Last news in Fakti

28 Януари, 2019 15:05 22 941 5

Хипертонията - болест на потисканите негативни емоции

  • руски специалист-
  • хипертония-
  • кръвно налягане-
  • холтер - мониториране-
  • сърдечна дейност-
  • александър мясников

Водещ руски специалист обясни кои показатели за кръвно налягане са опасни и защо

Хипертонията - болест на потисканите негативни емоции - 1
Снимка: shutterstock

До 40% от хората имат неоткрито повишено кръвно налягане. Това твърди един от знаковите медици на нашето време - руският лекар Александър Мясников, цитиран от здравния сайт Zdrave.to.

Той твърди, че ако такива пациенти се подложат на 24-часово или 48-часово мониториране, техните показатели ще се различават от нормалните, а това има голямо значение. Рискът от инфаркти при тях е значително по-висок от средния.

Потомственият лекар припомня и обратния вариант като визира т.нар. “хипертония на белите престилки”, т.е. у дома кръвното налягане е нормално, а при доктора — повишено. Затова в днешно време всички хора с подозрение за артериална хипертония биват изпращани за 24-часово Холтер мониториране (продължителен запис на сърдечната дейност за период от 24 часа. Извършва се посредством малки електроди прикрепени към гърдите и свързани с портативно записващо устройство и показва всяка промяна на сърдечната дейност, свързана с физическа или психическа активност или под въздействие на медикаменти. - бел.ред.) Това е много ефикасен диагностичен метод.

Според резултатите от 24-часовото мониториране данните се интерпретират по следния начин:

- Среднодневно артериално налягане — ако е с показатели по-ниски от 135/80, е нормално, ако е с по-високи показатели, това вече е хипертония;
- Среднодневно артериално налягане при 24-часово мониториране — ако показателите са 140/90 е норма, ако са по-високи — е патология;
- Средно нощно артериално налягане — 125/75 — норма, по-високи показатели — патология.

Нощното артериално налягане си има своите нюанси. По принцип, нормално е през нощта то да спадне с 10-15% в сравнение с дневните показатели. Това се отнася както за здравите хора, така и за хипертониците. Но има група хора, при които кръвното налягане не спада през нощта. И това трябва да изостри вниманието на лекаря: такъв пациент изисква по-внимателно наблюдение, защото изследвания показват, че при тях съществува повишен риск от съдови усложнения.

“В тази връзка искам да ви попитам: все още ли се отнасяте с пренебрежение към медицинската статистика? Крайно време е да се ориентирате и да си дадете сметка, че с това шега не бива”, дава съвет д-р Мясников.

Хипертонията - болест на потисканите негативни емоции
Снимки: Instagram

"Хипертонията има много мишени — не само главата, но и сърцето, и бъбреците, и очите! Руската школа лекари, чийто ярък представител е и моят дядо, е проследила директната връзка между възникването на артериалната хипертония и дейността на централната нервна система. Всички ние в ежедневния си живот сме се сблъсквали със ситуации, когато стресът или както обичайно го казваме “нервите”, се “трансформират” в повишено артериално налягане. Моят дядо наричаше хипертонията “болест на потисканите емоции”! През хилядолетията стресовата ситуация се е обозначавала за човека като незабавна необходимост да се действа", обяснява специалисът.

"Днешните времена са други, емоциите са различни. Началникът, без да се е ориентирал в ситуацията, ви крещи и ви унижава, свивате юмруци, започва силно отделяне на хормони, кръвоносните съдове се свиват, сърцето започва да бие силно и… нищо! Преглъщате, обръщате се и излизате… Да не бяхте “навеждали глава”, а така кръвното налягане си остава повишено. Все още можете да помислите, можете да се върнете в кабинета на шефа… Но точно в този момент звъни жена ви… за някаква глупост. И ето ви поредната провокация. Вашите кръвоносни съдове просто нямат свободно време да се отпуснат. Въобще, в днешно време в нашето общество човек не може да излее емоциите си. А така хипертонията се задълбочава, сега барорецепторите възприемат това повишено артериално налягане като нормално — все едно “минало-заминало”!”, казва още бившият главен лекар в Кремълската болница, който днес оглавява една от най-елитните градски болници в Москва.

Разбира се, патогенезата на хипертоничната болест е значително по-сложна от обикновеното участие на нервната система. Основната роля принадлежи на многото хормони, ферменти и биологично активни вещества, които се изработват в бъбреците, в съдовата стена, в надбъбречните жлези и на много други места. Основният орган, регулиращ артериалното налягане, са бъбреците. При някои ситуации, често генетично обусловени, за да могат нормално да функционират бъбреците и да изкарват водата и солта, се нуждаят от повишено артериално налягане. Тук е типична ситуацията “стопанин — господар”, когато бъбреците започват да упражняват налягане, осигурявайки на себе си нормално ниво на филтрация, като при това страдат другите органи мишени. Затова в някои страни хипертонията се лекува не от кардиолозите, а от нефролозите.

Обсъждайки механизмите за развитие на артериалната хипертония, не трябва да заобикаляме темата готварска сол — натриев хлорид. Голямата консумация на сол е опасна не само за развитието на артериална хипертензия, но е и реална опасност от преждевременна смърт. Дори хората преди това да са имали нормално артериално налягане. Ние, хората от славянските страни, употребяваме повече сол, отколкото всеки друг на тази планета — 12 грама на ден. А нормата е 6 грама или една чаена лъжичка на ден. Това съответства на 2,3 грама натрий, който съставлява 40% от общото количество готварска сол. Това е максимумът за здравия човек, който иска да остане здрав и по-нататък в живота си.

Не приемайте повече от 1,5 гр. натрий на ден ако:

1. Сте на възраст 51 години и нагоре.
2. Имате повишено артериално налягане.
3. Страдате от диабет.
4. Болести на бъбреците.
5. Болести на сърцето и съдовете.

Истината е, че повечето от нас употребяват три пъти повече сол. Но ситуацията е още по-зле, защото 80% от солта получаваме с продуктите, затова трябва на етикетите да четем съдържанието на натрий в тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Син

    13 2 Отговор
    Много ценна информация, баща ми е с високо кръвно, обикновено го вдига когато нещо го притесни или ядоса.
  • 2 q2z

    0 1 Отговор
    85% ...!
  • 3 Сул Йо

    2 22 Отговор
    Еврика! Добре, че са руските лекари - да ни обяснят що е то хипертония и какво предизвиква високото кръвно налягане! Иначе - край! Човешкият род щеше да е обречен на погибел...

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сиси

    1 0 Отговор
    Ами ти затова си СУЛЬО!Човешкият род е застрашен от такива безотгворни хора, които се разнообразяват да пишат по неразбираеми за ТЯХ теми!!!