Last news in Fakti

27 Март, 2024 15:28 2 734 2

12 симптома показват, че имаме дефицит на витамини

  • липса на витамини-
  • дефицит на витамини-
  • витамини-
  • минерали-
  • признаци-
  • симптоми

Тялото има собствени начини да ни покаже, че нещо не му достига

12 симптома показват, че имаме дефицит на витамини - 1
Снимки: Shutterstock

Неслучайно фразата, че ние сме това, което ядем, е толкова широко разпространена и мнозина вярват в нея. Начинът ни на хранене се отразява на организма ни както вътрешно, така и външно. Затова и когато ни липсват основни хранителни вещества, това често ни личи и отвън, пише lifestyle.bg.

Запознайте се с тези 12 признака, които ни подсказват, че може би имаме недостиг на витамини.

Усещане за студ

Усещането, че ни е студено може да е признак на йоден дефицит. Според здравните експерти това е най-честата причина за ниска активност на щитовидната жлеза.

Сред другите симптоми са наддаване на тегло, силна умора, изсушаване на кожата. Йод можем да си набавим лесно чрез храната, като консумираме повече яйца, млечни краве продукти и морски храни.

Напукани устни и ъгълчета на устата

Напуканите устни и/или ъгълчета на устата може да са свързани с дефицит на желязо и витамин С.

Мултивитамините може и да ни бъдат от полза, но но за да си набавим достатъчно желязо е добре диетата ни да включва месо, яйца, боб, пълнозърнести храни като кафяв ориз, зеленолистни зеленчуци, сушени плодове и черен шоколад. Препоръчително е обаче да избягваме кофеина.

Ниско либидо

Доказано е, че ниското либидо е свързано с липсата на витамин D - "слънчевият витамин". Затова и сексуалното ни влечение обикновено е занижено през зимата.

Сред другите признаци на недостиг на витамин D са болки в мускулите, костите и/или ставите, главоболие, умора и усещане за изтръпване на ръцете и краката. Можем да си набавим "слънчевия витамин" чрез някои храни, включително гъби, яйца и морска храна.

Изтъняване на косата

Ако забележим, че косата ни е станала по-тънка, суха, чуплива или пада повече от обикновено, това може и да означава, че имаме дефицит на желязо или витамин С.

Освен за да предпазим клетките в тялото си и да ги поддържаме здрави, витамин С ни помага и да имаме здрава кожа, кръвоносни съдове, хрущяли и кости. Храни като лимони, киви, ягоди и червен боб определено биха ни помогнали.

Пърхот

Друг проблем, свързан с косата и скалпа, който обаче може да се дължи на дефицит на биотин (витамин B7) и на омега-3, е пърхотът.

Мултивитамини, които съдържат B7 и омега-3 може да ни се отразят благоприятно. В същото време е добре да хапваме и сьомга, и различни видове ядки.

Афти в устата и възпален език

И в двата случая може да става въпрос за липсата на желязо, фолиева киселина (витамин B9), витамин B12 и/или витамин B3. Препоръчително е да консумираме месо, риба, мляко, сирене и яйца.

Мултивитамини с комплекс от витамини от групата В също могат да ни помогнат да си набавим нужната доза от тези необходими за организма ни вещества.

Зачервени, подути или кървящи венци

При проблеми с венците причина може да бъде липсата на витамин С. Тогава е добре по-често да хапваме цитрусови плодове като портокали и грейпфрути, киви, ягоди, както и червени и зелени чушки, броколи и печени картофи.

Зачервена мазна кожа около носа

Освен ако не е свързана с кожно заболяване, зачервената мазна кожа около носа може да се прояви вследствие на липсата на определени витамини и минерали - обикновено витамин B2 (рибофлавин), витамин B6 и/или цинк.

В такъв случай е препоръчително да наблегнем на храни като сирене, ядки, риба и месо. Добавки с цинк и витамин B комплекс също са добър начин да дадем достатъчно от тези необходими на организма ни вещества.

Чупливи нокти или бели петна по тях

Белите петънца по ноктите не са за пренебрегване, тъй като може и да са признак за липса на цинк или желязо. Тези минерали се съдържат в месото, гъбите, нахута, също и в сушените кайсии.

За чупливите нокти пък може да е виновен дефицитът на желязо. За да си го набавим, е добре да хапваме повече леща, ленено семе, пилешки черен дроб, шамфъстък.

Депресия

Това психическо състояние може да е свързано с дефицит на витамин В, витамин D и/или магнезий, както и мастни киселини.

Добавянето на повече ядки, къдраво зеле, гъби и ечемик към храненето ни може да ни помогне да се почувстваме по-енергични.

Постоянна умора

В случай че усещането за постоянна умора не е свързано с липсата на качествен сън, то може би се отнася до липсата на витамини от групата В, желязо и магнезий.

Могат да ни помогнат консумацията на храни като сушени кайсии, сини сливи, черен дроб и орехи, както и приемът на мултивитамини.

Безсъние

Ако ни е трудно да заспим или пък се будим през нощта, това отново може да се дължи на липсата на минерала магнезий.

Зеленолистни зеленчуци, бразилски орехи и бобови храни, включително нахут, са препоръчителни, за да подсилим организма си, пише Daily Mail.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Некой

    5 5 Отговор
    Всяка вечер по поне 300 грама ракия и няма нужда от витамини.

    Коментиран от #2

  • 2 и аз

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Некой":

    Особено ако е със една богата овчарска салата.