Last news in Fakti

14 Април, 2020 18:04 9 049 8

За какви заболявания говорят линиите и трапчинките по ноктите

  • нокти-
  • заболявания-
  • симптоми-
  • здраве

Ноктите подсказват за важни промени в организма

За какви заболявания говорят линиите и трапчинките по ноктите - 1
Снимка: shutterstock

Ноктите подсказват за важни промени в организма и тази народна диагностика е известна във всички точки на земното кълбо, при всички етноси и култури.

Ноктите могат да разкажат много за вашето здраве. Жените са свикнали да имат красив маникюр, но често не знаят какво се крие под слоя лак.

Може би тялото отдавна ви дава признаци, че е време да отидете на лекар. Та какво означават различните ивици и трапчинки по ноктите?

Вертикални линии на ноктите

За какви заболявания говорят линиите и трапчинките по ноктите
Снимка: shutterstock

Линии, които вървят от дъното към върха, се срещат при всеки пети възрастен, а сред по-възрастните хора - на всеки втори.

Въпреки че обикновено се появяват в резултат на нараняване на нокътя или недостиг на определени вещества, линиите по ноктите на ръцете може да са признак и на по-сериозен проблем.

Най-често причината за тези ленти е, че с възрастта е по-трудно на тялото да задържа влага и кератин, от които се състоят ноктите и те сякаш „изсъхват“. Ако се опитате да се избавите от тях, може да повредите плочката и след това може да имате и други проблеми.

Хоризонтални линии по ноктите на ръцете

Белите, плътни хоризонтални линии по ноктите на ръцете могат да се появят в резултат на различни причини. Най-честите сред тях са сериозни заболявания като пневмония или скарлатина; диабет; псориазис, нарушено кръвообращение.

В случаите на тежки заболявания белите линии се появяват едновременно върху няколко нокътя, тъй като организмът ви се бори срещу болестта, а растежът на ноктите остава на заден план.

Единичните хоризонтални гънки, които приличат на "трапчинка". В повечето случаи те са резултат от травма в областта на началото на ноктите, която се намира под кутикулата.

За какви заболявания говорят линиите и трапчинките по ноктите
Снимка: shutterstock

Може да е в резултат от притискане на пръста с врата или по време на маникюр. В редки случаи такива "трапчинки" могат да възникнат при анемия, дефицит на определени микроелементи и нарушения на кръвообращението.

Ако има много такива "трапчинки" на ноктите, тогава по-добре да проверите хормоните си - нарушенията могат да доведат до неизправности в процеса на производство на кератин и растеж на ноктите.

Това може да бъде и признак на кожни заболявания. Ако на всички нокти се наблюдават хоризонтални изпъкналости, включително пръстите на краката или на повечето от тях,може да са в резултат на скрити инфекции, проблеми с черния дроб, бъбреците и сърцето.

Пожълтяването на плочката може да говори за чернодробни заболявания, а избледняването или синьо-виолетови нюанси - за нарушения на кръвообращението, сърдечни заболявания, анемия.

Белите петна върху нормална цветна плочка най-често показват липса на витамини.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ✔️Pompev ®️

    1 0 Отговор
    Намерих една две такива
  • 2 Ventura

    0 0 Отговор
    Защо не попиташ бай Пешо дърводрлеца за тези линий?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бачо Киро

    9 0 Отговор
    Значиииии, може да сте на умиргане, ама може и да ви няма нищо или да ви се пие бира, а може и да ви се ходи до тоалетна. Също така може да е вторник. Или неделя.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Трънка Бъжлекова

    0 0 Отговор
    От болест на ЦМ...!
  • 8 Бай Пешо

    0 0 Отговор
    Това с белите петанца е точно така.
    Появяват се от време на време от недостик на някои витамин.
    Най често зимата, още в началото като ги видя си взимам разтворими мултивитамини и изчезват.