Last news in Fakti

6 Май, 2012 09:52 1 353 0

Отмяна на решение на НЗОК искат диабетно болни

  • диабет-
  • нзок-
  • решение

Българската асоциация диабет ще сезира утре с официално протестно писмо министъра на здравеопазването Десислава Атанасова, управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков и председателя на Комисията по цени и реимбурсиране Росица Спасова за ограничаването на свободния достъп на пациентите с диабет тип 2 до съвременно лечение с инкретин-базирана терапия, съобщават от Асоциацията.

За проблема информираме и председателя на Комисията по здравеопазване в НС д-р Даниела Дариткова, както и Омбудсмана на Република Константин Пенчев, уточняват от организацията.

Нашата Асоциация е силно обезпокоена от предвидените промени в режима на изписване на тази терапия. Доколкото сме информирани, очаква се от свободно изписване от общопрактикуващи лекари и ендокринолози да се премине към режим на изписване с протоколи от РЗОК и/ или НЗОК, подобно на инсулините. За нас това е неприемлива рестриктивна мярка, която драстично ще наруши достъпа ни до най-ефикасното и безопасно перорално лечение в момента! Това предложение е на НЗОК и е подкрепено с решение на Комисията по цени и реимбурсиране, посочват от пациентската организация.

Решението ще засегне правата и интересите на близо 13 000 български граждани, които към момента не подозират за тази промяна. Държим да подчертаем, че решението е взето "на тъмно", без необходимия в подобни случаи диалог с националните консултанти, експертите към НЗОК и пациентската организация. Не е налице нито медицинска, нито социална обосновка за подобно решение. Опасяваме се, че този ход на здравните институции ще доведе до сериозно социално напрежение, безпрецедентно прекъсване на лечението и влошаване на заболяването. Нещо повече – болшинството от пациентите ще бъдат принудени да преминат преждевременно към 100% реимбурсираните по-скъпи лекарствени алтернативи и инсулини, което ще увеличи значително разходването на публични средства от НЗОК. Това противоречи на съвременните тенденции в лечението на заболяването. В цял свят употребата на тази най-съвременна група медикаменти се насърчава, тъй като забавят еволюцията на заболяването и отлагат нуждата от лечение с инжекционни лекарства и инсулини, уточняват от Асоциацията.

Поставят се няколко въпроса:

Може ли НЗОК да гарантира продължението на лечението с тези лекарства на хилядите пациенти лекувани добре понастоящем?

Защо промяната не бе обсъдена с медицинските експерти и пациентите?

Как НЗОК и Комисията по цени и реимбурсиране могат да обяснят затягането на режима за изписване при условие, че тези лекарства са само наполовина реимбурсирани?

Не се ли отчита факта, че така много пациенти ще преминат на по-скъпо лечение?


От Асоциацията настояват компетентните здравни институции незабавно да спрат това безотговорно, несъгласувано и необмислено решение, както и да се потърси отговорност от виновните за тази кризисна ситуация, заключават от пациентската организация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА