Last news in Fakti

21 Февруари, 2012 12:23 1 286 0

Касата ще плаща за лечение на Алцхаймер и мукополизахаридоза

  • алцхаймер-
  • мукополизахаридоза

Болестта на Алцхаймер и мукополизахаридозата са включени в Наредба 38 и  Националната здравноосигурителна каса ще заплаща лекарствата за тяхното лечение. Това е записано в допълнение към наредбата, обнародвано в днешния брой на Държавен вестник.

България бе една от едва четирите страни в ЕС, които не реимбурсират лекарствата за болестта на Алцхаймер. Това бе и причината за решение на Комисията за защита от дискриминация от 2010, според което невключването на заболяването в реимбурсния списък представлява дискриминация по признак „увреждане”. В решението се предписваше на здравното министерство да предприеме необходимите действия за включването на заболяването в Наредба 38.

На 15 февруари от МЗ увериха, че заболяването ще бъде включено наредбата. Въпросът  беше обсъден на заседание на ръководството на министерството. Взето е решение да се предприемат всички необходими мерки за допълване на Наредба № 38 от 2004 г.

Около два милиона лева годишно пък са необходими за лечение на четирите деца с рядкото заболяване мукополизахаридоза у нас. Досега обаче то не се осигуряваше от държавата. По новогодишните празници починаха две деца с мукополизахаридоза, което провокира дебат по темата. Здравният министър обяви по време на парламентарния контрол, че рядкото заболяване ще бъде включено в наредбата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА