Last news in Fakti

7 Май, 2012 16:12 1 229 1

Асоциация диабет сезира здравния министър

  • българска асоциация диабет-
  • сезира-
  • здравния министър-
  • диабет-
  • нзок

Пациентите с диабет тип 2 настояват за отмяна на решение на НЗОК. Промяната нарушава правата на 13 000 пациенти.

Днес Българска асоциация диабет сезира с официално протестно писмо министъра на здравеопазването Десислава Атанасова, управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков и председателя на Комисията по цени и реимбурсиране Росица Спасова, както и омбудсмана  Константин Пенчев, относно ограничаването на свободния достъп на пациентите с диабет тип 2 до съвременно лечение нар. инкретин-базирана терапия.

Нашата асоциация е силно обезпокоена от предвидените промени в режима на изписване на тази терапия. Доколкото сме информирани, очаква се от свободно изписване от общопрактикуващи лекари и еднокринолози да се премине към режим на изписване с протоколи от РЗОК и/ или НЗОК, подобно на инсулините.  За нас това е неприемлива рестриктивна мярка, която драстично ще наруши достъпа ни до най-ефикасното и безопасно перорално лечение в момента! Това предложение е на НЗОК и е подкрепено с решение на Комисията по цени и реимбурсиране.

Решението ще засегне правата и интересите на близо 13 000 български граждани, които към момента не подозират за тази промяна. Държим да подчертаем, че решението е взето „на тъмно”, без необходимия в подобни случаи диалог с националните консултанти, експертите към НЗОК и пациентската отганизация. Не е на лице нито медицинска, нито социална обосновка за подобно решение. Опасяваме се, че този ход на здравните институции ще доведе до сериозно социално напрежение, безпрецедентно прекъсване на лечението и влошаване на заболяването. Нещо повече – болшинството от пациентите ще бъдат принудени да преминат преждевременно към 100% реимбурсираните по-скъпи лекарствени алтернативи и инсулини, което ще увеличи значително разходването на публични средства от НЗОК. Това противоречи на съвременните тенденции в лечението на заболяването. В цял свят употребата на тази най-съвременна група медикаменти се насърчава, тъй като забавят еволюцията на заболяването и отлагат нуждата от лечение с инжекционни лекарства, в т.ч. и инсулини.

Въпросите, които държим да поставим, и на които очакваме отговор са:

1. Може ли НЗОК да гарантира продължението на лечението с тези лекарства на хилядите пациенти лекувани понастоящем?
2. Защо пациентите не са попитани и никой от медицинските експерти не е консултиран?
3. Как НЗОК и Комисията по цени и реимбурсиране могат да обяснят затягането на режима на изписване при условие, че тези лекарства са само наполовина реимбурсирани? 

Българска асоциация диабет настоява:

1.    Компетентните здравни институции незабавно да спрат  това   
                  безотговорно, несъгласувано и необмислено решение!
2.    Да се потърси отговорност от виновните за тази кризисна ситуация.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.