Last news in Fakti

14 Октомври, 2020 18:04 34 624 13

Ако постоянно ви се яде сладко, значи нещо не е наред

  • сладко-
  • шоколад-
  • торта-
  • храна-
  • вредна храна

Гладът за сладко може да алармира за проблеми в тялото

Ако постоянно ви се яде сладко, значи нещо не е наред - 1
Снимка: Shutterstock

Влечението към определени храни може да сигнализира на организма за някакъв проблем.

Какво не е наред с нас, ако ни се ядат неудържимо бонбони и сладкиши?

Дефицит на хром

Постоянното желание да хапваме бонбони, сладкиши или шоколад може да е признак за недостиг на хром в организма. Ако резултатите от кръвните изследвания потвърдят наличието на дефицит на този микроелемент, е необходимо с помощта на специалист да подберете препарат, съдържащ хром. Консумирането на богати на хром храни, като зелен фасул, броколи, зеленчуци, риба тон, маруля и грозде, ще ви помогне да поддържате нивата на хрома в норма.

Дефицит на магнезий

За много хора жаждата за сладко, особено за шоколад, сигнализира за липса на магнезий. Недостигът на този микроелемент причинява безсъние, повишена раздразнителност и високо кръвно налягане. Ако се чувствате стресирани, парченце шоколад може да ви успокои, но най-добре е да проверите и попълните магнезия в кръвта си, ако е необходимо. Магнезият се съдържа в бобовите растения, семената, ядките и зеленчуците с тъмни листа.

Чревни бактерии

Понякога гладът за сладко може да бъде в резултат от дисбаланс в червата, което означава, че полезните бактерии в стомашно-чревния тракт не работят толкова добре, колкото е необходимо. Яденето на нещо сладко обаче, може само да влоши проблема. В този случай е препоръчително в диетата да се въведат естествени пробиотици - ферментирали млечни продукти.

Нарушения на кръвообращението

Организмът ви може да страда от недостиг на глюкоза, поради нарушеното кръвоснабдяване на мозъка. Основните причини за този проблем са ниско кръвно налягане (хипотония), черепно-мозъчна травма, стесняване на лумена на кръвоносните съдове поради холестеролни плаки. Ако бонбоните или тортата облекчават главоболието ви, консултирайте се с невролог.

Предменструален синдром

Жените често изпитват силен глад за нещо сладичко, преди началото на месечния им цикъл. Не бива да си отказвате удоволствието в такъв случай - можете спокойно да изядете 2-3 парченца шоколад, важно е само да спрете навреме. Липсата на глюкоза може да се запълни с плодове, моркови, мед.

Депресия

Шоколадът често се определя като естествен “антидепресант” - неговите алкалоиди спомагат за повишаване нивата на серотонина. В този случай си струва да се консултирате с лекар, който да ви назначи подходяща терапия.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Четник

    20 9 Отговор
    Събинче,Заеви сладкото.Дай да си говориме за кисело зейе с мръвки и червено мерло.Сладко ядат диабетици,жени в цикъл и децата.Кажи ми,ако вечер не ми се пие има ли ми нещо?
  • 2 Винокурова

    10 4 Отговор
    Вярно пишат. До 2000 се възстанових, депресия и магнезий беше проблема. Хапове съм вземала само чист магнезий. Преборих се сама с отвратителното състояние, наречено депресия.

    Коментиран от #3

  • 3 Тарелкин

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Винокурова":

    Е те и психично-болните не могат да усвояват определени елементи. Но съвременната медицина се справя.

    Коментиран от #4

  • 4 Винокурова

    16 4 Отговор

    До коментар #3 от "Тарелкин":

    Не съм психично болна. Имате си такива достатъчно, благодарение на добрите ви управляващи. Ходила съм много пъти и на психолог, и на психиатър. "Не си за нас" казаха. "Човек с аналитично, т.е.последователно мислене не е болен, а различен от стадото и поради това неразбран и неприет".

    Коментиран от #10

  • 5 сила

    12 2 Отговор
    ако ми се яде сладко и нямам под ръка това вече е проблем

    Коментиран от #8

  • 6 Мислещ

    9 0 Отговор
    Разбира се, че "нещо" не е (Какво е?) наред. И депресията обикновено е признак, че нещо не е наред не с тялото, а със заобикалящото го.

    Коментиран от #7

  • 7 Винокурова

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мислещ":

    Наред е, че съм здрава за мой късмет, мисля и живея в реалността - гадната действителност. Вероятно сте забелязал колко шемети неориериентирани се разхождат. Има си изкуствена причина за това, създадена отдавна може би преди да се родя
  • 8 Винокурова

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "сила":

    Никът ви е "сила". Ето го отговора, не е трудно. Отклонявате мисълта си другаде и решавате проблема
  • 9 Stéphanie 🎲

    3 1 Отговор
    Ако постоянно ви се яде сладко, значи нещо не е наред ....вярно е при жени е различно ,някой от тях са бременни ,пропуснали сте го.Депресията също е строго индивидуална ,някой губят апетит
  • 10 патриот

    4 5 Отговор

    До коментар #4 от "Винокурова":

    ВиноКУРова,защо не ходиш да пишеш по руските сайтове.Оставини нас ,българите да си се оправяме сами.Без вашата подрепа,че ни писна 76 години да сме ви роби.Дадохме ви азбука да пишете,направихме ви християни,та дано излезете от землянките,но пак си останахте неблагодарни и завистливи на една малка България.

    Коментиран от #11

  • 11 Господин патриот

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "патриот":

    Аз съм израсла в България с друго име естествено и в Русия никога не съм ходила. Простете, но не разбирам какво не ви харесва да коментирам?
  • 12 бай Иван

    1 0 Отговор
    А на мен постоянно ми се пие шнапс, в ред ли съм?
  • 13 щамов работник

    0 0 Отговор
    Аз обичам шоколад и си хапвам по малко през ден. Това лошо ли е? Нямам менструация и дамски превръзки. Този "ЛИНДОР" дето го рекламират ,наистина е добър за консумация.