29 Ноември, 2017 16:48 3 838 1

Руски космонавт откри следи от извънземен живот върху МКС

  • бактерии-
  • извънземни-
  • мкс-
  • извънземен живот-
  • антон шкаплеров-
  • русия-
  • космонавт

Нека не забравяме, че бактериите могат да използват космическия прах за транспорт, с който да пътуват между планетите

Руски космонавт откри следи от извънземен живот върху МКС - 1
Снимка: shutterstock

Руският космонавт Антон Шкаплеров обяви, че е открил живи организми върху корпуса на Международната космическа станция (МКС) и те вероятно са "извънземни".

Той добавя, че микроорганизмите са под формата на бактерии и проби от тях ще бъдат свалени на Земята, за да бъдат проучени, съобщава IBTimes.

Руснакът твърди, че е открил бактериите преди години, докато взимал проби от корпуса на станцията.

"Оказва се, тези бактерии не са били там, когато той е бил изстрелян в Космоса. Това означава, че са дошли от открития Космос и са се закрепили по него. Досега ги изучавахме и изглежда, че не са опасни", коментира Шкаплеров, бордов инженер на експедиция, който ще направи третото си пътуване до космическата станция през декември като част от експедиция 54, предаде руската информационна агенция ТАСС.

Пробите от бактериите били изпратени на Земята за по-подробно проучване. Те са взети от места по модула, където обикновено се задържат остатъци от горивото по време на изстрелването. Там корпусът на станцията е по-скрит от външно влияние.

Шкаплеров не казва кога точно са били открити въпросите бактерии. Той уточнява, че са откривани и земни бактерии, които са оцелявали в космическия вакуум в продължение на 3 години, въпреки резките температурни промени. Въпросните земни бактерии обаче, са били качени на борда на МКС неволно чрез таблет и в последствие са използвани за научни експерименти.

"Това не са чужди форми на живот", заяви Олег Волошин, говорител на Института по биомедицински проблеми на Руската академия на науките. "Ние проведохме този експеримент, за да видим дали бактериите могат да оцелеят на повърхността на МКС".

НАСА не е коментирала твърденията на Шкаплеров.

Не за пръв път информацията за откритията на борда на МКС, изнесена от американската и руската космическа агенция, се разминава, отбелязва онлайн изданието CNET.

Преди няколко години руски учени обявиха, че са открили остатъци от морски планктон по външния корпус на МКС, което за учените на НАСА се оказа неочаквана изненада.

Все пак новината идва дни след невероятното съобщение на екип от учени, които обявиха, че бактерии могат да използват космическия прах като транспорт, с който да пътуват между планетите.

Има популярна теория, че животът на Земята е започнал именно по този начин — от микроорганизми, пътуващи през пространството в потоците от междупланетен прах.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоу©т

    8 2 Отговор
    Вече от МКС ще има с кой да си пият.