на олимпийските съоръжения четири месеца преди игрите, за да се отърват от комари и техните яйца.

Ежедневни прочиствания и проверки ще се извършват по време на Игрите. Дезинфекция и опушване на съоръженията обаче ще бъде опция само за определени случаи, поради опасения за здравето на спортистите и посетителите.

Бразилското здравното министерство съобщи, че разчита и на факта, че Олимпиадата се провеждат в по-хладния и сух месец август, когато комарите са далеч по-малко и има значително по-малко случаи на заразяване с вируса.

Изявлението на властите в Рио идва в контекста на растящото неспокойство и страх по целия свят, породени от увеличаващия се брой случаи на заразени със Зика в Южна Америка.

Бразилия е най-голямото известно огнище на вируса, който е свързан с бум на вродени дефекти при новородени, чиито майки са били ухапани от комар по време на бременност.

Здравните агенции на САЩ, Канада и ЕС издадоха предупреждения към бременните жени да избягват пътуване до Бразилия и други страни в Южна Америка и Карибския басейн, където са били регистрирани случаи на Зика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА