Last news in Fakti

13 Май, 2012 12:46 1 893 0

Новартис иска среща за проблема с диабетиците

  • диабет-
  • нзок-
  • инкретин-
  • терапия-
  • терапия

„Новартис” разпространи позиция до медиите във връзка с възникналата обществена дискусия по повод промяната в начина на изписване на лекарства за пациенти с диабет тип 2. От компанията искат спешна среща на всички заинтересовани лица – МЗ, НЗОК, национални консултанти и медицински експерти, пациентски групи и производители. „Убедени сме, че само по този начин ще бъде намерено правилното решение за съдбата на засегнатите в момента около 13 000 пациенти”, твърдят от „Новартис” и допълват, че нямат информация каква е логиката за това решение.

Новартис вярва, че инкретин-базираната терапия предлага на пациентите със захарен диабет тип 2 значими предимства. Тези лекарства са утвърдени в последните ръководства на Международната Диабетна Федерация, Американската Диабетна Асоциация и Европейската Асоциация за Изучаване на Диабета като добавена втора линия на лечение при недостатъчен контрол на заболяването само с метформин След реимбурсирането на тази група медикаменти през 2009 год., инкретин - базираната терапия навлезе широко в клиничната практика, основно поради задоволството на лекари и пациенти от постигнатия контрол на заболяването без нежелани реакции.

Към момента в Република България 3.2% от всички пациенти със ЗД тип 2 се лекуват с инхибитори на DPP-4 (перорална инкретин-базирана терапия). За сравнение данните за другите страни са: 4.9% в Чехия, 3.7% в Словакия, 5.9% в Унгария, 4% в Хърватия и 17.5% в Австрия.

Понастоящем  90% от пациентите в България, лекувани с тази терапия, приемат таблетки, в които основното лекарство е комбинирано с метформин. Това лечение до момента бе реимбурсирано на 50% от НЗОК и се предписваше без ограничение от общопрактикуващите лекари и специалисти.

Ограничаването на достъпа на пациентите до това съвременно лечение е безпрецедентно и непрактично. Няма други диабетни лекарства, реимбурсирани само на 50%, които да са контролирани по този начин с протоколи. Почти всички перорални медикаменти за лечение на тип 2 захарен диабет са реимбурсирани на 100%, но на практика в по-голямата част най-скъпите, основно инжекционни лекарства, се контролират чрез протоколи. Прилагането на контрол с протоколи представлява сериозно бреме както за пациенти, така и за специалисти. Докато тази система е приложима за най-скъпите лекарства, реимбурсирани от НЗОК на 100%, управлението й за толкова голям брой пациенти би причинило безпрецедентно административно бреме.

Позитивният лекарствен списък на Република България бе актуализиран на страницата на МЗ с въвеждане на това ограничение (Чл.78, пар. 2), а все още не са изготвени критерии!

Премахването на свободния достъп на пациентите до 50% реимбурсирано лечение, ще увеличи разходите на НЗОК, допълват от компанията.

Ако всички инкретин-базирани лекарства бъдат контролирани чрез протоколи, пациентите и лекарите ще се насочат към 100% реимбурсираните лекарства.

Всички терапевтични алтернативи на комбинираната  инкретин-базирана терапия са 100% реимбурсирани и всичките са значително по-скъпи (например инжекционните GLP-агонисти са два до три пъти по-скъпи). По този начин ограничаването достъпа на пациентите недвусмислено ще доведе до по-високи разходи за НЗОК. Точно такива са опасенията и на Българското Дружество по Ендокринология, Националната Пациентска Организация  и Българска Асоциация Диабет.

„Новартис ясно осъзнава, че НЗОК разполага с ограничен бюджет и високо цени усилията на здравната администрация да оптимизира достъпа на пациентите до лечение, чрез контролиране на разходите. Като иновативна компания изразяваме задоволството си от усилията на НЗОК и МЗ да осигурят съвременни лекарства на пациентите, които се нуждаят от тях. Съжаляваме, че в този конкретен случай, такова важно решение е взето без достатъчно консултации, с непрозрачни процедури”, се казва още в позицията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА