Last news in Fakti

5 Януари, 2012 12:09 2 330 2

Нужни са контейнери за старите лекарства

  • софия-
  • лекарства-
  • изтекъл срок на годност

Общините да монтират контейнери за лекарства на определени места и съответно да организират унищожаването им.  Това е необходимо да бъде дописано в Наредбата за лекарствата с изтекъл срок на годност, е личното мнение на Мирослав Ненчев, председател на Български фармацевтичен съюз.

Проектът на нормативния акт излезе вече на страницата на Министерство на здравеопазването. До края на седмицата Българския фармацевтичен съюз трябва да даде становище по него.

Според проекто-наредбата лекарствата с изтекъл срок на годност трябва да бъдат връщани в аптеката, от която са закупени, представяйки и касовата бележка. Ако медикаментите с изтекъл срок на годност са изхвърлени в боклука или канализацията и това се установи, нарушителите ще бъдат санкционирани с глоби от 300 лв. до 1000 лева. Наредбата трябва да влезе в сила в средата на годината.

„Сега, след като аптеките могат да връщат тези лекарства само на дистрибутора, от който са го закупили, логично е и гражданинът да ги връща само на аптеките, от които ги е закупил. Друг е въпросът, че ще има известен кръг от граждани поне в началото, които са се презапасили във времето с лекарства, на които им е изтекъл срокът и не са си почиствали аптечките. Ще има и такива, които няма да могат да ги върнат в аптеката, от където са си закупили лекарствата или няма да знаят от коя аптека са го закупили, защото може някой познат да им ги е закупил. В такъв случай наредбата може би трябва да се допише и общините да поемат отговорност за такива, които не могат да удостоверят откъде е закупено лекарството”, смята Ненчев. Според него за тази цел общините могат да монтират контейнери на няколко определени места и съответно да организират унищожаването на медикаментите.


На този етап обаче дори и да има осигурени подобни контейнери, сигурно пак половината от българите няма да ги изхвърлят там, е на мнение Ненчев.


В България  има и едно друго становище, че всички лекарства с изтекъл срок на годност са вредни за околната среда.  В САЩ не се събират всички медикаменти, защото някои са безвредни за околната среда. Така, че това разграничение трябва да бъде направено, е личното мнение на Ненчев преди да бъде още оформено официалното становище на Български фармацевтичен съюз.

В доста европейски държави има контейнери пред аптеките, в които се изхвърлят лекарства, има и съответна организация, която ги събира. Всъщност, в някои от държавите пък аптеките не са ангажирани с това нещо. Практиката е различна, уточни Мирослав Ненчев.

„В крайна сметка мисля, че трябва да се даде възможност и общините да подпомогнат събирането на лекарствата с изтекъл срок на годност за тези  граждани, които не си спомнят или нямат документ от съответната аптека за да им бъде осигурена възможност и те да ги предават. Реално, на този етап, според мен, малцина ще са гражданите, които ще отидат до аптека да си върнат лекарствата. Друг е въпросът, че наредбата на министерството е правилна по посока, че хората не трябва да се презапасяват с лекарства”, смята Ненчев.


„Много внимателно ще разгледаме тази наредба. Не можем изцяло да я преработваме, ще нанесем някои корекции като предложение до Министерство на здравеопазването. Доколкото знам и други министерства се интересуват от тази наредба и мисля, че тя ще бъде разглеждана пак в един близък период”, каза Ненчев.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Данчо Маринов

    0 0 Отговор
    От къде на къде общините ще събират старите лекарства ? Който търгува с тях - той да ги събира. Старите батерии как можеш да си изхвърлиш във всеки магазин , който продава такива без никой да те пита от къде си ги купувал , че и касова бележка да ти искат. Май аптеките гледат да прехвърлят едно свое задължение на общината. Не стига , че купуваме лекарстава скъпо и без тях не можем а и общините да им събират отпадъците. Щом печелят от тази дейност аптеките - да си събират лекарствата!!!
  • 2 ЛУД АПТЕКАР

    1 0 Отговор
    НОВИ ИЗИСКВАНИЯ И НОВИ ГЛОБИ ... СМЪРТ НА РОДНАТА ИКОНОМИКА ДА ЖИВЕЯТ ЗАПАДНИТЕ ВЕРИГИ !!!