Last news in Fakti

14 Април, 2016 11:36 1 741 0

Здравни експерти потвърдиха, че Зика причинява вродени дефекти

  • зика-
  • вирус-
  • вродени дефекти-
  • микроцефалия

Всичко, което знаем за този вирус изглежда е много по-страшно, отколкото първоначално смятахме

Американският Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) потвърди, че вирусът Зика причинява тежки вродени дефекти, включително микроцефалия.

Стотици бебета в Бразилия миналата година се родиха с микроцефалия, синдром, при който децата се раждат с необичайно малки глави.

Появата не тези дефекти съвпадна с бума на Зика, поради което водещи експерти в областта на инфекциозните заболявания заподозряха, че има връзка между вируса, пренасян от комари и вродените аномалии при новородените. Това обаче не бе потвърдено официално до сега.

Изследванията вече потвърждават тези подозрения, се казва в доклад на CDC.

"Това изследване бележи повратен момент в борбата срещу Зика. Сега вече е ясно, че вирусът причинява микроцефалии", каза д-р Том Фриден, ръководител на CDC.

"Всичко, което знаем за този вирус изглежда е много по-страшно, отколкото първоначално смятахме", заявиха от CDC.

Вирусът Зика е диагностициран за първи път през 1947 г. в Уганда, но симптомите обикновено са леки и включват обрив, болки в ставите и треска. Сегашната епидемия започна през 2015 г. в Бразилия и симптомите са много по-тежки.

В понеделник американските здравни власти предупредиха, че епидемията от Зика може да има повече от един ефект върху Съединените щати и призоваха за допълнителни средства за борба с вируса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА