Last news in Fakti

22 Юни, 2020 12:54 8 291 5

Категорични признаци, че не сте болни от рак

  • рак-
  • тумор-
  • признаци-
  • симптоми

Не всяка болка или неразположение говорят, че имате рак

Категорични признаци, че не сте болни от рак - 1
Снимка: Shutterstock

Всички сме запознати с опасността за от рака и фаталните последствия от него. Все пак, ако лечението на болестта започне възможно най-рано, шансовете за увеличаване на продължителността на живота на пациента се увеличават, уверява zdrave.to.

Лекарите препоръчват да не игнорирате определени симптоми, за да предотвратите развитието на рака и да започнете терапията на ранен етап.

Но не всеки е запознат със симптомите, които показват, че вероятността за наличие на онкология е почти нулева. Ако възникнат някакви неразположения, трябва да побързате да посетите лекаря.

За да избегнете паника и депресия, препоръчваме ви да се запознаете със симптомите, които показват липсата на рак.

Неразположения, които продължават с години

Ако страдате от главоболие, болки в гърба, хронична кашлица от няколко години, не се притеснявайте, това не е рак. За толкова дълго време онкологията би била фатална.

Имате силни симптоми на болка

В случай, че рязко започва да ви боли главата, телесната ви температура се е повишила и пр., не се притеснявайте. Онкологията се проявява постепенно, а не рязко.

Периодичност

Симптомите на неразположение, които се появяват от време на време, не са признаци на рак. Ракът се развива постепенно в продължение на няколко месеца. Заболяването не прави "отдих".

Болестите, които преследват пациента, болен от рак, се проявяват бавно, но редовно. Струва си да се има предвид, че при рак на червата пациентът понякога има диария с кръв.

Възраст на човека

Онкологичните заболявания засягат главно хора над 40 години. Но има изключения - ракът на лимфните възли или тестисите се среща при млади хора. Левкемията в повечето случаи се среща в детска възраст.

Новообразувания по тялото

Не изпадайте в паника веднага, ако откриете нещо такова. Новообразувания по тялото, които се появяват с онкологията, при натискане не причиняват болка. Но във всеки случай, когато се появят болезнени неравности, трябва да се консултирате с лекар.

Болезнено главоболие

Не е лесно за хората, които страдат от главоболие в продължение на много години. Често в тази ситуация мнозина стигат до извода, че са болни от рак на мозъка. При тези симптоми вероятността от онкология е незначителна. Ако други здравословни проблеми са се присъединили към главоболието, препоръчително е да се подложите на пълен преглед.

Пушене на цигари

Ако не пушите, тогава не трябва да се страхувате особено от развитието на рак на гласните струни, гърлото, устната кухина, стомашно-чревния тракт и гърдата, пикочния мехур. Но пушенето не е пълна гаранция за отсъствието на тези заболявания. По принцип липсата на никотин в живота ви предпазва добре от развитието на раков тумор.

Болки в гърдите

Жените, откривайки болезнени прояви в областта на млечните жлези, често започват да изпадат в паника. Но трябва да знаете, че уплътненията със злокачествен тумор не причиняват болка. Мамолог може да облекчи болката в областта на млечните жлези.

Запек

Постоянният запек не показва наличието на рак. В повечето случаи, за да се отървете от запека, трябва да прегледате режима си на хранене и да правите упражнения.

Aнализи

Ако всяка година се подлагате на превантивен медицински преглед и лекарят счита вашите тестове за добри, не се притеснявайте.

Но е необходимо да разберете, че за идентифициране на онкологията няма достатъчно резултати от рутинни тестове, които се дават по време на физикален преглед.

Ако лекарят види аномалии в резултатите от анализа, ще ви изпрати в онкологичния център, за да идентифицира или изключи злокачествен тумор.

С добрите анализи не бива да се притеснявате и да мислите за лошото.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глупости

    24 1 Отговор
    Няма нищо категорично в тези 'признаци'. С всеки от тях човек може да боледува и да не разбере. Подобни статии са ВРЕДНИ, защото успокояват хората и ги карат да си мислят, че всичко е наред. Единствено честите изследвания са гаранция. България е лидер по смъртност от онкологични заболявания в ЕС. Това което казват специалистите е именно, че у нас хората не се изследват и разбират твърде късно, когато заболяването е в напреднала фаза и лечението е невъзможно.
  • 2 Plovdiv

    3 6 Отговор
    Вече няма рак ами само ковид! Ако не вярвате, питайте недоразуменията от Щаба!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пелтекът ще умре от рак, пък може и

    2 0 Отговор
    Някой друг враг, защо не...!?