Last news in Fakti

28 Октомври, 2019 15:27 12 107 13

Остаряваме преждевременно, ако правим тези неща

  • стар-
  • остаряване-
  • стареене-
  • кожа-
  • организъм-
  • полезно-
  • вредно-
  • сън

Следните десет неща ни състаряват бързо

Остаряваме преждевременно, ако правим тези неща - 1
Снимки: Shutterstock

Повечето ни навици са толкова вкоренени в ежедневието ни, че просто не забелязваме последиците от тях. Правим ги напълно „машинално“.

Но някои от тях могат значително да състарят тялото ни. Тук на едно място са събрани десетте най-разпространени навици, които на пръв поглед са невинни, но според експертите допринасят за преждевременното състаряване.

Липса на организация и стрес

Остаряваме преждевременно, ако правим тези неща


Мултитаскингът или иначе казано изпълнението на няколко задачи наведнъж, бъркотия в къщата или офиса, поради което е невъзможно да се намери правилното нещо, води до стрес.

А постоянната дезорганизация означава, че тялото е в състояние на постоянен стрес. Това ускорява износването на човешкия организъм.

Пиене със сламка
Много хора пият сок или други напитки през сламка, не осъзнавайки, че разтягането на устните в тази „поза“ води до преждевременно образуване на бръчки около устата. Същото се случва и при редовното тютюнопушене.

Липса на сън

Остаряваме преждевременно, ако правим тези неща


Специалистите твърдят, че човек има нужда от седем до осем часа сън. Но как в този забързан свят да отделим толкова време за сън?

Липсата на качествен сън през нощта води нездравословен поглед сутрин, умора до края на деня, а всичко това се натрупва и натрупва. А умората води до стареене и наддаване на тегло.

Спане по лице
В това положение лицето е притиснато към възглавницата, което причинява бръчки по шията и бузите. Най-добре е да спите по гръб - това съветват експертите.

Телемани
Проучвания показват, че един час гледане на телевизия скъсява живота на човек с около двадесет минути. Този факт е особено забележим за тези, които водят заседнал начин на живот и телевизорът им е включен от сутрин до вечер.

Пълно отхвърляне на сладкишите

Остаряваме преждевременно, ако правим тези неща


Всички знаят, че захарта е „бяла отрова“, водеща до болести, затлъстяване и дори смърт. Разбира се, говорим за прекомерната употреба на сладкиши. За жалост хората често се втурваме именно към крайностите. Осъзнавайки вредата от захарта, напълно я изоставете.

Междувременно това може да предизвика стрес в организма ни. А какво се случва по време на стрес, посочихме в началото на тази статия.

Неправилни диети
По същата тема. В преследване на мечтаната фигура често се подлагаме на строги нискокалорични диети, придружени с огромни ограничения. Въпреки това много от тях могат да причинят бръчки по лицето. Така че преди да преминете на диета е добре да се консултирате със специалист.

Лоша стойка

Остаряваме преждевременно, ако правим тези неща


Винаги бързаме за някъде и изобщо не обръщаме внимание на това как ходим или седим. В резултат на това гръбначният стълб се огъва, болка и умора се появяват по цялото тяло. А всичко това води до преждевременно застаряване без значение какви са цифрите на ЕГН-то ни.

Изкуствено отопление
Твърде високата температура в стаята изсушава въздуха и това се отразява негативно на човешката кожа и коса. В такива случаи не се учудвайте от новите бръчки на лицето си.

Защита от слънцето
Ултравиолетовото лъчение е много мощен източник на стареене на кожата. Но да се мажете с тонове слънцезащитни кремове също не си струва. Колкото и да са полезни, те също трябва да се използват разумно.

Какво правят повечето от нас? Отиваме на плажа, размазваме крема и си мислим „Работата е свършена“. Но това абсолютно не е така.

Лъчите все още проникват през кожата ни. И когато времето е облачно, мнозина изобщо не използват крем. Облаците не ни предпазват от слънцето,а просто забавят радиацията с максимум 20%.

Но не си мислете, че слънцезащитен крем се нанася само лятото. Не, през зимата също е хубаво да използваме кремове със слънцезащитен фактор.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    60 2 Отговор
    С други думи, защото ходим на работа.

    Коментиран от #3, #9

  • 2 На една стара жена...!

    5 4 Отговор
    Махнете и зъбната протеза, не боядисана коса, лоша походка, грозно облекло, направете и една моментна снимка или и купете голямо огледало да. се види и това е ,, лош изглед,, въпреки някой талант...! :
  • 3 Щото сме роби

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ал та фанах Атаопънах":

    На извънземните и всичко е лъжа и измама
  • 4 Гледане на телевизия

    15 3 Отговор
    Пълни глупости.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ебаси тъпотията

    7 2 Отговор
    Значи трябва да се мажем със слънцезащитен крем, сутрин , обед и вечер....365 дни в годината....
  • 7 Алина Метева

    5 0 Отговор
    Дреме ми на прашките!

    Коментиран от #8

  • 8 АЛИ

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Алина Метева":

    прашките ги сложи на закачалката ми
  • 9 PlimP

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ал та фанах Атаопънах":

    жената е в Холандия, хазяйнът й е над 50, но изглежда около 40-така, когато бях студент ходих на бригади да закърпя някой лев и второто ми ходене беше при човек на 72г., начи ядеше и пиеше като за 3-ма, тичаше подир овцете в буквалния смисъл(гледаше животни), здрав като бик, шкембето му беше като на 25-годишен българин или съвсем символично, по цял ден не се спираше и най-важното, носеше 100% ориджинъл бг. калпак, беше му подарък от сънародник и не се разделяше с него(калпака), така са хората по нормалните страни, тук те изкъртят от бачкане за стотинки, после АКО се пенционираш си на гладна "диета" и така докато пукнеш
  • 10 сдтдхтхсфх

    20 0 Отговор
    работния ден съкращава живота най-много
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 джедай

    1 0 Отговор
    Това, дългокосото със сивата блузка и с очилцата ще го изям! Без шоколад. И само целувки по д-то.
  • 13 ДОКО

    0 0 Отговор
    СЪЩО ТАКА СЕ ОСТАРЯВА ПРЕЖДЕВРЕМЕННО АКО СЕ ГЛАСУВА ПО УБЕЖДЕНИЕ..И АКО СЕ ВЯРВА НА ДЕМОКРАЦИЯТА..