Last news in Fakti

1 Октомври, 2017 05:45 5 884 0

11 гениални личности със странни навици за сън

  • сън-
  • навици-
  • станности-
  • режим-
  • странни навици-
  • гении-
  • известни личности

Здравословният и ползотворен сън за някои хора излиза от рамките на нормалното

Всички знаем, че сънят е здраве, а повечето експерти препоръчват на хората в зряла възраст да спят по около 8 часа на денонощие. Това общоприето правило обаче, не важи за всички, защото както знаем "за всяко правило си има изключения". Доказателство за тези изключения можем да открием в ежедневните навици на не един и двама изключителни мъже и жени, определени от историята като гении.

Като че ли подобна тенденция може да се открие по-често при творческите личности, които забелязват, че са много по-продуктивни и енергични в нетипични часове от денонощието – като, например, посреднощ или в ранна доба.

Тези 10 души са високо ценени за уменията си – да пишат, рисуват и изобретяват - и са представителна извадка за странни навици за сън.

1. Силвия Плат

Американската писателка е известна с борбата си с редица демони, включително депресия, която доведе и до нейното самоубийство. Плат страда дълго време от безсъние. Тя дори написва поема, наречена „Страдащ от безсъние” и е споменавала проблемите си със съня в дневниците си.

„Чудя се защо не лягам в леглото си и не заспивам. Но тогава ще стане утре, затова решавам, че колкото и да съм уморена, колкото и да съм неспособна да да върша нещо смислено, мога да пропусна още едно спане и да бъда будна” - откъс от един от дневниците й.

2. Леонардо да Винчи

Да Винчи е практикувал екстремна форма на т.нар. полифазен сън – метод, който много гении са използвали за поддържане на по-продължително будно състояние. Гениалният изобретател и творец следвал полифазен цикълът на сън, наречен цикъл на Юберман, при който на всеки 4 часа се падали по 20 минути дрямка. Така Леонардо е спал само по 2 часа дневно. Можеби точно заради странния си график изобретателят/учен/творец е имал силите да работи по множество и най-резлични проекти, но не и по дългосрочни такива.

3. Оноре дьо Балзак

Френският писател е популярен с това, че е работил през нощта, подкрепяйки се с голяма доза кафе. Обичайно вечерял нещо леко, след това спял до полунощ, събуждал се и започвал да работи. Можел да пише с часове, спирайки само за поредната доза кофеин.

4. Томас Едисон

Той е известен с изобретяването на електрическата крушка и с навика си да спи малко. Често заспивал за по 3-4 часа нощем, въпреки че смятал че и това е пилеене на време.

Като се замислим, изобретението му е спомогнало днес човечеството да може само да определя кога да спи и кога да будува. Изчислено е, че след въвеждането на електрическата крушка в масова употреба, хората започнали да заспиват все по-късно, увеличавайки будуването си с поне 2 часа.

5. Уинстън Чърчил

Чърчил е известен с навика си всеки ден в 17:00 часа да си налива голямо уиски със сода, а след това да си подремва за около 2 часа. Той твърдял, че именно тези "вечерни сиести" ми давали сили да работи под пълна пара почти цяла нощ. Твърди се, че заради странния странния си график, по време на войната, английският политик смятал за напълно нормално да провежда срещи в банята.

6. Никола Тесла

Роденият в Сърбия гениален изобретател е сред онези велики умове, за които странностите и нетипичното поведение са начин на живот. Сред най-известните му странности е, че Тесла спял едва по 2 часа нощем, а през останалото време работел. Благодарение на липсата на продължителен нощен сън, Тесла е успял да патентова над 300 свои изобретения.

7. Чарлз Дикенс

Авторът на "Оливър Туист" спял на север, за да подобри творчеството си. Писателят винаги носел със себе си навигационен компас, за да се увери, че пише и спи на север и вярвал, че тази странна практика подобрява творчеството му. Днес се предполага, че великият автор вероятно е страдал от безсъние.

8. Бенджамин Франклин

Според автобиографията на този велик американски лидер, той спял по 5 часа нощем, от 23:00 до 4:00 часа, и след това работел до обяд. „... ще има достатъчно време за сън в гроба”, пише в автобиографията му.

9. Емили Бронте

Писателката и поетеса от 19-ти век страдала от инсомния и това заболяване често присъства като тема в поемите ѝ. Една от тях е озаглавена – „Сънят не ми носи никаква радост”. Писателката е известна с това, че обикаляла с часове в кръг из кухнята, за да се почувства уморена и да поспи поне за малко.

10. Сър Исак Нютон

Математикът и физик е известен с това, че толкова се отдавал на работа, че забравял да яде и спи. Понякога минавали няколко дни преди да полегне, тъй като бил твърде фокусиран върху работата си. Въпреки странния си начин на спане, сър Нютон доживява до 84-годишна възраст.

11. Салвадор Дали

Испанският художник също имал странни навици, свързани със съня. Той имал навика да държи в ръката си ключ винаги когато сяда. Ако случайно му се доспи и придреме, ключът от ръката му щял да падне и да го събуди ако дрямката прерастне в дълбок сън.

Дали правил това винаги, когато се чувствал уморен. Използвал също така разходките като начин за вдъхновение и зареждане със сили.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА