Last news in Fakti

25 Февруари, 2016 09:36 1 607 0

СЗО: Ситуацията със Зика ще се влоши, преди да се подобри

  • зика-
  • вирус-
  • сзо-
  • световна здравна организация-
  • бразилия-
  • микроцефалия

Много неща не се знаят все още за коварния вирус, включително и връзката му със случаите на микроцефалия

Ръководителят на Световната здравна организация предупреди, че ситуацията с вируса Зика вероятно ще се влоши, преди страните, в които заразата се разпространява посредством комари, да видят облекчение, съобщи Ройтерс.

Генералният директор Маргарет Чан направи този коментар в края на двудневното си посещение в Бразилия, където е епицентърът на кризата със Зика.

"Ситуацията може да се влоши, преди да се подобри", каза Чан по време на пресконференция в Рио де Жанейро. "Не се изненадвайте, ако чуете съобщения и видите случаи на микроцефалия в други части на Бразилия (вирусът засега е концентриран в североизточната част на страната)."

Много все още не се знае за Зика, включително дали вирусът всъщност причинява микроцефалия, състояние, при което бебетата се раждат с необичайно малки глави. Чан подчерта, че учените все още работят, за да определят причинно-следствената връзка между вируса и дефектите при раждане.

„Ние си имаме работа с коварен вирус, пълен със загадки. Трябва да бъдем подготвени за изненади“, заяви ръководителят на СЗО.

Бразилия заяви тази седмица, че в страната са потвърдени повече от 580 случая на микроцефалия като властите смятат, че повечето от тях са свързани с инфекция при майките. Бразилия разследва над 4100 други случая на съмнение за микроцефалия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА