Last news in Fakti

9 Май, 2012 16:40 2 415 0

Д-р Адриан Стоев: Да не се ограничава административно достъпът ни до лекарства за диабет

  • д-р адриан стоев-
  • диабет

Д-р Адриан Стоев, през последните дни в публичното пространство се появи казус относно лечението на диабет тип 2. Първоначалната информация беше, че НЗОК е приела промени, но по-късно от Касата обявиха, че са запазва досегашния режим. Междувременно журналистическо разследване на Факти.бг показва, че стъпки за промяна на наредбата за лечение на диабет тип 2 са предприети. Какво е положението?

- Да, затова подготвяме ново писмо, което ще внесем в Комисията по реинбурсация, за да получим официален отговор има ли или не такова решение, защото информацията е противоречива. Ние разбрахме, че такъв адмонистративен акт е приет. Касата обаче твърди обратното.

Ако има подобно решение на Комисията, какво ще се отрази то на болните?

-Едно такова решение създава административни пречки за достъп до тези лекарства. Предполагам, че част от болните ще се насочат към други медикаменти, които не са така безопасни. Най-вероятно ще минат на други таблетни форми, някои може би и на инсулин.

Проблемът е, че всяка една промяна в лечението влошава здравословното състояние на пациента. От друга страна е и стресът, който ще се изпита.

Това е стресова ситуация за хиляди хора. Така, че по-добрият вариант е, ако има решение, то да бъде спряно, ако няма такова решение, то не трябва и да се взема.

Чета вчерашната позиция на касата, в което се казва, че е направено предложение до комисията по цени и реимбурсиране това лечение да се изписва с протокол. Промяната на процедурата няма ли да доведе до допълнителни трудности за болните?

- Точно за това говоря. Това е административно ограничение на достъпа до лекарства. Аз съм на инсулин и всеки шест месеца ходя до ендокринологията, за да ми изпишат съответните лекарства и дозировка. Това става с протокол. С този документ се отива в касата.

И това е затруднение за пациента, след като той може да си вземе друго лекарство, което не се изписва с протокол и много от пациентите ще предпочетат по-лесната процедура.

От друга страна, не трябва да се забравя, че за изписването на протокола трябва да се проведат редица изследвания, които да покажат дали болния отговаря на условията за отпускането на лекарствата по този начин. Това ще доведе до нови 3-4-5 дни загуба за пациента.

Освен писмото, което готвите до тази комисия, не смятате ли да търсите съдействие от здравната комисия в парламента?

- Първото писмо, което изпратихме за блокиране на решението, е адресирано до министъра, здравната комисия, НЗОК, комисията по реинбурсиране и до омбудсмана. Искаме съдействие от всяка една институция. Имаме отговор досега единствено от касата, но това, което от там казват не отговаря на истината.

Ако все пак бъде взето това решение, какво смятате да предприемете?

- Да видим какво ще предприемат институциите на базата на нашия сигнал. Тогава ще мислим как да процедираме нататък. Аз се надявам, че това решение няма да влезе в сила.

Според вас имаме ли политика за ранно диагностициране на диабета или трябва още стъпки да се предприемат?

- По принцип, за да има добра политика в областта на диабета, трябва да има дългосрочна стратегия.

Ние готвим писма до институциите с такова искане, да организираме работна среща, която да подготви такава стратегия. Ако имаме дългосрочна стратегия до 2020 г. или до 2030 година, всяко ново правителство ще се придържа към нея, а няма да открива топлата вода от начало или да тръгва в съвсем различна посока от предишното.

Именно това наблюдаваме през последните 20 години и затова стоим на кота 0. Надявам се да успеем да организираме тази среща и да се предприемат необходимите мерки, защото национално консенсусна конференция се проведе през 2000-та година, преди съществуването на здравната каса. Тогава форумът взе много хубави решения, но нищо от тях не беше изпълнено.

През 2008 година имаше втора такава конференция под натиск от Европа, на която отново се взеха хубави решения, Народното събрание излезе със специална декларация за диабета и от тогава три години и половина нищо от тази декларация не е изпълнено. България е на последно място в Европа по качество на диабетни грижи според проведено проучване. От 27 страни – членки на ЕС ние сме на 27 място.

Според вас тази политика не е ли израз на лобистки интереси?

- Това е целта на нашето писмо – да се разбере кой е внесъл предложението и защо. От НЗОК трябва това да изяснят, защото това е тяхно предложение. Дори искаме наказание за автора на предложението, защото това е създаване на криза сред 13000 диабетно болни.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА