Last news in Fakti

10 Януари, 2012 15:03 1 152 1

Преработват проекта за връщане на старите лекарства

  • лекарства-
  • изтекъл срок на годност

Правят работна група, която да обсъди възраженията на пациенти и фармацевти

Министерство на здравеопазването е готово да промени изискването ненужните лекарства да се връщат в аптеките срещу касова бележка, обяви пред БНР Надя Димитрова - директор на дирекция „Лекарствени продукти и медицински изделия“. Предстои да бъде създадена работна група, която да преработи проектонаредбата.

Проектът предвиждаше пациентът да може да върне само лекарство с изтекъл срок, при това срещу касова бележка в аптеката, от която е било купено. От 300 до 1000 лева ще е глобата за изхвърлени стари лекарства, които се считат за токсичен отпадък, в боклука.

Регламентът, би трябвало да влезе в сила от средата на настоящата година, предизвика редица критики. И пациенти, и аптекари се обявиха против изискването на здравното министерство.

От Националната пациентска организация заявиха, че проектонаредбата създава неудобство за гражданите. Оттам поставят въпросите как ще се процедира с лекарства, купени от друг град или друга държава, както и ако аптеката, от която са взети, е затворила или пък липсва касова бележка. Пациентите поставят и въпроса как фармацевтът може да бъде сигурен, че му се връщат същите лекарства, които са били закупени от него преди време.

„Сега, след като аптеките могат да връщат тези лекарства само на дистрибутора, от който са го закупили, логично е и гражданинът да ги връща само на аптеките, от които ги е закупил. Друг е въпросът, че ще има известен кръг от граждани поне в началото, които са се презапасили във времето с лекарства, на които им е изтекъл срокът и не са си почиствали аптечките. Ще има и такива, които няма да могат да ги върнат в аптеката, от където са си закупили лекарствата или няма да знаят от коя аптека са го закупили, защото може някой познат да им ги е закупил“, коментира пред Факти.бг Мирослав Ненчев, председател на Български фармацевтичен съюз. 

„В такъв случай наредбата може би трябва да се допише и общините да поемат отговорност за такива, които не могат да удостоверят откъде е закупено лекарството”, смята Ненчев. Според него за тази цел общините могат да монтират контейнери на няколко определени места и съответно да организират унищожаването на медикаментите.

Всички препоръки и възражения тепърва ще бъдат взети под внимание, коментира днес Надя Димитрова от Министерство на здравеопазването. „Ние в момента ще обсъдим въпроса и ще решим окончателно след становищата и на Министерство на околната среда и водите, които са водещи в тази материя“, посочи тя.

„Животът налага тези лекарства наистина да се унищожават по официален начин. Затова ние в момента, получавайки становищата както на пациентската организация, така и на Българския фармацевтичен съюз, да сформираме една работна група, в която ще включим и представители на Министерство на околната среда и водите, за да можем да изчистим проблема и да го решим така, че той да бъде приложим на практика и да бъде защитено първо здравето на хората, второ, и околната среда и природата“, допълни Димитрова..
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 haha

    0 0 Отговор
    Кой ще са занимава да ходи до аптека да върне хапче...
    Вадиш от блистера и в тоалетната чиния пък да видим как ще глобяват за това :)
    Във всеки кенеф ще назначават по един фармацефт и двама милиционери...