Last news in Fakti

12 Май, 2012 09:46 983 0

Диабетици без яснота за лекарство, искат намеса на Борисов

  • диабет-
  • нзок

Изразяваме своето възмущение от последните действия на НЗОК по повод промяната на начина на изписване на инкретин-базираната терапия за болните от диабет тип 2! Това се казва в писмо до медиите, пратено и до премиера Бойко Борисов от Българска Асоциация Диабет.

„На 7 май, след наш сигнал в обществото, че се вземат решения „на тъмно” по отношение на диабетноболните, НЗОК излезе с официално становище, в което се твърдеше, че такова решение няма! На пресконференция в петък - 11 май, управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков изненадващо каза точно обратното - че има такова решение! Нещо повече - изказването му внесе още по-голямо объркване в и без това сложната ситуация и показа, че екипът на НЗОК няма ясна визия какво точно променя и как. Няма и критерии за тази промяна на начина на изписване на медикаментите”, пише в позицията.

„Този хаос и неяснота  държат  в стрес 13 000 български граждани с това заболяване, изправени пред неизвестност за лечението им от следващата седмица. Има реална опасност, нарушавайки досегашната процедура за получаване на лекарства, без каквато и да било необходимост от промяна, пациентите да останат без медикаменти. Още веднъж подчертаваме, че това решение е взето в края на април „на тъмно”, без задължителния диалог  с националните консултанти, с пациентската организация, с експертите. Според нас това е недопустимо и скандално.  Най-вече, това е в ущърб на пациентите”, категорични са от асоциацията.

От асоциацията се надяват, че само неговата намеса  на премиера Борисов ще помогне на диабетноболните.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА